tech365
OS X Yosemite UI

WWDC14: Nieuwe versie van OS X heet Yosemite

Live vanuit het Moscone Center in San Francisco presenteerde xxxx het World Wide Developer Congres 2014. Tijdens dit evenement werd er een aantal nieuwe ontwikkeling gepresenteerd aan het publiek en aan de rest van de wereld via een livestream.

Tim Cook opent het keynote event en bedankt alle ontwikkelaars van apps voor hun bijdrage aan de enorme groei van het aantal apps. Hij benadrukt de grote hoeveelheid ontwikkelaars die zich hebben aangesloten als Apple Developper het afgelopen jaar. In totaal zijn er op dit moment meer dan 9 miljoen ontwikkelaars, wat neerkomt op een stijging van 47% ten opzicht van vorig jaar.

Als eerste onderwerp van de Keynote staat OS X op het programma.

OS X Yosemite

Mavericks is inmiddels ruim 40 miljoen keer geïnstalleerd, waarmee het tot het meest geïnstalleerd besturingssysteem van Apple behoort. Op dit moment is 51% van alle Macs voorzien van Mavericks in minder dan een jaar. Cook vergelijk ook even deze adoptie van een nieuw Apple besturingssysteem met die van Microsoft, namelijk Windows 8. In totaal behaalt Windows 8 een adoptie van slechts 14% in de twee jaar dat het besturingssysteem beschikbaar is. Cook is dan ook trots dat Mavericks in korte tijd zoveel is geïnstalleerd.

Ieder nieuw jaar is er een nieuwe naam voor de aankomende release van het besturingssysteem voor de Mac. De nieuwe naam de opvolger van Mavericks wordt  Yosemite. Met deze naam zet Apple de nieuw traditie voort van plaatsnamen in San Francisco.

Nieuwe gebruikersinterface

Yosemite is voorzien van een nieuwe gebruikersinterface, waarbij er gebruik gemaakt gaat worden van een vernieuwd lettertype en doorzichtige vensters. Ook zijn er veel iconen die vernieuwd zijn, waarmee het geheel een nieuwe look & feel krijgt. Door de transparantie in de vensters nemen deze de kleur aan van je bureaubladafbeelding of de onderliggende vensters.

Een nieuwe mogelijkheid in de gebruikersinterface is de Dark mode. Deze modus zorgt ervoor dat de menubalk bovenin het beeld donkerder wordt, zodat de aandacht niet onnodig naar de menubalk verdwijnt. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld je foto’s aan het bewerken bent.

OS X Yosemite UI

Notification Center

Het Notification Center heeft een flinke upgrade gehad in de nieuwe versie. Je kunt vanaf nu niet alleen je notificaties volgen, maar ook een Today tab toevoegen aan het overzicht. Dit kun je vergelijken met het Today venster op je iPhone of iPad. Je kunt vanaf nu ook zelf widgets toevoegen aan dit overzicht om zo je favoriete informatie inzichtelijk te krijgen.

Spotlight

Spotlight is door het team van Apple ook in een nieuw jasje gestoken en zorgt ervoor dat het zoeken van informatie lokaal, maar ook op het internet, sneller en functioneler kan. Klik je op het vergrootglas in de menubal, dan krijg je nu een centraal venster waar je kunt zoeken. In het zoekvenster krijg je ook direct de mogelijkheid om een inline preview te bekijken. Een voorbeeld van de zoekbronnen zijn bijvoorbeeld: je contacten, agenda-items, wikipedia, iTunes en meer.

iCloud Drive

Binnen het Apple platform krijgt iCloud een prominentere rol. Gebruikers van OS X krijgen in Yosemite nog eenvoudiger toegang tot bestanden door de integratie met Finder. Alle bestanden die je plaatst in je iCloud Drive worden direct beschikbaar op al je andere Macs. Daarnaast zijn deze bestanden ook gelijk beschikbaar op je mobiele iOS

Mail

Persoonlijk vonden we het wel tijd worden dat Mail een upgrade kreeg en blijkbaar was Apple het hiermee eens. Er is goed geluisterd naar de feedback van gebruikers, want de nieuwe versie is voorzien van een aantal handige nieuwe mogelijkheden.

Het ophalen van je e-mail gaat in deze versie niet alleen sneller, maar je kunt ook eenvoudig schakelen tussen verschillende mailboxen. Daarnaast hoef je nu niet meer de Mail app te verlaten als je even snel iets wilt opzoeken om te gebruiken voor je nieuwe e-mail. Je kunt nu eenvoudig het nieuwe bericht even beneden in het scherm parkeren, terwijl je de gewenste informatie opzoekt. Heb je alles wat je nodig hebt, dan roep je eenvoudig het bericht weer op en maakt het verder af.

