Gadgets

Zelf aan de slag met Virtual Reality via je smartphone

Virtual Reality is er al jaren. Toch heeft het een tijd geduurd voordat de producten echt klaar waren voor de consument. We lijken inmiddels een punt bereikt te hebben dat we VR accepteren en diverse bedrijven flink aan de slag gaan met het ontwikkelen van echte consumentenproducten en bijbehorende content. Ik kreeg de VR-Pro headset toegestuurd voor een review, een typisch voorbeeld van een VR-oplossing die voor iedereen toegankelijk is en voor een hele aantrekkelijk prijs. Maar werkt dat wel een beetje goed, zo’n headset voor je smartphone?

vr-pro headset tech365 003

Ik heb vorig jaar enkele VR-sessies gehad met een Oculus Rift. Uiteraard was dit toen nog wel de developer edition. Geweldig dit soort ontwikkelingen, maar de resolutie van de Rift was nog niet je van het. Hier verschilt hij echter wel van de VP-Pro want de Rift heeft een ingebouwd beeldscherm. De bril die ik voor me heb liggen heeft dit niet. Probleem? Welnee, je klikt namelijk gewoon je smartphone erin en klaar is Kees. Door middel van een uitschuifbare universele houder kun je bijna alle formaten smartphones er wel in kwijt. Mijn trouwe iPhone is voorzien van een Thule case en dit maakt het wat dikke dan normaal. Hier komt het verstelbare frame dan weer goed van pas en kan ik ook mijn iPhone er gewoon in kwijt.

vr-pro headset tech365 004

In de headset zijn lenzen opgenomen die ervoor zorgen dat het beeld op je smartphone goed omgezet wordt naar een VR-beeld. Omdat het kan verschillen hoe groot de smartphone is die je in de houder plaatst kun je het beeld per oog nog horizontaal en verticaal verstellen. Dit is eigenlijk onmisbaar bij een universele headset in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Samsung Gear VR. In dit model plaatst je altijd dezelfde smartphone en heb je niet te maken met een afwijkende maat. Door middel van de driepunt-strap plaats je de bril op je hoofd en ben je klaar voor je eigen VR-experience.

vr-pro headset tech365 005

Je smartphone dient als beeldscherm voor je VP-Pro en dus moet je de VR-content installeren op je smartphone. Met de beeldkwaliteit en grafische mogelijkheden van hedendaagse smartphones hoef je niet bang te zijn dat het beeld tegenvalt. Er zijn inmiddels veel apps die geschikt zijn voor VR-brillen en er is keuze genoeg uit allerlei categorieën. Onlangs bracht Audi een VR-app uit voor het bekijken van de nieuwe A4 bijvoorbeeld. Hiermee kun je alvast even rondkijken in het nieuwe model zo vanaf de bank. Ook YouTube biedt een legio aan VR-video’s. Het enige waar je tijdens het starten van deze apps op moet letten is dat je vaak moet kiezen of je wel of niet in het bezit bent van een VR-bril of Google Cardboard.

vr-pro headset tech365 007

Wat zit er in de doos?

  • VR-Pro Headset met uitschuifbare smartphone houder.
  • Schoonmaak doek voor de lenzen.
  • Afstandsrobbertjes voor smartphone.

Wat vinden we van de VR-Pro bril?

Ik was een beetje sceptisch of een universele VR-bril wel zo goed zou werken. Je hebt immers te maken met verschillende formaten smartphones en bent afhankelijk van het scherm van je smartphone. Toch blijkt dit in de praktijk erg goed te werken en heb je met de scherp geprijsde VR-Pro headset een zeer leuke VR-ervaring.

vr-pro headset tech365 006

Het plaatsen van de smartphone in de universele houder gaat prima en door middel van een uitschuifbare klem zit je toestel goed vast in de houder. Zelfs als je smartphone in een case zit, zoals bij mij het geval is, dan gaat het goed. Het is wel even wennen als je de bril opzet, want hij is natuurlijk aan de grote kant. Toch went het wel snel. Het gewicht van de bril ligt erg laag en wordt eigenlijk bepaald door het gewicht van je smartphone. De behuizing van de VR-Pro zelfs is van kunststof en weegt niet zoveel.

vr-pro headset tech365 008

De eerste app die ik testte was die van de Audi A4 Experience. Dit is gewoon gaaf! Ineens stond ik midden op Dance Valley en kon om mij heen kijken naar de dansende mensen en de mainstage. Hier merk je de kracht van VR, binnen enkele seconden is het voor je gevoel bijna werkelijkheid. Ook bij het rondkijken in het interieur van de Audi merk je eigenlijk hoe eenvoudig goed het geheel werkt. Het enige dat je gebruikt is je smartphone en de VR-Pro headset.

vr-pro headset tech365 002

Als je het beeld op je smartphone bekijkt zonder de bril dan ziet het er wel gek uit. Je ziet namelijk twee keer hetzelfde beeld dat door de lenzen in de headset wordt vertaald naar een geheel. Het blijft bijzonder om tijdens een rit in een achtbaan om je heen te kunnen kijken. Het is dat je de invloed van buitenaf niet voelt want anders was de lijn tussen virtueel en werkelijkheid nog kleiner. De bril doet zijn werk in ieder geval goed. Tijdens het afdalen in de achtbaan merk je aan jezelf dat er iets met je gebeurd. Je pakt een stukje van de spanning mee die je in werkelijkheid ook zou hebben. Dit zie je vooral goed als een van je vrienden de VR-Pro opzet. Prachtig om te zien hoe mensen reageren op Virtual Reality

vr-pro headset tech365 001

Als ik kijk naar wat je krijgt voor de scherpe prijs van nog geen 50 euro dan ben ik erg enthousiast. Je kunt veel leuke apps en video’s op een bijzondere manier beleven voor weinig geld. Dit is ook precies het doel van de bril. De echte VR-oplossingen zoals de Oculus Rift zijn vele malen duurder en vergen ook weer speciale hardware om het goed te laten werken. De VR-Pro gebruik gewoon je smartphone. Het meeste plezier met de bril heb ik beleefd als hij door iemand anders gedragen wordt. De reacties van mensen zijn geweldig en alleen daarom zou je hem al willen hebben.

vr-pro headset tech365 009

Pluspunten

  • Lage prijs.
  • Bruikbaar met de meest gangbare smartphones.
  • Unieke beleving.

Minpunten

  • Het activeren van functies in app moet vaak nog via het touchscreen.

Prijs en beschikbaarheid

De VR-Pro headset is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €48,50 bij onder andere 123BestDeal.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button