Gadgets

Review: Xplora X5 Play smartwatch voor kids

Smartwatches voor kinderen komen als paddenstoelen uit de grond. Toch is het soms lastig om vooraf in te schatten of een model voldoet of dat het simpelweg rommel is. Na een aantal modellen bekeken te hebben besloten mijn dochter en ik samen de Xplora X5 Play aan een review te onderwerpen. Is dit horloge de oplossing voor vader en dochter?

Vader en dochter review

Mijn dochter Madison en ik zijn samen op digitale excursie geweest in het land van kindersmartwatches. Aangezien zij steeds vaker alleen op pad wil (wat voor vaders van een 8-jarige dochter best lastig kan zijn, kwam zij met het idee om een kindersmartwatch te reviewen. Wat extra vrijheid voor dochterlief en een vorm van “controle” voor papa. Controle klinkt wat zwaar, maar vooral het gevoel dat je kunt kijken waar ze is als ze alleen naar huis loopt. Ik denk dat veel ouders zich hierin wel zullen herkennen.  Een review schrijven waarin onze beide ervaringen een plek hebben. Dat was het doel van deze review. Het leuke is dat wij beide op een andere manier een product beleven en samen dus een goed idee hebben of het een goed product is. Mijn dochter gebruikt het horloge vanaf haar pols terwijl ik eigenlijk alleen de bijbehorende app gebruikt.

Wij zochten een smartwatch waarmee het mogelijk is om op afstand te zien waar het apparaat is. Mijn dochter wil steeds vaker zelf ergens vandaan naar huis en op deze manier zie ik waar ze is. Dit zit hem vooral in het moment dat ik weet dat ze naar huis komt en een gevoel wil hebben of alles goed gaat. Tja, dat heb je nu eenmaal als ouder. Een tweede functie die niet mocht ontbreken is de mogelijkheid om haar te bereiken. Bijvoorbeeld als je weet dat je net iets later bij school bent of om te voorkomen dat we bij de voordeur staat te gillen “Eeeeeeten” als ze lekker aan het buitenspelen is of bij een vriendinnetje speelt. Wat vooral niet moest kunnen is het zelfstandig uitbellen naar alles en iedereen. Dit moet enkel kunnen naar vooraf ingestelde contacten. En als derde…de mogelijkheid om zelf allemaal achtergrondjes te kiezen, gekke foto’s te maken en verschillende geluidjes. Je kan wel raden wie deze functies als noodzakelijk bestempelde.

Blauw, roze of gewoon zwart

Xplora maakt verschillende soorten smartwatches voor kinderen. De modellen verschillen in functionaliteit en hiermee ook in prijs. De X5 Play is een uitgebreid model waarmee alle vakjes afgevinkt konden worden op ons lijstje. Het horloge is wat flink qua maat, maar is daarentegen wel robuust gebouwd. Kinderen zijn voorzichtig, totdat het buitenspelen wordt. En tja, daar moet een smartwatch voor kinderen wel voor gemaakt zijn. De behuizing is van hard kunststof en het 1,4 inch TFT-scherm wordt beschermd door een screenprotector. Het bandje is van soepel rubber. Er zijn drie variaties aan kleuren: zwart, blauw en roze. Toen zij de kleur mocht kiezen had ik mijn vinger al bij de knop voor “roze”. De uitkomst? Zwart! Want roze was wel heel erg meisjesachtig.

Lokaliseren van het horloge op afstand

Lokaliseren is een van de functies waar ik het meeste waarde aan hecht. De X5 Play heeft een drietal mogelijkheden op dit vlak, die je vanuit de Xplora-app kan gebruiken. De eerste is de mogelijkheid om te zien waar het horloge zich bevindt. Dit is de plek waar voor het laatst een GPS-signaal is ontvangen en om de paar minuten wordt de locatie bijgewerkt. Als je direct een update van de locatie wilt dan is het ook mogelijk om handmatig te verversen. De tweede optie is om een volledig afgelegd pad te zien. Hiermee worden alle locatiepunten uitgezet in lijnen en zo ontstaat er een route. Is er iets waardoor je constant live wilt zien waar je kind is dan is dit via de Continu-functie ook mogelijk. Gedurende één minuut wordt dan iedere seconden de locatie opgehaald en kijk je bijna realtime naar de locatie. De locatie wordt bepaald op basis van GPS en verzonden via Wi-Fi of een internetverbinding via een simkaart.

