Gezondheid en fitness

Optimale workouts met de Wahoo Fitness TICKRx en RFLKT

Als er iets de laatste jaren gegroeid is, is het de markt voor fitnessaccessoires. Ik heb het hier niet over dumbells, stangen of  yoga matjes, maar vooral devices die constant je hartslag meten of je inzicht geven in je workout. Wahoo fitness is zo’n merk dat zich bezig houd met het maken van allerlei handige en vooral eenvoudige apparaten. Als fanatiek fietser ging ik aan de slag met de hartslagmeter ‘TICKRx’ en de connected fietscomputer ‘RFLKT’.

Wahoo TICKRx

De TICKRx ziet er uit als een traditionele hartslagband. Je kent ze wel, zo’n sensor met een elastiekje band die je om je borst heen doet. Door middel van Bluetooth werkt hij samen met je smartphone om je favoriete workout app ook je huidige hartslag door te geven. Sommige van dit soort devices hebben nog wel eens de neiging om redelijk dik en oncomfortabel te zijn. Wahoo heeft gekozen voor een zeer plat model, waarin de elektronica en de batterij zijn opgenomen. Door middel van een tweetal drukknopen (zoals bij een jas) bevestig je de elastische band en kun je hem eenvoudig om doen.

Wahoo_tickrx_tech365_002

Een extra handigheidje in de TICKRx is het ingebouwde geheugen van de sensor. Stel je bent helemaal los aan het gaan in de sportschool en ineens valt je telefoon uit. Hoe weet je nu wat je hartslag was tijdens die knallende workout? Met dit model hoef je jezelf die vraag niet te stellen. Het ingebouwde geheugen van de TICKRx slaat de laatste workouts op en synchroniseert ze als je weer verbonden bent.

Wahoo_tickrx_tech365_001

Door middel van de gratis Wahoo fitness app kun je direct met de TICKRx aan de slag. Je maakt connectie met de sensor en binnen enkele seconden is hij verbonden. Vanuit de app kun je verschillende workout profielen aanmaken en je voortgang bijhouden. Als de hartslagsensor is verbonden met je toestel dan worden de gegeven automatisch doorgegeven aan de app. Ook andere workout apps, zoals het zeer populaire Strava, werken moeiteloos samen met de TICKRx. Een andere app die Wahoo ook gratis aanbied is ‘7 minutes workout’. Door middel van een aantal fitnessoefeningen kun je dagelijks in 7 minuten (verrassend he?) een workout doen.

Wahoo RFLKT

Aan het begin van deze post noemde ik ook even kort de Wahoo RFKLT. Kort samengevat is dit een fietscomputer die je verbind met je smartphone en eigenlijk als een tweede scherm fungeert. Je snelheid bijvoorbeeld wordt bepaald door de GPS-sensor in je smartphone en doorgegeven aan de RFLKT. Voor je hartslag en trapfrequentie geldt dit bijvoorbeeld ook. Ik zie je denken “kan ik dan niet beter mijn smartphone op mijn stuur maken”,  maar toch heeft dit systeem een paar handige voordelen, namelijk de duidelijke weergave van het LCD-display en de betere accuduur van je toestel.

Wahoo_Fitness_RFLKT_tech365_001

Je kunt met een druk op de knop eenvoudig bladeren tussen verschillende schermen met informatie. Deze schermen noemen ze bij Wahoo ‘pages’. De layout van de pages kun je volledig zelf bepalen en geven hiermee weer wat jij relevant vindt. Misschien wil je constant zicht hebben op je huidige en maximale hartslag, of ga je meer voor de snelheid en trapfrequentie. De mogelijkheden om dit volledig naar je eigen smaak aan te passen zijn er in ieder geval. Tijdens het rijden heb je de onderste twee knoppen beschikbaar om tussen de pages te wisselen.

Wahoo_Fitness_RFLKT_tech365_005

De RFLKT weekt ook samen met Strava en wordt gezien als een externe display. Wanneer je de optie activeert in de Strava app, dan kun je vanaf dat moment je workout ook starten en stoppen vanaf de RFLKT. Ook de populaire app RideWithGPS werkt samen met dit device en maakt het mogelijk om zo ook informatie voor het navigeren te laten zien.

