Apps en software

VMware vSphere 5.5: Wat is er nieuw – Deel 1

Met de komst van de vSphere 5.5 virtualisatie suite heeft VMware zijn product voorzien van een aantal nieuwe features en diverse verbeteringen op de eerder verschenen versie 5.1. Met deze nieuwe versie laat VMware duidelijk zien dat ze feedback van de community zeker serieus nemen.

In de eerdere versie van vSphere, die beschikbaar is onder de naam vSphere 5.1, zaten een aantal zaken die niet bepaald hartelijk werden ontvangen door de gebruikers en administrators die met het product werken. Vooral als we kijken naar de installatieprocedure van versie 5.1 was er nogal wat commentaar. Met de nieuwe versie is duidelijk te zien dat het bedrijf serieus omgaat met feedback van gebruikers, want delen van het product zijn volledig door VMware herschreven om de knelpunten te verhelpen.

In deze blogpost laten we de vernieuwingen in vSphere 5.5 de revue passeren en kijken we ook naar wat bijzonderheden ten opzichte van versie 5.1. De nieuwe versie is al beschikbaar voor het publiek dus wanneer je deze hebt gemist kun je hier even je kennis bijschaven.

vSphere 5.5 ESXi Hypervisor uitbreidingen

Op het vlak van de pure Hypervisor zijn er eigenlijk een drietal verbeteringen toegepast. Een van de aanpassingen heeft betrekking op de verbeteringen op het gebied van CPU C-States. Deze techniek werd soortgelijk al gebruikt in vSphere 5.1 echter was er nog geen mogelijkheid om de modernere C-State modus van processoren te benutten, waarmee de balans tussen prestatie en energie-verbruik nog efficiënter is. De Power Policy ‘Balanced ‘ maakt gebruikt van deze nieuwe CPU C-State.

De toepassing van hot-swapable storage devices zoals SATA en SAS harddisks is een systeembeheerders beste vriend. Alleen met de komst van meer apparaten die gebruik maken van Solid State Drives (SSD) liepen we tegen een probleem aan in de ondersteuning van deze hot-swap methodes. De eerdere versies van vSphere ondersteunen namelijk geen hot-swap van SSD devices. In vSphere 5.5 is dit probleem verholpen, want in deze versie is er ondersteuning opgenomen voor hot-swapable SSD devices.

De derde verbetering in het geheel is de ondersteuning van Reliable Memory Technology. Deze techniek maakt gebruik van een hardware feature in de CPU om het meest betrouwbare stuk geheugen te lokaliseren en dit terug te melden aan het OS. Hiermee is het in staat om het meest betrouwbare deel geheugen te gebruiken voor het laden van alle belangrijke component zoals de VMkernel, hostd en het watchdog proces. Doordat het overgrote deel van het OS in het geheugen wordt geladen is het erg belangrijk dat dit betrouwbaar is en met de ondersteuning voor Reliable Memory Technology maakt VMware de kans op verstoringen wederom kleiner.

Virtual Machine uitbreidingen

Zoals we gewend zijn met vSphere komt met iedere nieuwe versie ook een nieuw Virtual Machine Hardware version. Ook bij de release van vSphere 5.5 is dit niet anders en wordt Virtual Machine Hardware Version 10 geïntroduceerd. De nieuwe versie brengt ondersteuning voor LSI SAS controllers in een Oracle Solaris 11 Guest OS, vernieuwde virtuele processor architecturen en een nieuwe advanced host controller interface (AHCI). Deze nieuwe virtuele SATA-controller ondersteunt zowel virtuele disks als CD-ROM apparaten die tot 30 apparaten per controller kunnen verbinden met een maximum van vier controllers. Opgeteld biedt dit de mogelijkheid om maximaal 120 virtuele disks of CD-ROM drivers te verbinden aan een enkele virtuele machine. Hiermee is het totaal aantal apparaten verdubbeld ten opzichte van het eerdere Hardware Version 9 dat geïntroduceerd werd bij de release van vSphere 5.1.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de virtual machine (vmx) compatibility levels die ondersteund worden in vSphere 5.5.

vSphere Releases

Virtual Machine Hardware Version

vSphere 5.5 Compatibility

Virtual Infrastructure 3.5

Version 4

VMware ESX/ESXi 3.5 and later

vSphere 4.0

Version 4

VMware ESX/ESXi 4.0 and later

vSphere 4.1

Version 7

VMware ESX/ESXi 4.0 and later

vSphere 5.0

Version 8

VMware ESXi 5.0 and later

vSphere 5.1

Version 9

VMware ESXi 5.1 and later

vSphere 5.5

Version 10

VMware ESXi 5.5 and later

LET OP! Wanneer je er voor kiest om gebruikt te maken van virtual machine hardware level 10 (vmx-10), dan is het niet meer mogelijk om de virtuele machine aan te passen vanuit de vSphere client. Virtual Machines op basis van vmx-10 kunnen alleen aangepast worden via de vSphere Web Client.

Met de komst van vSphere 5.1 werd het mogelijk om vGPU’s toe te kennen aan een Virtual Machine waarmee ondersteuning voor  3D grafische hardware acceleratie  beschikbaar kwam. Deze ondersteuning werd gelimiteerd tot NVIDIA gebaseerde GPU’s. vSphere5.5 biedt een uitbreiding op deze ondersteuning door het toevoegen van AMD en Intel gebaseerde GPU’s.

Bij het toevoegen van een vGPU is het mogelijk om een drietal opties te selecteren voor de reddering, namelijk: automatic, hardware en software. Wanneer er gekozen wordt voor automatic zal vooraf aan een vMotion actie worden gekeken of de GPU aanwezig is in de doel host en zal er gekozen worden voor hardware acceleratie als dit het geval is. Wanneer de GPU niet wordt gevonden wordt er automatisch teruggevallen op software rendering. Kies je echter voor de hardware optie in plaats van automatic wordt een vMotion actie alleen uitgevoerd als de doelhost ook voorzien is van een ondersteunde GPU.

vSphere 5.5 vGPU instellingen

De ondersteuning voor grafische acceleratie is ook toegevoegd voor linux guests en hiermee is VMware ook de eerste die een nieuwe guest driver ontwikkeld die de gehele grafische stack accelereerd voor Linux distributies. Om de ontwikkeling voor andere distributies te helpen heeft VMware de nieuwe guest driver ook beschikbaar gesteld aan de community. Dit maakt het voor andere distributies eenvoudig modelijk om het geheel te integreren. De nieuwe guest driver maakt het mogelijk om technologieën als: OpenGL 2.1, DRM kernel mode settings, Xrandr, XRender en Xv te gebruiken.

VMware ondersteunt met vSphere 5.5 de volgende Linux distributies:

  • Ubuntu: 12.04 and later
  • Fedora: 17 and later
  • RHEL 7

In deel twee zullen we de veranderingen op gebied van vCenter, Storage en Networking behandelen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button