Apps en software

WWDC15: Nieuwe OS X versie heet El Capitan

Apple onthuld tijdens de WWDC haar nieuwe update voor de Mac. De nieuwe versie lanceert Apple als 10.11 en heeft de naam El Capitan gekregen. Dit is de eerste grote update van het besturingssysteem na de release van Yosemite vorig jaar. 

Focus op vebeteren prestaties

In OS X 10.11 komt, net als bij iOS 9, de focus vooral te liggen op het verbeteren van de prestaties. Ook krijgen enkele onderdelen van het besturingssysteem een meer prominente rol. Inmiddels draait Yosemite op zo’n 55% van alle Macs en hier is Apple erg tevreden over. Dit laten ze tijdens de keynote sessie dan ook graag even zien door middel van een grafiek. Hierin is de doptiegraad van Yosemite ten opzichte van Windows 8 uitgezet en moet Microsoft het met 5% flink afleggen. Een klein gniffelmomentje voor Apple dus.

Spotlight opnieuw verbetert

Met de komst van Yosemite werd Spotlight voorzien van een flinke makeover. Dit was ook best wel nodig en maakte het voor veel gebruikers nog handiger. Met El Capitan richt Apple zich vooral op het verbeteren van de functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig zoeken naar een bestand dat je deze maand hebt gemaakt met de zoekzin “bestanden die ik in juni heb gemaakt”. Zoek je alle e-mail van collga Phil, dan volstaat “e-mail die ik van Phil heb ontvangen”.

Bestanden zoeken Spotlight El Capitan

Tijdens de keynote werd er gebruik gemaakt van een Engelse versie van El Capitan. Het is echter niet bekend of deze functionaliteit ook in de Nederlandse variant beschikbaar zal zijn.

Een andere nieuwe mogelijkheid van Spotlight, is het verplaatsen van het venster. Op deze manier kun je zelf bepalen waar je Spotlight wilt hebben en met welke grootte. Een kleine aanpassing maar een zeer prettige!

Betere controle over je vensters

De mogelijkheden voor het werken met verschillende vensters is met El Capitan verbetert. Sleep je twee vensters boven elkaar, dan krijg je een handige split-screen weergave van beide naast elkaar. Je kunt je vast voorstellen dat dit met de grote schermen van de Mac onwijs handig kan zijn. Ook in Mission Control zie je de vensters duidelijker en overzichtelijker worden getoond.

Verbeterde venstercontrole in El Capitan

Bij het opstellen van een nieuwe e-mail wordt dit getoond in een eigen venster. In Yosemite kreeg je bij de volgende e-mail die je aanmaakte wederom een nieuw venster. Was je met een aantal e-mails tegelijkertijd bezig, dan kon je bijna de weg kwijt raken in alle openstaane vensters. In El Eapitan worden nieuwe vensters van hetzelfde soort in tabbladen weergegeven en kun je eenvoudig wisselen.

Safari kan websites pinnen

Binnen Safari zijn er ook een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd. Je kunt nu websites eenvoudig pinnendoor ze tegen de linkerkan van je browserscherm te slepen. De website verschijn nu als een tabblad met het icoon van de website. Een andere wijziging die Safari heeft gekregen is het kunnen uitschakelen van het geluid voor een website. Je ziet vervolgens aan het tabblad van de website of het geluid is uitgeschakeld. Handig voor wanneer je niet wilt dat andere content door je internetradio heen speelt.

Websites pinnen in Safari

Betere prestaties dankzij Metal

Persoonlijk vind ik het openen van apps in Yosemite zeker niet langzaam. Toch heeft Apple zich gestort op het verbeteren van de opstarttijd van apps. Wanneer je in El Capitan een app opend, dan gaat dit 1,4 keer sneller dan voorheen. Wat er verantwoordelijk is voor deze performanceboost? De grafische engine ‘Metal’, die we inmiddels al kennen van de iPhone.

Niet alleen apps starten sneller met Metal, ook games profiteren flink van de grafische engine. Beelden worden maar liefst tot 40 procent efficiënter gerenderd.

Nieuw lettertype en kleine updates

Met de update naar OS X 10.11 krijg je ook een nieuw lettertype ter beschikking. Dit was zichtbar op een slide die getoont werd. Welk lettertype dit aat worden is voor nu nog even een verassing. Verder zworden er nog veel meer aanpassingen doorgevoerd in El Capitan, zoals een nieuw schijfhulpprogramma, AirPlay video, extensies voor fotobewerking en nieuwe Aziatische invoermethodes.

Beschikbaarheid en systeemeissen

De ontwikkelaarsbeta van El Captian is per direct beschikbaar. De openbare beta kunnen we, net als iOS 9 in juli verwachten en de daadwerkelijke release zal in de hersft plaatsvinden.

Om El Captina op je systeem te kunnen installeren moet je minimaal in het bezit zijn van een 64-bit Intel-gebaseerde Mac, 8GB vrije schijfruimte en minimaal Mac OS X 10.6.7 (Snow Leopard).

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button