Apps en software

WWDC15: Wat gaat iOS 9 ons brengen?

Het WWDC is voor Apple altijd een moment om de laatste nieuwe dingen aan te kondigen. Het richt zich niet alleen op tools voor ontwikkelaars, maar dit staat min of meer wel centraal. Wat we de aankomende tijd kunnen verwachten volgens Apple? Wat denk je van iOS 9, OS X El Capitan, WatchOS 2 en het inmiddels veel besproken Apple Music.

Nieuw besturingssysteem iOS 9

Apple gaat het met haar nieuwe iOS 9 besturingsysteem voor de iPad, iPhone en iPod weer een beetje goed proberen te maken. De huidige versie, iOS 8 is niet zo’n succes geworden als het bedrijf had gehoopt. In totaal is nu 83% van de mobiele Apple devices over op iOS 8. De reden dat veel mensen de overstap (nog) niet gemaakt hebben lijkt vooral door het gebrek aan innovatie te liggen. Natuurlijk is er hard gewerkt en zijn er veel vernieuwingen doorgevoerd, maar dit was vooral op technisch vlak. Voor de normale mens was er weinig nieuws.

Tot 1 uur meer accuduur

De nieuwe versie van het besturingssysteem richt zich vooral op stabiliteit en accuduur. Met dit laatste gaat Apple zeker punten scoren, want veel gehoorde kritiek na het upgraden naar iOS 8 was de teruglopende accuduur. Apple laat weten dat we met iOS 9 maar liefst een uur langer met onze iPhone 6 kunnen spelen, door nieuwe energiebesprarende mogelijkheden.

iOS 9 accuduur

Een voorbeeld hiervan is het automatisch terugbrengen van de systeemprestaties of netwerksnelheid bij verminderde accuduur.  Voor het lezen van je e-mail gebruik je amper de mogelijkheden van je snelle netwerkverbinding, waarom zou dit dan niet een tandje minder kunnen en hiermee energie besparen? Gebruik je constant de zogenaamde  low-power mode, dan kun je tot wel 3 uur langer doen met je accu.

Siri en Spotlight denken met je mee

Siri en Spotlight worden dikke maatjes in iOS 9. Apple gaat namelijk de krachten van beide bundelen, om hiermee nog interactiever en proactiever te kunnen fungeren. Dit kan erg handig zijn voor een hoop verschillende dingen, zoals:

  • Je iPhone begint direct muziek af te spelen als je je oordopjes aansluit.
  • Wanneer een onbekende nummer je belt, kan Spotlight in Mail zoeken of hij daar ergens het nummer vind en je dit alsnog laten weten.
  • Stap je in de auto, dan begint automatisch je laatst geluisterde podcast verder af te spelen.

Beide onderdelen van iOS 9 krijgen ook toegang tot meer apps dan voorheen. Hiermee kan er ook gezocht worden naar inhoud in apps van derden. Mooie ontwikkeling en hiermee wordt Siri steeds weer wat slimmer in gebruik. Ook goed voor Apple, nu Microsoft ook flink aan het ontwikkelen is met haar digitale assistent Cortana.

Diverse kleine updates

Wallet en News, nieuwe namen

Een aantal kleinere wijzigingen die we gaan zien zijn bijvoorbeeld de naamswijziging van Passbook in Walltet en Newsstand (Kiosk) in News. Deze app krijgt overigens ook weer wat nieuwe mogelijkheden en content en gaat Apple toch weer wat nieuw leven inblazen.

Nieuwe functies voor Notities

Misschien maar een kleine aanpassing, maar zeker een handige! Apple voegt aan haar Notities apps een drietal nieuwe functies toe. Je kunt namelijk nu foto’s invoegen, tekenen en aantekeningen maken en handige checklists toevoegen. Dit laatste is iets dat ik persoonlijk erg handig vind om te gebruiken, lijstjes met punten die je af kunt vinken.

Apple Maps krijgt OV-informatie

Dit is eigenlijk al geen verassing meer te noemen, het toevoegen van OV-reisinformatie aan Apple Maps. Toch is het een functie die erg welkom is voor reizigers met het openbaar vervoer. Het maakt Apple Maps net weer wat handiger in gebruik en met de wijzigigen van de laatste tijd is het toch wel een volwassen app te noemen. Inmiddels tikt Apple zo’n 5 miljard verzoeken per week af met de app en dit is een goede 1,5 miljard meer dan ‘die andere kaarten-app’, aldus Apple.

Apple Maps update iOS 9

Het is nog niet bekend waneer Nederland deze functie kan gaan gebruiken. Er wordt eerst gestart met een aantal grote steden als: Baltimore, Berlijn, Chicago, London, Mexico City, New York, Philadelphia, San Francisco en een aantal Aziatische steden. Ook een handige toevoeging, is de aanduiding van plaatsen waar je met Apple Pay kunt betalen.

Splitview op de iPad

Als je iPad voorzien is van iOS 9 dan krijg je bij het drukken op de home-knop een nieuwe taskswitcher te zien. Waar je normaal gesproken een app kunt wegschuiven krijg je nu ook de mogelijkheid om apps in split-view te bekijken. Hiermee is het mogelijk om informatie van beide apps naast elkaar te tonen. Daarnaast kun je vanuit dit scherm ook apps toevoegen of inhoud via drag & drop uit te wisselen tussen apps.

HealthKit, HomeKit en CarPlay

healthKit

Op dit vlak is er niet zo heel veel nieuws in iOS 9. HealthKit heeft een aantal nieuwe sensoren erbij gekregen, zoals: het meten van UV-straling, de tijd die je zit, en het kunnen registreren van je menstruatiecyclus.

HomeKit

HomeKit had ik verwacht iets meer van te horen. De laatste dagen gingen er diverse geruchten over de integratie met een nieuwe Apple TV unit o een eigen appl, maar tijdens het WWDC kwam hier niets van naar voren. Het enige nieuws is de toevoeging van meerdere ondersteunde producten (sensoren) en toegang tot deze apparaten via iCloud.

CarPlay

CarPlay was tot voorkort alleen te gebruiken als je toestel was aangesloten met een Lightning-kabel. Deze constructie was natuurlijk erg onhandig en zeker niet van deze tijd. Het is dan ook goed nieuws dat Apple laat weten dat vanaf iOS 9 CarPlay ook draadloos zal werken. Autofabrikanten kunnen dit systeem nu ook beter integreren in hun voertuigen. Apple geeft de mogelijkheid om fabrikanten zelf apps te laten ontwikkelen die kunnen werken met CarPlay.

Update zal veel minder ruimte in beslag nemen

Ken je dat verhaal van die update die bijna niemand kon installeren, omdat ze onvoldoende vrije ruimte hadden op hun iDevice? Dit gaat met de update naar iOS 9 niet gebeuren, zegt Apple. De nieuwe versie neemt namelijk maar 1,3 GB in beslag, in plaats van de flinke 4,6GB van iOS 8.

Beschikbaarheid

Mocht je inmiddels helemaal enthousiast geworden zijn, dan moet je toch nog even geduld hebben. Apple geeft aan dat we iOS 9 in het najaar kunnen verwachten. De eerste beta-versie wordt in juni vrijgegeven. De uiteindelijke versie is te installeren op alle apparaten vanaf de iPad 2 en de iPhone 4S.

iOS 9 upgrade

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button