Wonen en werken

Undercover in een iPhone fabriek: Eat, sleep, work, repeat

Stel je eens voor dat je iedere dag om 19:30 aan het werk gaat in een Aziatische mega-fabriek en je twaalf uur lang niets anders doet dan de speaker van een iPhone 6S of iPhone 7 te monteren. Voordat je het idee krijgt dat dit heel wat voorstelt moet ik er even bijvertellen dat het niet meer is dan een enkel schroefje vastzetten. En dit dan 6 weken lang. Klinkt niet echt als een droombaan he?

De Amerikaanse student Dejian Zeng ondervond aan de lijve hoe het is om in een fabriek te werken waar ze iPhones assembleren. De fabriek van Pegatron staat in de buurt van Shanghai en Zeng bracht er in totaal 6 weken door. Niet omdat hij het geld nodig had, maar puur om te zien hoe de gemiddelde arbeider het daar voor zijn kiezen kreeg. In deze regio vind je namelijk veel fabrieken waar onze hedendaagse gadgets in elkaar gezet worden.

Lange dagen en overwerk niet vrijwillig

De werkdagen waren lang en Zeng werkte van 19:30 tot 07:30. Dat is niet misselijk maar redelijk normaal voor dergelijke fabrieken. Een muziekje luisteren tijdens het geestdodende werk is er niet bij en even een babbeltje met je collega’s wordt je door de opzichters niet in dank afgenomen. Eind van de maand ontvangen de werknemers in de fabriek zo’n 3100 yuan uitgekeerd wat omgerekend zo’n 450 dollar is. Dit is wel inclusief een bed in de gezamenlijke slaapruimte. Dit laatste is overigens vaak niet vrijwillig. De slaapruimte deelde Zeng wel met 7 andere collega’s.

Iedere dag hetzelfde werk

Zeng was verantwoordelijk voor het monteren van de speaker op aan de iPhone. “De eerste dagen is het moeilijk om het tempo te halen dat van je verwacht wordt”, aldus Zeng. “Je moet je enorm concentreren en dit is verschrikkelijk vermoeiend. Als je eenmaal de routine te pakken hebt dan wordt het al snel saai en frustrerend. Je krijgt weer tijd om over dingen na te denken”.

Slapen mag, maar niet liggend

Na iedere twee uur werken mag je tien minuten pauze houden. De meeste werknemers grijpen dit moment om even een dutje te doen. Dit mag volgens de regels zolang je het maar niet liggend doet. Doe je dat wel, dan kun je een geldboete krijgen. Apple vertelde tegen Business Insider dat de salarissen in de fabriek de afgelopen jaren ruimte 50% zijn gestegen en meer zijn dan het minimum loon. Toch geeft Zeng aan dat ze precies het minimum loon betaalde kregen dat voorgeschreven is door de overheid. Je kunt het volledige interview en de ervaringen van Zeng terugvinden in het uitgebreide artikel op Business Insider. Interessant en bijzonder om te lezen. Op dit vlak hebben wij het toch zo slecht nog niet.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button