Een andere handig optie is MailDrop, die het mogelijk maakt om grote bestanden (tot maar liefst 5GB) eenvoudig bij een andere Mac gebruiker af te leveren, zonder dat je hierbij tegen de limieten van een mailbox aanloopt. Het bestand wordt beveiligd afgeleverd bij de ontvanger via de iCloud omgeving.

Het opstellen en bewerken van e-mailberichten heeft wat aanpassingen ondergaan door de komst van Markup. Deze nieuwe mogelijkheden stellen je in staat om aantekeningen te maken op je bericht alsof je zelf met een pen aan de slag ging. Zo wordt het ook eenvoudig om je handtekening te plaatsen onder een bericht of iets bijzonder te markeren op een foto. Er is zelfs een vergrootglas beschikbaar waarmee je bepaalde details kunt accentueren.

OS X Yosemite - Markup

Door symboolherkenning is Markup in staat om een gekrabbelde pijl om te zetten in een vloeiend symbool. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een tekstballon die je bij een foto of afbeelding plaatst.

Safari

Safari onderging al wat flinke veranderingen met de komst van Mavericks en met de nieuwe release is Apple’s browser wederom aan de beurt. Als eerste wordt de nieuwe menubalk getoond, die zich beperkt tot een smalle balk. Hiermee is er meer ruimte voor content en minder voor een storende menubalk. Je favorieten zijn in deze nieuwe layout minder prominent aanwezig, maar dit is door het vernieuwde Spotlight ook minder noodzakelijk.

Wanneer je een adres of zoekwoord intypt in de adresbalk zal er gebruik gemaakt worden van Smart Search. In deze zoekresultaten vind je onder andere je eigen favorieten, maar ook voorstellen van andere bronnen. Het delen van informatie is ook vernieuwd, want met de nieuwe Share knop kun je informatie zelfs direct versturen aan je recent gebruikte contacten.

OS X Yosemite - Share

Tabview geeft je vanaf nu een beter overzicht van je openstaande tabs. Je ziet al je openstaande tabs als blokken binnen Safari met een voorbeeld weergave. Je kunt zo snel balderen van de ene naar de andere tab.

Door de optimalisatie van Safari is het energieverbruik wederom vermindert. Hierdoor krijg je 2 uur meer accuduur bij het bekijken van 1080p content via Safari. Deze verbetering is behaald door de optimalisatie van HTML5 video, WebGL en SPDY netwerkoptimalisatie.

Continuïteit

Als laatste onderwerp binnen OS X Yosemite wordt er gesproken over continuïteit. Door de inzet van technieken als Airdrop is het eenvoudig om bestanden uit te wisselen tussen je Apple devices, echter is er nu een nieuwe eenvoudiger manier om dit proces nog transparanter te maken.

De nieuwe Handoff functionaliteit is simpelweg geweldig. Doordat je Apple apparaten elkaar in de buurt “waarnemen” zijn ze in staat om taken over te nemen. Loop je met je iPhone in de hand een nieuwe e-mail te typen en je komt in de buurt van je Mac, dan kun je het opstellen van het bericht direct overnemen. Zo kun je eenvoudig verder gaan waar je gebleven bent. Ook van je Mac naar je iPad of iPhone is mogelijk met Handoff.

De tweede nieuwe optie in de categorie continuïteit is Hotspot. De naam geeft het al weg, dit is namelijk een hotspot functie binnen OS X Yosemite. Het makkelijke aan deze toevoeging is dat het niet meer nodig is om de hotspot handmatig op te zetten op je iPhone. Wanneer OS X merkt dat de netwerkverbinding is weggevallen kun je eenvoudig je iPhone selecteren (als deze in de buurt is) bij beschikbare netwerken en er wordt direct een verbinding opgezet. Voor dit hotspot heb je geen wachtwoord nodig en integreert naadloos in OS X.

Bij het ontvangen van een iMessage bericht kun je deze direct ook binnen OS X terugvinden. Toch moest je voor de traditionele SMS nog altijd op je toestel kijken en werden deze berichten niet zichtbaar op je Mac. Dit is nu verleden tijd, want met OS X Yosemite kun je nu echte ouderwets manier van communiceren direct terugvinden op je Mac.

Naast de SMS berichten wordt het zelfs mogelijk om gesprekken te accepteren op je Mac, want je krijgt nu een notificatie van een inkomend gesprek. Ook is het mogelijk om uitgaande gesprekken op te zetten vanuit je Mac via je iPhone. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van deze functie is er ook integratie in onder andere Safari beschikbaar waarmee je direct een geselecteerd nummer kunt bellen.

OS_X_Yosemite_Handsoff

Beschikbaarheid

Apple zet graag haar goede tradities voort, want ook de nieuwe OS X Yosemite zal gratis beschikbaar zijn voor gebruikers. De nieuwe versie wordt in de herfst van dit jaar verwacht. Voor wie niet langer kan wachten is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het public beta program van Apple deze zomer. Je kunt je hiervoor inschrijven op de beta preview pagina voor OS X.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen