Netwerkapparatuur

Ubiquiti UniFi: Enterprise Wi-Fi, maar toch betaalbaar

Ubiquiti Networks is een merk dat een heel breed assortiment aan netwerkproducten verkoopt. Vooral op het gebied van Wi-Fi hebben zij een groot aanbod en dat is nu net waarna ik op zoek was. Er is keuze genoeg in de markt, maar het is vooral voor de consument is allemaal wat beperkt bruikbaar. Toen verschillende mensen de producten uit de UniFi serie van Ubiquiti adviseerde was mijn interesse gewekt. Is dit wat ik zoek voor in huis?

Om zelf eens een proef op de som te kunnen nemen kreeg ik een tweetal Access Points ter beschikking gesteld. Ik zocht namelijk een Wi-Fi oplossing waarmee ik veel meer controle heb over het geheel dan dat ik met de huidige consumentenoplossingen heb. Simpele dingen als een extra SSID aanmaken of zien hoeveel verkeer er over een Access Point gaat is vaak niet mogelijk. Zolang je er vrede mee hebt dat je een enkel SSID hebt en misschien nog net een voor gasten dan zit je prima. Wil je meer dan is er vaak weinig beschikbaar.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_007

De UniFi reeks van Ubiquiti is op dit vlak heel anders. Het is een Enterprise lijn die eigenlijk nog steeds goed betaalbaar is voor de veeleisende consument. Dit is ook de reden waarom de UniFi producten mijn aandacht trokken. Ik wil zelf bepalen hoeveel SSID’s ik gebruik en vooral hoe ik dat doe. Daarnaast is dekking in mijn huis heel belangrijk. Op zolder heb ik bijvoorbeeld weinig dekking door het gebruik van tunnelbouw beton. Om dit once and for all op te lossen ga ik aan de slag met een Access Point op de begane grond en een op zolder.

UniFi Cloud Key, remote toegang tot je lokale configuratie

Voor alle producten uit de UniFi reeks is er een centrale manier voor het beheer. Het aanmaken van je draadloze netwerken, het inzien van de status van je componenten en het Single SignOn. Ook krijg je op een centrale plaats inzicht in het verkeer en de belasting van je netwerk. Deze zogenaamde ‘Controller’ bestaat uit een stukje software dat je lokaal in je netwerk kunt installeren. Dit werkt verder prima. Heb je liever geen lokale installatie van de software en wil je overal vandaan je UniFi-componenten kunnen managen dan is er ook een Cloud Key. Dit kleine device prik je in je netwerk en fungeert vanaf dat moment als controller.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_001

De Cloud Key is niet zomaar een device. Het is eigenlijk een mini computer. Voorzien van een Quad-Core processor en een Micro-SD kaart voor opslag van gegevens zorgt hij voor de remote toegang tot je lokale netwerkcomponenten van Ubiquiti. Wanneer je gebruik maakt van een switch voorzien van Power over Ethernet (PoE) hoef je het device alleen maar in een geschikte poort te stoppen. Heb je dit niet, dan is er nog steeds geen nood aan de man. Door middel van een Micro-USB-aansluiting kun je ook gewoon de Cloud Key voorzien van stroom.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_002

Je hoeft niet bang te zijn dat het installeren van de Cloud Key een ingewikkelde taak is. Het geheel is plug and play en vergt niet meer dan een account aanmaken en je controller hieraan koppelen. Het voordeel is dat vanaf dat moment je zowel lokaal als via het internet je Controller kunt managen. Door middel van de Cloud Key kun je overal vandaan direct toegang krijgen tot je gekoppelde devices. Op afstand een nieuwe draadloos netwerk toevoegen of even een gebruiker rechten geven als gast kun je prima doen via een browser of de mobiele app.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_003

UAP-AC-PRO Access Points

Zoals ik eerder al schreef heb ik twee Access Points uit de AC-PRO serie van Ubiquiti. De eerste hangt op zolder (de man cave!) en de tweede in de woonkamer. Perfect om te zien hoe je devices reageren op het wisselen van Access Point wanneer je je verplaatst in huis. Dit is bij Wi-Fi vaak ook een van de grootste uitdagingen, het bereik en de problemen bij gebrek aan bereik.

