Apps en software

Zo fix je Microsoft Edge als hij automatisch afsluit

Microsoft introduceerde haar zogenaamde lichtgewicht browser “Edge” in Windows 10. De eerste keer dat ik de browser gebruikte moest ik er even aan wennen, maar al snel gebruikte ik hem voor de meeste dagelijkse dingen op het internet. Maar ineens sinds vorige week stak een vervelend issue de kop op. Edge heeft er geen zin meer in!

Uit het niets stopte Edge er helemaal mee. Wanneer ik net als iedere andere dag op mijn Edge-icoontje klikte startte de browser even op en sloot zichzelf vervolgens weer af. Best irritant eigenlijk. Gelukkig is er een workaround voor en kun je Edge wel weer aan de praat krijgen. Je moet er natuurlijk wel iets voor doen.

Stap 1: Verwijderen Edge package map

Het eerste dat je moet doen is het verwijderen van de Edge data uit de packages map op je computer. Dit doe je eenvoudig door naar het pad c:\Users\<<gebruikersnaam>>\AppData\Local\Packages te gaan. Je moet wel even <<gebruikersnaam>> vervangen door de gebruikersnaam waarmee je bent aangemeld op je computer. Heb je een Nederlandse versie van Windows dan moet je naar c:\Gebruikers\<<gebruikersnaam>>\AppData\Local\Packages gaan.

Microsoft Edge workaround powershell 02

Verwijder hier vervolgens de map met de naam Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.Het kan zijn dat je een aantal keer moet bevestigen dat je de bestanden echt wilt verwijderen. De gehele map inclusief inhoud mag weg.

 

Microsoft Edge workaround powershell 03

 

Stap 2: Herstart je computer

Na het verwijderen van de map is het aan te raden om je computer opnieuw op te starten. Dit hoeft niet, maar dan is de kans wel groter dan je het probleem vaker gaat krijgen. Even herstarten dus.

Stap 3: Powershell commando uitvoeren

Het laatste deel van de workaround is het uitvoeren van een Powershell commando. Start een Powershell prompt met beheerdersrechten en voer onderstaand commando uit. Je hoeft dit niet volledig over te typen maar kunt het gewoon in het venster plakken. Je kunt Powershell eenvoudig vinden door in het tegel scherm (Windows 8) of het Start Menu (Windows 10) ‘Powershell” te typen. Rechtsklik op het icoon en kies ” Uitvoeren als beheerder”.

Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register “$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml” -Verbose}

Microsoft Edge workaround powershell 04

Als alles goed gaat met het uitvoeren van het script (duurt enkele seconden), dan is je Edge browser weer klaar voor gebruik. Start de browser via het normale icoon en hoppa, daar is hij weer!

Microsoft Edge workaround powershell 01

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

4 reacties

    1. Hi Patty, deze workaround is inmiddels 3 jaar oud. Het kan goed zijn dat bij jou Edge (wat inmiddels een veel nieuwere versie moet zijn door updates) een ander issue heeft dan wat hier speelde. Belangrijk is wel altijd de herstart geweest na het verwijderen van de bestanden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button