Even snel contact, handig!

Bellen en gebeld worden. Ik kan diverse scenario’s verzinnen waarbij dit enorm handig is. Ook zijn er scenario’s waarin ik het pertinent niet zou willen. Hier moet een smartwatch rekening mee kunnen houden (tot op zekere hoogte). Stel mijn dochter is bij een buurmeisje spelen en het eten is bijna klaar. Dan is het best handig om haar even op het horloge te bellen met de korte mededeling dat we gaan eten. Andersom kan dit natuurlijk ook. Even een snelle mededeling dat ze niet meer bij buurmeisje A is, maar iets verderop bij B. De X5 Play kan je voorzien van een Simkaart waarmee het mogelijk wordt om te bellen en gebeld worden. Het is echter niet zomaar mogelijk dat je vanaf het horloge Jan en allemaal kan bellen. Iets wat ik ook niet zou willen. Het is geen smartphone. Dat moet het ook niet zijn en dus ook niet gemaakt om uren met je vriendinnen te bellen. Met 8 jaar vind ik dit simpelweg niet nodig, maar dat mag iedereen zelf bepalen. De X5 Play werkt met contactpersonen die je toevoegt in de Xplora-app. De toegevoegde personen verschijnen automatisch op het horloge en zijn hiermee ook de enige contacten die je vanaf het apparaat kan bellen. Het is niet mogelijk om handmatig nieuwe contacten vanaf het horloge toe te voegen. In ons geval staan er twee contacten in: papa en mama. In totaal kan je 50 contactpersonen toevoegen vanuit de app. Dit moet ruim voldoende zijn.

Het is ook mogelijk om een chat en berichten functie te gebruiken. Hier heeft Xplora bewust een beperkte functionaliteit aan de kan van het horloge ingebouwd, zodat het meer geschikt is voor het reageren op berichten die je ontvangt. Dit vind ik vooral handig als ik onderweg ben en haar wil laten weten dat ik iets later ben, of op een andere plek sta bij school dan normaal. Gewoon een simpel klein berichtje. Mijn dochter reageert dan vaak met een “duim omhoog” emoticon en meer hebben we hierin eigenlijk niet nodig. Het versturen van berichten kan altijd als er een werkende telefoonverbinding is, de chat functie vereist toegang tot het internet.

Kies je eigen ringtone en achtergrond

Wat is een smartwatch zonder de mogelijkheid om zelf je achtergrondjes te kiezen, foto’s te maken en urenlang te rommelen met verschrikkelijke ringtones. Juist, helemaal niets. Ook al is het vrij beperkt, er zit functionaliteit in op dit vlak. Er is een ingebouwde 2 megapixel camera aan de voorzijde waarmee je foto’s kan maken. Het horloge heeft 4GB ingebouwde opslagruimte en hiermee kan je legio foto’s maken. Je kan ook het horloge aanpassen aan je eigen wensen door een andere achtergrond voor het scherm te kiezen en een eigen ringtone in te stellen. Er worden standaard ook wat apps geïnstalleerd, maar dit is vrij summier. Toch is voor een kind van 8 een rekenmachine om je pols nog steeds tof.

XPLORA App en GOPLAY

Alle instellingen, het toevoegen van contactpersonen en het communiceren met de X5 Play verloopt vanuit de XPLORA App. Als ouders maak je gebruik van de app om te bepalen wat er mogelijk is en de X5 past zich hier vervolgens op aan. Iedere ouder heeft zijn eigen account en kan dus vanuit zijn of haar naam communiceren.

De Xplora-app is niet alleen de manier om alles in te stellen op het horloge, maar geeft ook toegang tot GOPLAY. Dit is het activiteitenplatform van Xplora. Het geeft kinderen de mogelijkheid om mee te doen aan challenges en activiteiten gericht op het meer stimuleren van fysiek bewegen bij kinderen door middel van virtuele beloningen. Zo verdien je badges als je een bepaald aantal stappen hebt gehaald en doe je mee om in de high-score lijst de komen. Hierin komen ook samenwerkingen met bijvoorbeeld PlayStation naar voren waar je jouw virtuele beloningen weer kan verzilveren.