In huis gebruiken wij allerlei soorten clients. Ik blog op mijn MacBook Air, gebruik een iPhone en Windows Phone en zo nu en dan ook een Windows 10 laptop. Mijn vriendin heeft een ander type iPhone en mijn dochter een iPad. Genoeg clients om uitgebreid te kunnen testen. Als je kijkt naar de compatibiliteit van de Access Points (ik ga ze hierna gewoon AP’s noemen), dan zit je eigenlijk erg ruim. De draadloze standaarden 802.11a/b/g/n/ac worden allemaal ondersteund en je beschikt dus over de 2,4GHz band en 5GHz. Oudere apparaten hebben dus altijd wel een mogelijkheid om te verbinden. Een voordeel van deze AP’s is dat ze apparaten die de snellere 5GHz band ondersteunen automatisch hier naartoe sturen. Het zogenaamde Band Steering.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_006

Qua snelheid hoef je niet bang te zijn dat je te kort komt. De maximale snelheid op de 2,4GHz band is 867Mbps en op de 5GHz band 1300 Mbps. Door de toepassing van 3 x 3 MIMO-technologie op beide banden creëer je een grotere kanaalcapaciteit. Je kunt moeiteloos met meerdere draadloze devices verbinding maken. Voor beide banden is het maximale zendvermogen 20 dBm. Dit alles doet hij overigens met een maximaal verbruik van slechts 6,5W.

Alles via Power over Ethernet (PoE)

Om gebruik te kunnen maken van de AP’s heb je een stroomvoorziening nodig. Dit is niets bijzonders want zo werkt het nu eenmaal met dit soort apparaten. Het aansluiten van de AP’s kun je op twee verschillende manieren doen. Heb je een switch welke ondersteuning biedt voor Power over Ethernet (PoE) dan heb je enkel een netwerkkabel nodig van de switch naar het AP. De stroomvoorziening gaat vervolgens via de kabel en klaar is Kees. Heb je dit niet, wat bij consumenten switches vaak het geval is, dan levert Ubiquiti standaard al een PoE-adapter mee. Een kabel vanuit je switch naar de adapter en van de adapter naar het AP en je hebt hetzelfde effect.

Je hoeft overigens niet per se een netwerkverbinding te hebben aan alle AP’s. Zolang ze binnen een bepaalde afstand van elkaar zitten dan kunnen zijn het netwerkverkeer doorgeven en zo een groter bereik bieden. Plaatsen waar een netwerkverbinding lastig aan te leggen is zorgen de AP’s zelf voor een oplossing.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_005

Geen bataljon aan antennes in allerlei richtingen. Ubiquiti houdt het clean and simple. De ronde AP’s misstaan niet aan het plafond of de wand en worden geleverd met een montagebeugel. Als ik naar mijn eigen woning kijk dan zou ik het AP prima in de gang kunnen hangen naast de meterkast. Het enige dat je aan hoeft te sluiten is de netwerkkabel klaar is je Wi-Fi. Door middel van een led-ring kun je zien of het AP functioneert. Handig, maar ik had liever gezien dat er ook een functie was om dit aan te passen zoals Aerohive het doet. Eens per x seconden even oplichten zodat je ziet dat hij nog actief is. Nu zie ik constant in de woonkamer een blauwe gloed in mijn ooghoeken. Kleinigheid en verder niet erg, maar misschien leuk voor op de feature request list.

ubiquiti-unify-cloudkey-ap-ac-pro-tech365nl_004

De AP’s bieden je erg veel mogelijkheden. Dit is hoofdzakelijk ook waarom je dergelijke apparaten wilt gebruiken. Zoek je simpel en beperkt, dan heb je een legio aan goedkope mogelijkheden. Wil je meer, dan zit je bij Ubiquiti goed.

