Beeld en geluid

Review: UPerfect 15,6 inch draagbaar 4K beeldscherm

Thuiswerken, op kantoor werken, bij een klant werken, hybride werken is niet meer weg te denken uit mijn dagelijks leven. Ik vind het heerlijk. Het is wel belangrijk om een goede en prettige werkomgeving te hebben, maar hoe doe je dat buiten de deur? In dit blog vertel ik je alles over mijn UPerfect draagbare 4K monitor en hoe dit beeldscherm bijdraagt aan mijn werkplek buiten de deur.

Hybride werken, hoe zit dat?

De term “hybride werken” is inmiddels aan alle kanten uitgemolken. Je kent het wel, je neemt iets wat er al was en zet dat in de context van hybride werken. Toch is het niet allemaal onzin, want sinds de COVID-pandemie is mijn manier van werken echt wel verandert. Maar ook de behoefte van een passend werkplek is toegenomen, zowel thuis, onderweg als op kantoor. Mijn thuiswerkplek is voorzien van een groot beeldscherm waardoor ik makkelijk met meerdere vensters naast elkaar kan werken. Dit is bijna onmisbaar geworden. Op kantoor heb ik twee beeldschermen om dit te kunnen, maar onderweg en bij klanten is het altijd afwachten. Over het algemeen heb je dan een bureau, stekkerblok and that’s it. En dan mis ik toch echt dat tweede scherm. Onlangs kwam ik in contact met UPerfect monitor en zij stelde een extern draagbaar beeldscherm voor. Is dit dé oplossing voor hybride werken?

Draagbaar beeldscherm

Over het algemeen is een normaal beeldscherm allesbehalve draagbaar. Maar wist je dat ze wel bestaan? UPerfect stuurde mij een model om te testen. Het gaat hier om een 15,6-inch 4K draagbaar beeldscherm, voorzien van diverse aansluitmogelijkheden voor audio en video. Ik was echt benieuwd hoe dit er in de praktijk uit zou zien, aangezien ik echt een tweede beeldscherm mis als ik op bij klanten werk. Het beeldscherm is voorzien van een flip-cover waardoor hij in een beschermd jasje zit. Het voordeel van de cover is dat je hem om kan slaan en als voet kan gebruiken. Zo staat het beeldscherm stevig naar je op tafel.

UPerfect ExternalMonitor tech365 003

Aan de beide zijkanten zijn de aansluitingen en knoppen geplaatst. Het enige dat je dus hoeft te doen is het beeldscherm neer te zetten en aan te sluiten. Als je, net zoals ik, gebruik maakt van Microsoft Windows dan kan je kiezen om je bestaande bureaublad uit te breiden naar het tweede scherm en moeiteloos venster van je laptop naar het externe beeldscherm te verplaatsen. De monitor zelf is 362 × 227 × 11 mm groot en weegt 640 gram.

Nagenoeg alle mogelijke aansluitingen

Ieder merk of model laptop, tablet of smartphone heeft een eigen configuratie als het gaat om aansluitmogelijkheden. Laptops maken meestal gebruik van USB-C, HDMI of Display Port, Android toestellen weer van USB-C en ga zo maar door. UPerfect heeft hier een simpele oplossing voor gevonden: alle aansluitingen toevoegen aan het draagbare beeldscherm. Ja, je leest het goed. Het model dat ik voor dit blog heb getest is voorzien van: USB-C, HDMI en mini Display Port. Er is dus echt een hele kleine kans dat jouw aansluiting er niet tussen zit.

UPerfect ExternalMonitor tech365 002

Het scherm zelf is 15,6-inch groot, ondersteund een resolutie van 3840×2160 pixels (4K) en heeft een beeldverhouding van 16:9. Dit is voor als tweede scherm prima, maar ook voor gamen (want dat kan ook) een mooie breedbeeld-verhouding. Verder is hij voorzien van een 60Hz verversingssnelheid en 4ms reactietijd. Dit alles met een kijkhoek van 178 graden.

