World Wide Web

Wix: Zonder programmeren toch een professionele website of webshop

Je kunt verschillende redenen hebben om een eigen website te beginnen. Misschien ben je opzoek naar een plekje op het internet om je eigen verhaal kwijt te kunnen of denk je over een website voor je bedrijf. Of misschien wel een eigen webshop. Wat je motivatie ook is je wilt ervoor zorgen dat je website er supertof uitziet voor je bezoekers en het ook een beetje vriendelijk is voor je portemonnee. Hier komt Wix om de hoek kijken, een webontwikkelingsplatform in de cloud dat inmiddels al miljoenen mensen aan een website heeft geholpen. Maar wat kan Wix jou eigenlijk allemaal bieden?

Om je een idee te geven wat je allemaal met het webontwikkelingsplatform van Wix kunt doen, laat ik je een aantal van de mogelijkheden zien voor het maken van een website of webshop. Juist omdat het zo eenvoudig is opgezet kun je zonder kennis van programmeren toch een professionele website maken.

Zelf ontwerpen of kant en klare templates

De basis van je nieuwe website is natuurlijk het ontwerp. Als je zelf een beetje creatief bent dan kun je het helemaal van scratch af aan maken zelf maken. Als je dit echter wat lastig vindt dan zijn er honderden kant en klare templates die je kunt gebruiken. Je hebt de keuze uit een aantal verschillende categorieën. Zo zijn er templates voor een eigen persoonlijke blog, thema’s met muziek of fotografie, bedrijfsthema’s, portfolio’s en zelfs webshops.

wix tech365 001

Na het selecteren van de gewenste template kun je direct mee aan de slag en alles verder aanpassen naar je eigen wens. Ondanks dat je dus een kant en klaar ontwerp kiest kun je toch je eigen draai eraan geven. De templates zijn ook responsive. Dit wil zeggen dat ze ook geschikt zijn voor mobiele apparaten zoals tablets en smartphones. Alles schaalt mee op basis van de grootte van het scherm waarop je het bekijkt.

Direct aanpassen in de webeditor

De kracht van het Wix-platform zit vooral in de eenvoud waarmee je een gekozen template of eigen ontwerp verder kunt ontwikkelen. Je hoeft geen kennis te hebben van programmeertalen om toch allerlei professionele effecten op te nemen in je website. Vanuit de editor kun je zelf diverse objecten toevoegen aan je website, zoals: tekst, afbeeldingen, knoppen, video’s, social media en blogs. Ook kun je vanuit de editor een eigen webshop maken. Er is ook nog een zogenaamde Wix-appmarkt. Hier kun je allerlei toffe apps vinden die je kunt toevoegen aan je website. Voorbeelden van dit soort apps zijn bijvoorbeeld evenementenkalenders, formulieren, twitter-feeds, Instagram tijdlijnen of zelfs Paypal betaal-knoppen voor het afrekenen van je producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden op Wix.

wix tech365 002

Het toevoegen van web-onderdelen is niets meer dan het klikken op het gewenste object en het wordt direct toegevoegd aan je ontwerp. Om de proef op de som te nemen koos ik voor een zogenaamde Parallax slider, een afbeelding die als achtergrond dient en waar je content heel langzaam overheen schuift. Je hoeft niet te weten hoe het technisch werkt, enkel of je het wilt hebben of niet. Op de gekozen achtergrond kun je vervolgens weer andere web-onderdelen plaatsen, zoals een tekstblok of afbeeldingen. Heb je liever iets bijzonders als een videoachtergrond dan kun dit zo vanuit de editor toevoegen. De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos, want je hebt zo enorm veel keuze en kunt de onderdelen van de verschillende thema’s ook nog eens combineren.

wix tech365 004

Moeiteloos je website Social maken

Je website moet vandaag de dag natuurlijk wel voorzien zijn van wat handige Social Media widgets. Wix heeft er een aantal voor je gemaakt die je zonder enige kennis van programmeren kunt gebruiken. Een handige teller voor je aantal Facebook volgers, een Like-box voor je pagina of van die handige iconen om je content direct te delen op Twitter, Pinterest en andere Social Networks. In de App Market van Wix vind je nog wat uitgebreidere apps die je kunt integreren in je website, zoals een overzicht van je laatste 10 Tweets op je tijdlijn of een app voor het gebruik van een Facebook-reacties op je pagina of blog.

wix tech365 003

Bekijk je creatie op verschillende platformen

Een groot voordeel aan de editor van Wix is dat je direct het resultaat kunt bekijken van je aanpassing. Het is niet nodig om eerst bestanden te uploaden of andere vensters te openen want er zit handige voorbeeldweergave optie in. Je kunt hiermee je website niet alleen bekijken op de computer of laptop waarop je aan het werk bent, maar ook hoe hij eruit komt te zien op een tablet of smartphone. Ben je niet helemaal tevreden met het resultaat, dan schakel je met een druk op de knop weer terug naar de editor om een aanpassing door te voeren.

WixStores webshops

Wix heeft erg veel ontwikkeld aan haar WixStores mogelijkheden waardoor jij nu nog makkelijker een eigen webshop kunt starten. Het enige dat je hoeft te doen is een WixStore aan te maken op jouw Wix website. Je hebt de keuze uit een aantal verschillende winkelelementen voor je webshop waaronder verschillende soorten productgallerijen. Je kunt ook hier weer een keuze maken uit een kant en klaar ontwerp of lekker zelf aan de slag gaan. Voeg eenvoudig producten toe, plaats foto’s en geef je bezoekers de mogelijkheid om de producten direct aan te schaffen en te betalen. In de WixStore beheer je dus zelf je producten en klanten.

wix tech365 006

Je kunt verschillende pagina’s toevoegen aan jouw eigen WixStore om het voor je bezoekers zo overzichtelijk mogelijk te maken. Een pagina met de verschillende producten, een winkelwagen, productpagina’s en een zelf een speciale pagina om je klanten te bedanken voor hun aankoop. Doordat je zelf bepaald hoeveel pagina’s je gebruikt en wat voor soort inhoud ze krijgen heb je de volledige controle over het samenstellen van je eigen webshop.

wix tech365 005

Een website hoeft niet duur te zijn

Een standaard website op basis van de kant en klare templates is gratis bij Wix. Jep, je leest het goed, dit alles kun je zonder kosten gebruiken. Natuurlijk zitten er wel een aantal spelregels aan dit concept vast zoals het gebruik van een Wix-adres voor je website. Je bezoekers gaan naar http://martijn123.wix.com/blog in plaats van www.jouwnaam.nl. Het kan overigens wel bij Wix, het koppelen van je eigen domeinnaam aan je website. Hier worden echter wel kosten voor gerekend, iets dat natuurlijk niet heel gek is. Ditzelfde is ook het geval voor de WixStores. Je kunt ze gratis gebruiken en producten verkopen, maar als je het betalingsverkeer via Wix wil laten lopen dan moet je wel je account upgraden naar een betaalde variant. Wix neemt dan de verantwoordelijkheid voor alles wat nodig is om je klanten te laten betalen voor zijn rekening.

Je kunt al gebruik maken van Wix Premium vanaf een bedrag van €4,08 per maand. Je krijgt naast de premium functionaliteiten ook de beschikking over professionele support ben bij enkele pakketten ook een gratis domein. Kijk snel welk premium pakket er het beste aansluit bij jouw wensen.

 

Dit gesponsorde bericht is geschreven in samenwerking met Wix.

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button