tech365
IoT Scanner

Zo check je of jouw Internet of Things apparaten veilig zijn verbonden met het internet

Het Internet of Things in combinatie met security is de laatste tijd een heet hangijzer. We begrijpen vaak wel dat onze computers en laptops voorzien moeten zijn van firewalls en antivirus software. Maar hoe zit het met al die handige apparaten in huis die verbonden zijn met het internet?

Als ik alleen al kijk naar mijn eigen huis dan vind ik een slimme thermostaat, een tweetal camera’s en vast nog wel iets met een internetverbinding. Maar hoe zit het met de beveiliging van dit soort apparaten. Wist je dat sommige van dit soort apparaten vanaf het internet ook toegankelijk zijn en vaak niet eens goed beveiligd zijn?

Een goede firewall in je netwerk kan veel van dit soort problemen direct voor je wegnemen. Toch is niet iedereen even handig met dit soort apparaten en kan het voor jou misschien geen optie zijn. Een mooi voorbeeld van een gratis firewall met enorm veel mogelijkheden is bijvoorbeeld PfSense. Hierover schreef ik vorig jaar nog een blog die je kan helpen om PfSense zelf te installeren.

Wil je geen extra apparaten maar ben je wel benieuwd of je ervoor staat qua beveiliging dan is de Internet of Things scanner van Bullguard een mooi startpunt. De website controleert of je kwetsbaar bent vanaf het internet en of je terug te vinden bent op de zoekmachine Shodan. Deze zoekmachine kan gebruik worden om te zoeken naar apparaten die beschikbaar zijn vanaf het internet. Zoek je op de term “webcam”, dan krijg je een overzicht van alle IP-adressen die Shodan kent die een webcam beschikbaar hebben gesteld op het Internet. Dit wil niet automatisch zeggen dat je er ook verbinding mee kunt maken, maar het wordt voor kwaadwillende wel steeds makkelijker om het te proberen.

Ga op safe en check zeker even hoe je er zelf voor staat. Mocht je bewust diensten beschikbaar maken op het internet, zoals VPN-toegang, dan krijg je ook de melding dat je van buitenaf kwetsbaar bent. Als je ervoor zorgt dat de toegang goed beveiligd is, dan kun je deze melding naast je neer leggen. Af en toe een check kan in ieder geval geen kwaad.

IoT Scanner 02

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageer op dit artikel

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Inschrijven  
Abonneren op

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen