Apps en software

Zo gebruik je Dynamic Lock in Windows 10 voor het automatisch vergrendelen van je computer

Sinds de Creators Update van Windows 10 kan je gebruikmaken van Dynamic Lock. Deze handige functie maakt het mogelijk om je computer automatisch te vergrendelen als hij merkt dat je niet meer in de buurt bent. Handig om te voorkomen dat je collega’s je bureaublad “Hasselhoffen”. In deze blogpost leg ik je uit hoe jij je computer automatisch kunt vergrendelen op basis van je smartphone.

Je bureaublad “Hassehoffen”? WTF is dat? Stel dat je vergeet je werkplek te vergrendelen en je collega’s hebben dit door. Dan kun je er bij ons vanuit gaan dat je bureaublad vanaf dat moment bestaat uit een foto van een liggende naakte David Hasselhoff voorzien van een deken van bont. Dat wil je natuurlijk niet, maar dat is wel de prijs die je betaald voor het niet vergrendelen van je computer. Indirect, voor het onveilig omgaan met je werkplek dus eigenlijk. Windows 10 heeft hiervoor de functie Dynamic Lock gekregen sinds de Creators Update.

Hasselhoff werkplek

Dynamic Lock via Bluetooth

Dynamic Lock is niets anders dan een automatische vergrendeling van je computer. Door je smartphone via Bluetooth te koppelen aan je computer kun je de hem laten vergrendelen als deze koppeling niet meer actief is. Dit vertaal Windows 10 eigen naar het feit dat je te ver weg bent om nog achter je computer te zitten. En dus wordt hij na 30 seconden vergrendeld. Handig hé? Je hoeft er niet zo heel veel voor te doen om Dynamic Lock te activeren. Hieronder kun je zien wat je moet instellen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je wel Bluetooth hebt op je computer.

Rechtsklik op de START-knop en kies voor Instellingen.

Windows 10 Dynamic Lock 001

Kies in bij Windows Instellingen voor Apparaten.

 

Windows 10 Dynamic Lock 002

Zorg dat Bluetooth is ingeschakeld en voeg een nieuw apparaat toe door op Bluetooth- of ander apparaat toevoegen te klikken.

Windows 10 Dynamic Lock 003

Kies de optie Bluetooth om je smartphone te koppelen.

Windows 10 Dynamic Lock 004

Als je computer je smartphone kan bereiken via Bluetooth dan zie je hem in het overzicht voorbij komen. Kies je smartphone om de verbinding tot stand te brengen en hem te koppelen aan je computer.

Windows 10 Dynamic Lock 005

Nadat je smartphone is gekoppeld hoef je alleen nog maar Dynamic Lock in te schakelen. Ga vanuit Instellingen naar Accounts en kies voor Aanmeldingsopties. Activeer hier de optie Dynamisch vergrendelen. Wanneer je nu een minuut lang niet verbonden bent via Bluetooth vergrendeld je computer automatisch.

Automatisch ontgrendelen…staat niet op de kaart

Het zou natuurlijk onwijs tof zijn als dit andersom ook werkte. Maar helaas, je computer ontgrendeld dus niet automatisch als je weer in de buurt komt en de Bluetooth connectie tot stand komt. Dit moet je gewoon nog via je wachtwoord of Windows Helo doen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button