Werken, gamen, film kijken

Voor het werken onderweg is het handig om een tweede beeldscherm te hebben. Maar hier stopt de inzet van de UPerfect draagbare monitor niet. Een ander manier om hem te gebruiken is voor je game-console. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nintendo Switch. Door de USB-C aansluiting onderaan je Switch te gebruiken kan je hem aansluiten op de UPerfect monitor. Hiermee breng je de ervaring van gamen op je tv, ineens in een kleinere variant naar je toe. Je hebt nu namelijk de mogelijkheid om op het 15,6 inch beeldscherm te gamen. En dat is toch wel een stukje groter dan het eigen scherm van de Switch. En, nog steeds handig mee te nemen voor onderweg. Hetzelfde kan je doen met een PlayStation of Xbox, aangezien het beeldscherm ook een volledig formaat HDMI-aansluiting heeft. Ook film kijken is hierdoor erg makkelijk. Sluit bijvoorbeeld je Google Chromecast aan op de HDMI-poort en je kan lekker een Netflix serie kijken of het scherm. Hierbij is het uiteraard wel nodig om de externe voeding van het beeldscherm te gebruiken, want hij heeft geen ingebouwde accu. UPerfect heeft overigens wel een USB-C-PD-aansluiting in het beeldscherm gestopt. Dit maakt het mogelijk om apparaten op te laden dankzij de 100W poort. De monitor zelf heeft een verbruik van 8-10W.

UPerfect ExternalMonitor tech365 001

Speciale game-modus

Als je dan toch aan de slag gaat met het spelen van je favoriete games heeft dit UPerfect model ook nog wat extra handige eigenschappen. Zo ondersteund het beeldscherm AMD Freesync, kan hij overweg met HDR-uitvoer en is er een speciale gaming stand. Dit alles draagt bij aan een goede ervaring tijdens het gamen. Voor het spelen van games zijn er ook 2 ingebouwde speakers van 1W aanwezig.

Desktopervaring met je smartphone

Aan de zijkant van dit scherm vind je nog een micro-USB-poort. Ik vroeg mij af waarom deze poort niet bij de andere poorten was geplaatst en zocht het op in de specificaties. Wat blijkt, deze poort is niet bedoeld voor video, maar voor het aansluiten van een muis en toetsenbord. Klinkt dat gek? Eigenlijk niet. Als je een smartphone hebt die het ondersteund om een extern beeldscherm aan te sluiten, zoals bijvoorbeeld met Samsung Dex, kan je aanvullende randapparatuur toevoegen om een volledige werkplek te maken. Je hebt dan je smartphone, externe beeldscherm en je toetsenbord en muis door middel van de ingebouwde USB-OTG-functie.

Wat zit er in de doos?

  • UPERFECT 15,6-inch draagbare monitor
  • HDMI-kabel
  • USB-C naar USB-C-kabel (2x)
  • PD 30W-oplader
  • Handleiding
  • Cover

UPerfect 15,6 inch 4K draagbare monitor in de praktijk

Voordat ik aan de slag ging met de monitor zei iemand tegen mij: “is dat niet onhandig om je eigen monitor mee te nemen? Waar laat je dat?”. Op zich een hele goede vraag. Op dat moment kon ik er nog geen antwoord op geven, maar inmiddels wel. Laat ik bij het begin beginnen.

UPerfect ExternalMonitor tech365 009

Onlangs had ik een afspraak bij een klant op locatie. Bij deze klant waren enkel nog bureaus beschikbaar zonder monitoren. Dus ik was aangewezen op mijn Microsoft Surface laptop en het goedje nieuwe draagbare beeldscherm van UPerfect. Onlangs zijn formaat van 15,6-inch past het scherm nog prima in mijn rugzak. Qua maat schuift hij perfect in één van de speciale vakken voor een laptop en is daarmee extra beschermd. Het gewicht van 640 gram is niet echt iets dat je heel erg merkt. Is het daarmee onhandig om je eigen beeldscherm mee te slepen? Nee, totaal niet.

UPerfect ExternalMonitor tech365 006

Ik klap de beschermhoes om en zet het beeldscherm op tafel links van mijn laptop. De reden dat ik deze kant kies is het feit dat hiermee de USB-C-aansluitingen naar elkaar wijzen. De meegeleverde kabels zijn niet heel lang en daarmee is het niet mogelijk om vanaf de linkerkant van mijn laptop naar de rechterkant van het beeldscherm te gaan, als hij rechts staat. Omdat mijn laptop voorzien is van USB-C is dat de meest eenvoudige keuze om hem te verbinden. Ik kies ervoor om mijn laptop via de stroomadapter aan te sluiten, aangezien ik de hele dag ermee werk. De extra monitor wordt namelijk gevoed via de USC-poort van mijn laptop en daarmee verkleind ik automatisch de accuduur. Het scherm zelf hoeft je dus niet te voorzien van stroom via de meegeleverde adapter. Dat is best handig, want vaak zijn stopcontacten op bureaus schaars.

