eLearning

VMware eLearning: Test Virtual SAN in de VMware Hands-On Labs Online

Wanneer je het nieuws binnen de virtualisatiewereld een beetje volgt, dan zal het je niet ontgaan zijn dat VMware Virtual SAN hot is. Er is lange tijd getest door verschillende virtualisatiespecialisten en ook het nodig over geschreven. Vorige week lanceerde VMware haar Virtual SAN (VSAN) oplossing officieel en is het product wereldwijd beschikbaar.

Als je zelf aan de gang wilt met VSAN, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo heb je minimaal 3 vSphere 5.5 hosts nodig, een vCenter 5.5 installatie en voldoende lokale storage. Voor dit laatste geldt dat je minimaal één spinning disk (normale harddisk) nodig hebt en één Solid State Drive (SSD). VMware beveelt je aan om een minimale SSD:HDD verhouding van 1:10 te gebruiken. Afhankelijk van je Virtual Machines is deze verhouding uiteraard bij te stellen.

Wanneer je net als wij beperkte hardware beschikbaar hebben, zit je dus vast aan kosten voor uitbreiding. Gelukkig heeft VMware hier rekening mee gehouden en biedt de mogelijkheid om vSAN te testen in haar Hands-On Labs online.  Module HOL-SDC-1308, Virtual SAN (VSAN) and Virtual Storage Solutions, geeft je de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met VSAN. Met deze module ben je ongeveer 4 uur zoet. Indien je nog geen account hebt voor VMware Hands-on Labs, dan kun je deze gratis registreren.

Bij het starten van de labs, wordt er een omgeving voor je uitgerold die je kunt gebruiken voor het experimenteren. Na het afsluiten van de labs wordt de omgeving weer verwijdert.

Ondersteunde hardware voor VSAN

Wil je toch zelf aan de slag met fysieke hardware, dan zijn er twee verschillende mogelijkheden voor het implementeren van VSAN. Omdat VMware Virtual SAN een hard-onafhankelijke oplossing is, kun je het inzetten op verschillende soorten server. Hierbij moet uiteraard wel rekening gehouden worden met de compatibiliteit van de server met VSAN. Een andere mogelijkheid is het gebruik van vooraf goedgekeurde server-configuraties, ook wel VMware Virtual SAN Ready Nodes genoemd.

Let goed op dat de gebruikte hardware ook echt geschikt is voor VSAN, want veel gebruikte geïntegreerde AHCI controllers worden niet ondersteund. Valideer je hardware in de Compatibility Guide: VSAN

Prijzen en beschikbaarheid

VMware Virtual SAN is per direct algemeen beschikbaar. VMware Virtual SAN is verkrijgbaar vanaf 2.495 US dollar per processor. VMware Virtual SAN voor desktop is beschikbaar vanaf 50 US dollar per gebruiker.

  • Voor een bepaalde periode kunnen klanten een combinatie van VMware Virtual SAN en VMware vSphere Data Protection Advanced aanschaffen voor 2.875 US dollar per processor.

  • Voor een bepaalde periode kunnen klanten van VMware Virtual Storage Appliance 20 procent korting krijgen op de productprijs voor een upgrade naar VMware Virtual SAN. 

VMware Virtual SAN VSAN

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button