Hardware

USB 3.1 protocol definitief goedgekeurd en biedt snelheden van 10Gbps

Eerder dit jaar heeft USB Alliance, de organisatie verantwoordelijk voor de USB standaard, een voorstel ingediend voor een nieuwe versie van het protocol. Het voorstel beschreef een 10 Gbps data verbinding over de bestaande USB 3.0 connectoren. 

De nieuwe versie van het bestaande USB 3.0 protocol heeft de naam SuperSpeed USB 10 Gbps gekregen ook wel USB 3.1 genoemd. De SuperSpeed USB 10Gbps verbinding maakt gebruik van een efficiëntere manier voor data encoding en levert hiermee twee keer de effectieve hoeveelheid  aan doorvoersnelheid. Het huidige USB 3.0 protocol biedt dan ook “slechts” 5Gpbs. Om te zorgen dat het gebruik niet alleen gebonden is aan het nieuwe protocol is het geheel ook compatible met oudere USB versies met dezelfde connector (minimaal USB 2.0).

Nu dat het voorstel is aangenomen kan deze maand worden begonnen met de eerste ontwikkel sessies. De eerste apparaten, voorzien van USB 3.1, worden in de loop van 2014 verwacht. De nieuwe USB standaard is overigens niet het enige protocol dat snelheden van 10Gbps ondersteunt, want het Thunderbolt protocol biedt deze snelheid namelijk ook. Sterker nog, de nieuwe MacBook Pro van Apple, die in de loop de herfst dit jaar zal verschijnen, worden voorzien van Intel’s Thunderbolt 2 hardware die een snelheid van 20Gbps bi-directioneel kunnen verwerken.

USB 3.1 Highspeed protocol

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button