Eenmaal aangesloten is het alleen een kwestie van kiezen hoe ik vanuit Microsoft Windows wil dat het scherm wordt aangestuurd. Ik werk graag met een uitgebreid bureaublad en kies hiervoor in het instellingenmenu (Win+P). Direct wordt het UPerfect beeldscherm ingeschakeld en hoef ik enkel even aan te geven op welke positie het scherm staat, zodat Windows ook snap dat wanneer ik een venster naar links sleep het op het UPerfect beeldscherm moet komen. Als het geheel staat is het eigenlijk volledig bedrijfsklaar. Zo zie je, kind kan de was doen.

UPerfect ExternalMonitor tech365 010

Bij het gebruik voor de eerste keer heb ik even de instellingen van de verschillende menu’s doorlopen. Het scherm staat standaard wat donker ingesteld dus ik heb de helderheid een beetje opgekrikt. Je hebt zeer uitgebreide controle over de beeldinstellingen en hiermee pas je alles naar eigen wens aan.

Als je gaat gamen is het zinvol om, mits je systeem het ondersteund, Freesync in te schakelen. Dit staat standaard uit. Over gamen gesproken, mijn dochter werd enthousiast toen ze het scherm zag en vond het een goed idee om het beeldscherm ook te gebruiken voor haar Nintendo Switch. Zogezegd, zo gedaan. Door middel van een USB-C kabel van het beeldscherm naar de Switch en een USB-C-kabel naar de meegeleverde stroomadapter, sluit je eenvoudig je console aan en kan je prima op het scherm gamen. Hierdoor heb je voor op vakantie een tv-vervanger om lekker te gamen. Het enige dat je merkt is dat de volgorde van inschakelen van belang is. Zorg altijd dat het scherm eerst aanstaat, voordat je het bronsysteem inschakelt.

Is dit nu de perfecte oplossing voor hybride werken? Dat is lastig te zeggen, want het is heel persoonlijk. Ik heb ervaren dat het draagbare UPerfect beeldscherm mij de mogelijkheid geeft om een meer volwaardige setup te hebben als ik niet thuis of op kantoor ben. Voor veel taken is het hebben van twee beeldschermen ideaal en dit is te realiseren met het draagbare beeldscherm. Het beeldscherm ondersteunt 4K en de bijbehorende resolutie geeft ook een uitgebreide ruime op het scherm. Overigens merk ik wel dat ik de 15,6 inch de perfecte maat vindt om als extern scherm te hebben. Een kleinere maat lijkt mij net iets te kort komen.

UPerfect ExternalMonitor tech365 007

Als ik iets moet roepen dat ik graag anders gezien had, dan is het de dikte van het scherm. Ik ga ervanuit dat het noodzakelijk is om alle elektronica en de volwaardige HDMI-poort te huisvesten, maar hij had best dunner mogen zijn. Het scherm is 1,1 cm dik en daarmee best wel flink. Een tweede verbeterpunt is de time-out dat het scherm hanteert als er geen signaal wordt gedetecteerd. Deze tijd is enorm kort en het scherm schiet daarmee al snel in slaapstand. UPerfect, maak hier gewoon 10 seconden van en iedereen is blij. Kortom, geen showstoppers.

Conclusie

Als je net als ik veel afhankelijk bent van een mobiele werkplek dan is het echt een waardevolle toevoeging. Het 15,6-inch 4K beeldscherm geeft je enorm veel extra comfort en het gevoel dat je een completere werkplek hebt. Hij past prima in een gemiddelde rugzak en het gewicht valt enorm mee. Je moet er wel wat voor over hebben, want dit model kost je een goede €339.

UPerfect 4K draagbaar beeldscherm

Prijs en beschikbaarheid

Het draagbare UPerfect 15,6-inch 4K beeldscherm is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €339. Er is ook een 1080p-variant verkrijgbaar voor een prijs van €199. Je kan het scherm via verschillende webwinkels bestellen, of direct via de website van UPerfect zelf.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button