Optionele simkaart

Standaard wordt de Xplora X5 Play geleverd zonder simkaart. Wil je hem uitrusten met een simkaart dan kan heb je een nano-simkaart nodig. Zonder simkaart kan je alleen communiceren met de app en het horloge als er een werkende Wi-Fi verbinding is. In de praktijk heb je er weinig aan als je geen simkaart toevoegt.

Wat zit er in de doos?

 •  Xplora Play X5 smartwatch
 • Laadkabel met magnetische connector

Xplora Play X5 in de praktijk

Voordat we specifiek kijken naar de mogelijkheden van het X5 smartwatch is een algehele indruk wel handig. Inmiddels gebruiken wij de X5 nu een paar maanden en om die reden ook wat langer gewacht met het schrijven van de review. Het duurt immers even voordat je bepaalde functies echt goed hebt kunnen proberen in dagelijkse omstandigheden. Mijn dochter draagt het horloge bijvoorbeeld op de dagen dat ik haar ophaal van school, of wanneer ze vanuit school zelf naar huis komt. Als ik kijk naar de mogelijkheden om op afstand te zien waar ze is, dan kan ik alleen maar zeggen dat dit feilloos werkt. Alle keren dat ik de locatie wilde zien was het recent bijgewerkt, of kon zonder problemen een actuele locatie ophalen (verversen). Ook de constante updates werkte goed, evenals de afgelegde route. Hiermee voldeed op dit vlak de X5 Play volledig aan onze verwachting.

Bellen, gebeld worden, of een berichtje sturen. Door de toevoeging van de simkaart in het horloge was het mogelijk om van deze functies gebruik te maken. Mijn dochter gebruikt het soms even te laten weten dat ze ergens heen gaat, of wij sturen een berichtje als ze buiten is en we zo gaan lunchen. In de gevallen waar ik mogelijk iets later bij school aan zou komen stuurde ik haar alvast een berichtje om dit door te geven. Ideaal!

De SOS-knop gebruikte ik per ongeluk een keer en papa stuurde gelijk een berichtje of alles goed was. Ik kon snel reageren met een dumpje omhoog om te laten weten dat alles oké was. (Madison)

Om te voorkomen dat het horloge op school een probleem zou worden, bijvoorbeeld omdat de leraar of lerares gek werd van pingeltjes en geluidjes uit het horloge, hebben wij gebruik gemaakt van de School modus. In deze modus is het horloge vergrendeld voor de gebruiker en worden er geen berichten of oproepen getoond. In ons geval is tijdens de schooltijd het horloge dus stil. Ongeveer 10 minuten voor het einde van de schooltijd gaat de school modus uit zichzelf weer uit. De SOS-functie, die vanaf het horloge te activeren is, werkt dan nog wel. De toevoeging van de school modus is wat ons betreft een must have.

Het instellen van het horloge via de Xplora app ging verrassend goed. Waarom verrassend? Nou, vaak zie je dat bij dit soort producten de apps niet altijd even stabiel zijn, soms slecht vertaald of ongebruiksvriendelijk. De Xplora app is prima in orde en werkt intuïtief. Dit maakt het voor niet technische ouders ook prima bruikbaar. Ik het begin had ik wel even last met het gezamenlijk gebruiken van de app op een enkel account. Dit gaat niet goed en was uiteindelijk op te lossen door voor ons beide een eigen account aan te maken. Als je dit probeert met een enkel account, dan ga je stuivertje wisselen.

Xplora app tech365 001

De drager van het horloge heeft eigenlijk niet heel veel functionaliteit ter beschikking waar je echt wat mee kan. Het is mogelijk om hem wat meer naar eigen hand te zetten, een calculator te gebruiken, of een foto te maken. Heel spannend is het allemaal niet. Ik vind dit overigens geen nadeel, aangezien ik het ook niet nodig vindt dat mijn dochter constant met het apparaat bezig is. Zelf vindt ze een calculator om haar pols al leuk en maakt ze soms foto’s met haar vriendinnen, dus…missie geslaagd?

