Mijn trouwe Synology DS1515+ NAS is voorzien van 2GB RAM geheugen. Dit zit er standaard in als je hem koopt, en is ruim voldoende voor de meeste taken die je erop loslaat. Maar sinds de komst van Synology Virtual Machine Manager wordt het wat krapjes. Het nieuwe package is vorige week officieel gelanceerd en maakt het mogelijk om virtuele machines te draaien op je NAS. Een heuse hypervisor dus. Dit gaf mij twee opties, namelijk: het deïnstalleren van het package, of het uitbreiden van het geheugen van mijn DS1515+. Je raad het al, tijd voor een upgrade!
De DS1515+ is voorzien van een enkel SO-DIMM van 2GB vanuit de fabriek, en een leeg slot voor extra geheugen. Dit is niet alleen bij de DS1515+, maar kan bijvoorbeeld ook bij de DS1815+, DS918+ en ga zo maar door. Perfect om een extra module te plaatsen en zo meer RAM toe te voegen aan het systeem. Belangrijk om te weten is het feit dat de DS1515+ erg kieskeurig is voor wat betreft het type SO-DIMM. Veel modules zijn namelijk 1,35V, maar Synology gebruikt 1,5V. Nu zijn er wel gevallen waarbij de andere typen werken, maar die garantie heb je dan op voorhand dus niet.
De DS1515+ kan volgens de specificaties maximaal 6GB RAM gebruiken. Het is sommige mensen gelukt om er zelfs 16GB in te krijgen, maar op dit moment heb ik daar geen noodzaak voor. Dus, 4GB SO-DIMM it is! Na wat zoeken kwam ik uiteindelijk bij Kingston KVR16S11S8/4 geheugen. Dit model is een 1,5V SO-DIMM van 4GB, met een kloksnelheid van 1600MHz (PC3-12800) en een CAS latency van CL11. Een redelijk eenvoudige module die in veel laptops gebruikt werd/wordt. Misschien heb je er zelfs nog in de kast liggen. Zo niet, dan kost een dergelijke module nieuw maar €35.
Wat hebben we nodig? Uiteraard een DS1515+ (duh!), de SO-DIMM van 4GB en een kruiskopschroevendraaier. Mocht je NAS nog aan staan, zet hem dan netjes uit en trekt de stroomkabel eruit. Safety first. Aan de achterzijde van je NAS bevinden zich 5 schroeven door de buitenste rand. Dit is de kap die over je NAS heen zit. Draai de schroeven eruit en zorg dat je ze niet kwijt raakt. Ze zijn namelijk tamelijk klein.
Na het verwijderen van de 5 schroeven kun je de afdekkap van je NAS halen. Dit gaat eenvoudig en moet zonder weerstand lukken. Is dit niet het geval, check dan even goed of je wel echt alle schroeven verwijdert hebt.
Oké, de kap is eraf en nu kun je aan de rechterzijkant het lege geheugenslot zien. Hier gaat uiteraard de nieuwe module in. Om bij de interne module van 2GB te komen, moet je de NAS nog iets verder uit elkaar halen. Dit houden we voor nu even buiten beschouwing.
Let bij het inbouwen van de module goed op de layout van de geheugenmodule. Er zit een inkeping in de module die correspondeert met een pin in de connector. Je kunt de module dus maar op één manier erin klikken. Eerst de rand met de connectoren en dan de module rustig naar achter drukken.
Na het vastklikken van de SO-DIMM ben je alweer klaar onder de motorkap. Plaats vervolgens de kap weer terug, de schroeven erin en sluit je NAS weer aan. Het opstarten van het apparaat kan iets langer duren dan normaal, heb ik gemerkt. Verder kwam alles keurig in de lucht en werd het nieuwe geheugen direct herkend.
Binnen je Broncontrole-scherm kun je het totale geheugen van je NAS zien, evenals het verbruik en de diensten waaraan het is toegewezen. Je ziet het totaal van mijn DS1515+ nu op 6GB. Dit is de interne module van 2GB + de extra SO-DIMM van 4GB. Synology DSM reserveert het extra geheugen wel alvast voor caching doeleinden, maar dit is dynamisch en past zich aan nagelang het actieve verbruik.
Met het extra toegevoegde RAM-geheugen kan ik weer verder met Synology Virtual Machine Manager. Hoe dit werkt en wat je ermee kunt lees je in mijn aankomende blog over dit onderwerp. Stay tuned!