Wat zit er in de doos?

Wahoo TICKRx

  • TICKRx hartslagsensor.
  • Elastische borstband.
  • CR2032 knoopcel batterij.
  • Snelstart gids.

Wahoo RFLKT

  • RFLKT display.
  • Steun voor montage voor je stuur.
  • CR2450 knoopcel batterij.
  • Steun voor montage op het stuur.
  • Afstandshouder met steun voor boven het stuur.
  • Houder met snel sluiting.
  • Snelstart gids.

Wat vinden we van de Wahoo TICKRx en RFLKT?

Een enorm voordeel van de TICKRx vind ik zijn formaat. Hij lijkt aardig aan de maat, maar door het slimme design is hij redelijk dun en voel je hem tijdens het sporten eigenlijk niet. Ik had hiervoor een hartslagband van Sigma, maar die voelde ik beduidend meer dan de TICKRx. Je wilt van de sensor gewoon geen last hebben en dat hebben ze bij Wahoo goed voor je opgelost.

Wahoo_tickrx_tech365_003

Het aanzetten van de sensor doe je door eenvoudig op het device te tikken met je vinger en hierna is het een kwestie van koppelen aan je smartphone. Dit gaat overigens erg gemakkelijk en tijdens de verschillende workouts heb ik niet één keer problemen gehad met het verbinden. Ideaal voor iedere fitness freak, fanatieke sporter of beginner. De TICKRx is zonder problemen te koppelen met de Wahoo Fitness apps en Strava. Wanneer je hem samen gebruikt met de 7 minutes workout app, dan telt hij ook nog eens je situps.

Wahoo_apps_tech365_001

Na het bezoek van de postbode had ik de RFLKT binnen 2 minuten uit de verpakking en klaar voor actie. Door middel van de handige steun voor om je stuur zit hij net voor je uit en kun je hem goed zien. Hierbij heb je geen last van steuntjes op je stuur die in de weg zitten. Ideaal dat een dergelijke steun er gewoon bij zit en je hem niet nog eens los hoeft te kopen. Het apparaat klik je er eenvoudig in en je bent klaar om te gaan fietsen. Wanneer je de Wahoo Fitness app opent kun je kiezen om een sensor toe te voegen. Dit gaat op dezelfde manier als bij de TICKRx. De RFLKT werd direct gevonden en ook hier heb ik niet één keer problemen gehad met het verbinden.

Wahoo_Fitness_RFLKT_tech365_002

Je kunt op de fietscomputer zelf eigenlijk niets instellen. Tijdens het rijden wissel je eenvoudig met de onderste twee knoppen van scherm, en kun je voor in het donker nog een rode backlight aanzetten. Wanneer je tijdens een zonnige dag gaat rijden, dan profiteer je direct van het verschil tussen je smartphone en de RFLKT. Het scherm is namelijk erg goed te lezen, ook met de volle zon op je scherm. Het energieverbruik van je smartphone valt met beide verbonden sensoren ook wel mee. In totaal ging de accucapaciteit van mijn iPhone 6 na 1:45 uur zo’n 30% achteruit. Je kunt overigens je accupercentage ook zien in één van de pages.

Wahoo_Fitness_RFLKT_tech365_006

Als je behoefte hebt aan een hartslagsensor en fietscomputer dan wil je iets hebben wat in alle opzichten voldoet aan je wensen. De TICKRx en RFLKT zijn beide producten die goed uitgedacht zijn en net dat beetje extra hebben dan de concurrent. Beide producten werken eenvoudig en probleemloos samen met mijn iPhone en dit voor een scherpe prijs.

Pluspunten

  • Eenvoudig en stabiele verbinding met smartphone.
  • Compatible met Strava.
  • Uitgebreide Workout app.
  • Zeer duidelijke LCD display.

Minpunten

  • Uiterlijk oogt wat goedkoop.

 

Prijs en beschikbaarheid

De Wahoo TICKRx en RFLKT zijn beide per direct verkrijgbaar voor een prijs van €99. Wil je de TICKRx zonder geheugen functie, dan kost hij €59,99.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button