Ik vind het heel leuk om foto’s te kunnen maken met mijn vriendinnen en ik kijk ze graag terug op het scherm. (Madison)

Als ik een nadeel zou moeten noemen dan is het absoluut de accuduur. Het apparaat is voorzien van een 800mAh accu wat zou moeten zorgen voor 72 uur stand-by en 5 uur doorlopende gesprekstijd. Dit laatste klinkt handig, maar wie belt er 5 uur met een smartwatch achter elkaar? In de praktijk is merk ik dat een schooldag net haalbaar is. Hierbij heb ik wel afgesproken dat ze het horloge overdag zo min mogelijk gebruikt. Want de eerste keren resulteerde het tegenovergesteld in een leeg horloge op het moment dat hij nodig is. Er had dus wel iets meer capaciteit in de accu mogen zitten.

Ik moet echt niet vergeten het horloge ’s avonds op te laden, anders heb ik de volgende dag pech! (Madison)

Nu ik het weet houd ik rekening met het opladen, het uitzetten als hij niet gebruikt wordt en de duur van het gebruik. Ook op stand-by loopt hij namelijk best snel leeg. Zoek je iets voor een volle dag of meer, dan gaat de X5 Play het je lastig maken.

Is Xplora X5 Play de ideale smartwatch voor kids?

Na het gebruik van de X5 Play voor langere tijd heb ik gemerkt dat hij eigenlijk prima aansluit bij wat wij zochten. De accuduur had wat langer gemogen, maar daar hebben we mee leren omgaan. Het hebben van een mogelijk om te zien waar ze is vind ik als ouder super. Is ze nog niet thuis rond de normale tijd, dan kijk ik even snel of ze al onderweg. Ook geeft het rust als je kan laten weten dat je later bent. Het horloge is stevig en blijft ook met buitenspelen heel. Er zit een screen protector op het scherm, maar die krast wel snel.

Het smartwatch houdt mijn stappen bij, al lijkt het alsof dit niet altijd goed gaat. Ik had ook graag wat meer willen zien, zoals hoever ik gelopen heb of gesport. (Madison)

Prijs en beschikbaarheid

De Xplora X5 Play is per direct verkrijgbaar in de kleuren zwart, roze en blauw, voor een prijs van € 169. Optioneel kan je zelf een simkaart aanschaffen om het horloge te voorzien van de mogelijkheid tot bellen, gebeld worden, berichten te sturen en de locatie te zien (hierbij is internettoegang noodzakelijk).

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

5 reacties

 1. Xplora is een leuk ding voor kinderen locatie werkt uitstekend maar als het niet meer werkt en je wilt garantie dan kennen ze je niet meer . De Xplora technische dienst vraagt zoveel vragen dat ze je
  Murdoch maken en denken laat maar zitten telefonisch niet bereikbaar . Alleen per mail en de ene dag krijg een antwoord uit de uk de andere dag uit Scandinavië en dan weer spanje
  De batterij was kapot maar geven de schuld aan de Sim kaart stellen de stomste
  Vragen welke provider . Simkaartnummer hoelang wij bellen en het antwoord was probeer maar een andere kaart . Maar het
  Probleem is de batterij die laad wel
  Op maar is met 20
  Min leeg waardeloze service

 2. Hallo.
  Er staat in de advertentie dat het horloge waterdicht zou zijn. Maar lees ook tegenovergestelde teksten. Ik zoek een waterdicht horloge, hebben jullie hier al ervaring mee?? Alvast bedankt. Groetjes Amanda

 3. Hoi Martijn,
  Wij hebben zojuist het horloge voor onze dochter binnen gekregen. Alleen wij kunnen geen wifi instellen, waardoor alles via de sim kaart gaat, ook als ze thuis is. Hoe hebben jullie dit ingesteld?

  1. Hi Sharon, ik heb de Wi-Fi ingesteld via het instellingen menu. Wel belangrijk om rekening te houden dat hij enkel op 2.4GHz kan verbinden, niet op 5 GHz

 4. Hoi Martijn,

  Ik zie nu pas je gave recensie van onze X5 Play! Heel erg bedankt daarvoor!!
  Zou ik deze mogen gebruiken op onze Social media accounts? Dat zou heel gaaf zijn.

  Hartelijke groet,

  Het Xplora Team

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button