Apps en software

Zo schakel je Night Shift in op je Mac

Na een lang dag op de bank neerploffen en een avondje doorbrengen met je laptop? Klinkt vast bekend voor veel bezitters van een MacBook. Wanneer het omgevingslicht minder wordt dan kun je nog wel eens last krijgen van het felle blauwe licht van je beeldscherm. Nu kon je dit op je iPhone al fixen door Night Shift aan te zetten en hiermee een wat warmere tint op je beeldscherm tovert. Sinds vandaag rolt Apple een update uit voor alle macOS-gebruikers waarmee deze functie nu ook mogelijk is op je Mac.

Het is geen grote verandering in het besturingssysteem maar zeker één die ik persoonlijk erg graag zag komen. Ik gebruik mijn Mac vaak in juist in de avond en dan temper ik de helderheid van het scherm al flink om er geen hoofdpijn van te kijken. Daarnaast is het inmiddels wel bekend dat het blauwe licht ook niet echt helpt om ’s avonds makkelijk in slaap te vallen. Mocht je benieuwd zijn waarom: het blauwe licht voorkomt dat je lichaam melatonine aanmaakt, een hormoon dat zorgt dat je slaperig wordt als het donker wordt. Door Night Shift te activeren wordt het blauwe licht grotendeels vervangen door een warmere tint.

Na het bijwerken van macOS naar versie 10.12.4 staat de Night Shift functie niet standaard al ingeschakeld. Om dit te doen ga je naar Systeemvoorkeuren en kies je voor Beeldschermen. In het venster dat vervolgens verschijnt heb je nu een nieuw tabblad genaamd Night Shift. Kies dit tabblad en voilà, je kunt Night Shift inschakelen.

OSX Night Shift zonsopgang schema

Je kunt kiezen uit een tweetal schema’s voor Night Shift. De eerste mogelijkheid is hem synchroon laten lopen met het opkomen en ondergaan van de zon. Lekker makkelijk want daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen. De tweede optie is een aangepast schema. Hiermee bepaal je zelf wanneer Night Shift actief wordt.

OSX Night Shift Aangepast schema

Geen reden meer om brak uit je bed te komen iedere ochtend na veel te lang achter je Mac te hangen. Tenminste, niet door het blauwe licht 🙂

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button