Zo internet je sneller en veiliger

Sneller en veiliger internetten, dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch kun je door middel van een kleine aanpassing sneller en veiliger internetten. En een mooie bijkomstigheid is dat het ook nog eens gratis is. Waart wacht je nog op?

Snellere DNS is sneller internetten

Veel routers maken gebruik van DNS-servers toegewezen door de provider. DNS, voluit Domain Name System, zorgt ervoor dat wanneer je bijvoorbeeld www.tech365.nl intypt in je browser, hij is staat is om dit om te zetten naar het ip-adres van onze webserver. Vervolgens weet je browser waar hij verbinding naartoe moet maken. In het geval van tech365 is dat 78.136.17.171. Hoe sneller dit proces gaat, des te sneller kan je browser de gewenste website of dienst weergeven.

Via je provider duurt zo’n DNS vraag gemiddeld 68ms. Veel mensen gebruiken deze DNS-servers, omdat ze vaak automatisch worden toegewezen aan je router of computer. In sommige gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van de DNS-servers van Google. Dit zijn 8.8.8.8 en 8.8.4.4, misschien ken je ze wel. Gemiddeld genomen reageren deze servers een stuk sneller met gemiddeld 34ms. Maar sinds de publieke lancering van de DNS-servers van Cloudflare kan het nog sneller. De servers 1.1.1.1 en 1.0.0.1 geven je systeem namelijk in 14ms antwoord op een DNS-vraag. En dat zorgt ervoor dat je nog sneller je digitale bestemming bereikt

Je provider logt meer dan je lief is

Ik riep ook nog iets over veiliger. Hoe zit dat? Nou, je kunt je voorstellen dat een DNS-vraag die door je provider wordt beantwoord ook opgeslagen kan worden in een log. Stel je bezoek opnieuw tech365.nl, dan weet je provider dat je deze website hebt opgevraagd. Dit werkt eigenlijk zo voor alle websites en diensten die je op het internet bezoekt. Ook via apps op je smartphone bijvoorbeeld. Sommige DNS-providers verkopen jouw internetgedrag zelfs aan 3e partijen, die op hun beurt je advertenties gaan laten zien in je browser. En dat wil je natuurlijk niet.

Cloudflare logt je ip-adres niet bij het uitvoeren van een DNS-vraag. Ze weten dus niet wat je op het internet bezoekt en hebben naar eigen zeggen hier ook niets mee te maken. Om te laten zien dat ze dit ook echt menen worden de auditors van KPMG regelmatig ingezet om dit ook daadwerkelijk te controleren.

Hoe maak ik gebruik van de gratis Cloudflare DNS servers?

Het meest makkelijk is om de DNS-servers toe te voegen aan je router. Hiermee zorg je automatisch dat alle apparaten in je netwerk gebruik maken van deze route. Wil je dat niet, dan kun je ook deze DNS-servers enkel toevoegen op je computer, laptop, smartphone of tablet. Op de website van Cloudflare kun je eenvoudig per apparaat vinden hoe je zelf je DNS-servers kunt aanpassen. Zelf heb ik 1.1.1.1 en 1.0.0.1 toegevoegd als DNS-servers in mijn router en dit werkt prima en snel!

Mobiele versie afsluiten