WWDC14: Apple introduceert iOS 8

Het was geen verassing dat Apple iOS 8 ging lanceren tijdens het WWDC, maar watje nieuwe versie ons gaat brengen was nog niet bekend. Het blijft altijd speculeren wat de nieuwe versies gaan brengen en ook dit keer was dat geen uitzondering.

Een blik op iOS

Inmiddels zijn 800 miljoen apparaten voorzien van iOS. Van dit totaal zijn er 100 miljoen iPod touch apparaten, 200 miljoen iPads en maar liefst 500 miljoen iPhones. In totaal zijn er 130 miljoen nieuwe iOS gebruikers bijgekomen in de afgelopen 12 maanden. Hierbij merkte Tim Cook op dat er veel gebruikers overstappen van Android naar iOS.

Maar liefst 97% van de iOS 7 gebruikers is tevreden vertelt Cook. Hij is vooral trots op het feit dat iOS 7 op 89% van alle iOS apparaten staat geïnstalleerd. Hiermee is dit percentage dus voorzien van de laatste nieuwe versie van haar besturingssysteem. Dit in tegenstelling tot Android, zegt Cook. Hier is namelijk slechts 9% voorzien van de meest recente versie: Android Kitkat. Dit is een slecht teken zegt Cook, want hiermee ontbreken ook de meest recente beveiligingsupdate op de toestellen en vooral bij Android, dat verantwoordelijk is voor 99% van alle mobiele malware, is dit gevaarlijk.

 

iOS8 is een enorme update

De nieuwe versie van iOS is gebouwd op het bestaande iOS7 platform. Toch zijn er een flink aantal veranderingen in deze versie terug te vinden. Als eerste zien we dat het Notification Center ook binnen iOS8 is vernieuwd en dezelfde functionaliteit biedt als bij OS X Yosemite.

Een nieuwe handige mogelijkheid is dat je nu bij een notificatie direct een actie kunt uitvoeren. Krijg je een iMessage bericht in beeld, dan kun je direct hieronder antwoorden. Ook bij agenda notificaties kun je kiezen voor het accepteren of afwijzen van het verzoek. Dit kun je zelfs vanaf het Lockscreen doen.

Er is een kleine toevoeging opgenomen bij het “dubbelklikken”  op de Home knop. Nu zie je hier naast je geopende vensters ook een overzicht van je meest recent gebruikte contacten. Dit maakt het mogelijk om snel te schakelen naar een contactpersoon.

Safari

De Safari tab-view komt ook naar de Ipad, net zoals in Mac OS X Yosemite. Ook het werken met de balken aan de zijkant is vernieuwd en er is erg veel overeenkomst, qua indeling, met OS X.

Mail

Bericht opstellen wordt ook voor de iOS 8 gebruikers een stuk eenvoudiger. Door een nieuw e-mailbericht omlaag te swipen kun je even snel terugkeren naar je mailbox om eventueel wat extra informatie op te zoeken. Door op het openstaande bericht te tikken kom je weer terug in het venster en kun je verder met het opstellen van je bericht.

E-mailberichten die voorzien zijn van een datum zijn direct zichtbaar als mogelijke agenda afspraak die je kunt toevoegen. Krijg je bijvoorbeeld een bevestiging van een evenement dan voeg je deze dus eenvoudig toe aan je agenda.

Door het eenvoudig swipen van links naar rechts bij een bericht in je mailbox kun je deze opnieuw markeren als ongelezen. Doe je dit van rechts naar links dan krijg je nu de optie om het bericht te markeren voor opvolgen of daadwerkelijk te verwijderen.

Spotlight

Spotlight is ook in iOS8 vernieuwt zoals te zien is bij Yosemite. In je zoekresultaten krijg je ook zoekresultaten van niet geïnstalleerde apps uit de App Store en bij titels van films krijg je naast het resultaat van internet ook resultaten uit iTunes.

Quicktype

Tijdens het typen van een woord krijg je in iOS 8 ook suggesties op basis van de gekozen letters. Hiermee kun je sneller een bericht maken, doordat de woorden mogelijk al getoond worden. Waarin het nieuwe Quicktype echt uitblinkt is in het voorstellen van antwoorden op basis van de getypte of ontvangen tekst. Krijg je de vraag: “Do you want diner or a movie?”, dan toont Quicktype de mogelijke antwoorden “Diner” en “Movie”. Er wordt zelfs gekeken naar je woordkeus en zinsbouw, om te voorkomen dat je formele antwoorden krijgt als je veelal informele gesprekken voert. Mogelijk antwoorden kunnen dan zijn “Epic” of ” A Snoozer”.

Continuïteit

Alle nieuwe continuïteit mogelijkheden zijn ook beschikbaar in iOS8. Je kunt bijvoorbeeld een nieuw document wat je opstelt binnen OS X, eenvoudig overnemen op je iPhone om in de trein verder te werken. Met iOS8 worden de Handsoff functies volledig ondersteunt.

