Computers en tablets

Waarom McLaren nog niet zonder een 20 jaar oude Compaq laptop kan

McLaren maakt nog zeer regelmatig gebruik van 20jaar oude Compaq laptops in haar werkplaats. 20 jaar oud zeg je? Je zou verwachten dat een dergelijk modern automerk wel voorzien is van nieuwere hardware voor het servicen van auto’s maar niets is minder waar. Wat moet een merk met een reputatie van het maken van extreem snelle auto’s nou in hemelsnaam met zulke oude meuk?

Ik moet wel even wat toelichten, want het gaat hier om het onderhoud van de bloedsnelle McLaren F1 hypercar. Ondanks dat hij zich anno nu nog steeds kan meten met enkele van de snelste auto’s op deze aardkloot wordt het motormanagement uitgelezen met een 20jaar oude Compaq laptop. De reden hiervoor is het feit dat de 100 exemplaren van de F1 die nog rijden gebruik maken van een zogenaamde Conditional Access card (CA card). Waar je vandaag de dag een smartcard of USB-stick voor zou gebruiken maakt de F1 gebruik van dit soort CA-kaarten. Om de kaarten uit te kunnen lezen gebruikt McLaren speciaal ontwikkelde software gebaseerd op MS-DOS. Het schijnt dat ze in de loop van de tijd wel een verzameling van dit type laptops op de kop hebben getikt om toch te kunnen blijven zorgen voor onderhoud aan de F1’s.

McLaren F1

De McLaren F1 wordt alleen maar zeldzamer en de bezitters van deze bolides zullen toch regelmatig de wagens na laten kijken. Het merk is nu bezig om te zorgen dat het onderhoud straks ook via wat recentere laptops gedaan kan worden, want de benodigde Compaq LTE5280 raakt een keer uitverkocht natuurlijk.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button