Messages

De Messages app is de meest gebruikte app op iOS. Om deze reden zijn er flink wat veranderingen doorgevoerd om de app nog prettiger in gebruik te maken. Een voorbeeld hiervan zijn de mogelijkheden voor groepsberichten. Zo kun je nu een naam geven aan een groepsgesprek, mensen eenvoudig toevoegen en verwijderen en kun je je locatie delen met andere deelnemers. Met de “Niet Storen” knop kun je de notificaties voor een groepsgesprek uitzetten om te voorkomen dat je apparaat blijft zoemen of rinkelen.

Tap-to-talk audio berichten kennen we al vanuit WhatsApp, maar Apple gaat toch nog een stapje verder. Je krijgt namelijk de mogelijkheid om dit ook te doen voor video

Enterprise gebruik

Op dit moment gebruikt 98% van de Fortune 500 bedrijven iOS voor hun mobiele apparaten. Door het eerder dit jaar verschenen Device Enrollment Program is het voor bedrijven mogelijk om een iOS apparaat al voor te bereiden, zodat wanneer een gebruiker deze uit de doos haalt en aan zet de juiste apps, instellingen en mailboxen worden geconfigureerd.

Apple gaat nog een klein stapje verder en maakt het nu ook mogelijk om VIP threads te gebruiken, een groepsgesprek waarbij de deelnemers notificaties kunnen ontvangen bij het ontvangen of lezen van een bericht. Ook krijg je de mogelijkheid tot het gebruik van de Free Busy functie en Out of Office notificaties.

Health

Met de lancering van iOS8 komt ook de nieuwe Healthkit beschikbaar. Deze kit wordt gebruikt door de nieuwe app Health en maakt het mogelijk om diverse biometrische gegevens centraal te verzamelen en te gebruiken. Op dit moment is de Mayo Clinic een van de eerste ziekenhuizen die actief aan de slag is met Health.

Door gebruik te maken van verschillende sensoren en apparaten kun je gegevens als: bloeddruk, hartslag en gewicht verzamelen in de Health app. Door het centraal verzamelen van deze gegevens hebben verschillende ontwikkelaars de mogelijkheid om meer te doen met deze gegevens. Zo is de Mayo Clinic in staat om notificaties te ontvangen wanneer bepaalde waarden van een patient niet in orde zijn. Hiermee kan een dokter direct contact opnemen met een patient om te controleren hoe het gaat.

Een belangrijk aspect binnen de Healthkit is de privacy. Apps kunnen niet zomaar informatie delen en uitlezen zonder dat je hier als gebruiker van iOS toestemming voor geeft. Hiermee zijn je gegevens nooit zomaar te misbruiken door andere apps of diensten.

Met de introductie van de Healthkit en Health gaat ook Apple zich richten op de gezondheidszorg.

Family Sharing

Delen wat belangrijk is, dat is de essentie van Family Sharing. Met de nieuwe functies voor het gezin is het mogelijk om een gedeelde agenda te onderhouden, je iOS apparaten te vinden en zelf aangekochte apps delen. Bij dit laatste is het wel vereist dat alle leden gebruik maken van dezelfde creditcard. Ook kun je de toestellen van je gezinsleden zo instellen dat je toestemming moet verlenen voor het aankopen van content in de AppStore. De aanvrager krijgt een notificatie dat er een verzoek tot goedkeuring is verstuurd en de ouder krijgt een notificatie voor goedkeuring van de aanvraag. In totaal kun je zes iOS apparaten onderbrengen in deze gezinsgroep.

Photos

De Photo app gaat in iOS 8 ook gebruik van de nieuwe iCloud Drive functionaliteiten. Iedere foto die je nu neemt is hierdoor direct beschikbaar op al je apparaten. Op deze manier is het ook mogelijk om meer foto’s te bewaren dat er fysiek op je toestel kunnen worden opgeslagen.

Om het zoeken in je foto’s makkelijker te maken zijn er smart suggestions beschikbaar. Hiermee kun je zoeken op locatie, tijd en albumnamen.

Het na bewerken van foto’s in de Photo app op iOS 8 is ook uitgebreider dan voorheen. Je kunt nu de belichting en de kleuren van een foto achteraf aanpassen en hiermee ook een “mislukte” foto alsnog redden.

Beschikbaarheid

De bèta versie van iOS 8 is per direct beschikbaar, maar voor de definitieve versie moet je nog heel even geduld hebben. De release staat, net als voor OS X Yosemite, gepland in de herfst van dit jaar. Het upgraden van je iOS  apparaat zal gratis zijn en is mogelijk vanaf de iPhone 4S en iPad 2.

 

Mobiele versie afsluiten