UniFi Management software

Voor het beheer van de UniFi producten in je netwerk maakt het niet uit of je de managementsoftware op je computer installeert, of gebruik maakt van de Cloud Key. Je kunt er binnen je eigen netwerk hetzelfde mee. Als je via je browser verbinding maakt naar het IP-adres van het device waarop de managementsoftware is geïnstalleerd om toegang te krijgen tot je devices en netwerkomgeving.

Dashboard voor snel inzicht

In het dashboard zie je in één opslag de status van je devices, het aantal clients en de hoeveelheid dataverkeer door je netwerk. Het is wel afhankelijk welke devices heb je uit de UniFi reeks, want sommige mogelijkheden zijn anders niet beschikbaar. Zoals je hieronder kunt zien heb ik alleen de AC-PRO Access Points geïnstalleerd en hierdoor zijn veel functies niet beschikbaar (grijs).

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_019

Gedetailleerde informatie over je netwerk

Het voordeel van de centrale managementsoftware is dat je veel inzicht hebt in de status van je netwerk. Iets dat je bij eenvoudige consumentenoplossingen vaak niet hebt. Op ieder gewenst moment zie je welke van je devices beschikbaar is, hoeveel personen er verbonden zijn (in het geval van Wi-Fi) en de activiteit. Ook kun je goed zien welk van je devices het druk of rustig heeft ten opzichte van de rest.

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_026

De gegevens worden ook over lange termijn bewaard. Terugkijken of je ergens vorige week een probleem had met traagheid op je verbinding is mogelijk. Veelal worden problemen met snelheid altijd pas later verteld en is het geen ding van nu meer. Historisch inzicht kan ook voorspelen of je nog wel voldoende capaciteit beschikbaar hebt en wanneer je zonder komt te zitten.

Plannen en evalueren van je devices

Je plaatst een Access Point op een voor jou logische plek. Niet heel raar, want dat doen we allemaal. Het enige dat we vaak niet in de gaten houden is wat het effectieve bereik is van het apparaat. In de managementsoftware van het UniFi-platform is ook een zogenaamde Map-module opgenomen. Hier kun je een plattegrond laden van de ruimte waarin je een Ubiquiti Access Point plaatst en zien wat het bereik is van je signaal. Dekt het net niet alle gebieden goed, dan moet je misschien de plaats aanpassen of een extra Access Point plaatsen.

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_020

Je bent niet beperkt tot een enkele plattegrond. Uploaden eenvoudig een nieuwe afbeelding en voeg hier je devices aan toe.

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_021

Verbonden apparaten en statistieken

Zien wie er verbonden is met je draadloze netwerk? Dat kan. Snel en eenvoudig zelfs. En als aanvulling op het alleen maar zien wie er verbonden is, kun je ook een goed beeld krijgen hoe dit device verbonden is. Op onderstaande screenshot zie je welk device er is verbonden met het Access Point op zolder. In dit geval is dat alleen mijn iPhone. Doordat ik twee Access Points in huis heb is het interessant om te zien met welke ik verbonden ben en wat er aan activiteiten er gaande zijn in de vorm van down- en upload.

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_023

Naast deze informatie kun je ook nog wat meer getailleerde statistieken bekijken. Eigenschappen als signaalsterkte en verzend- en ontvangststerkte kunnen je helpen bij het zoeken naar problemen met je verbinding, of het verder optimaliseren ervan.

ubiquiti-unify-management-install-tech365nl_022

Enterprise gevoel, maar toch betaalbaar

De Ubiquiti UniFi Access Points en Cloud Key heb ik een maand in gebruik gehad en inmiddels zijn ze weer retour naar de leverancier. Nu is mijn Linksys Access Point weer de baas in huis en ik kan je vertellen dat het weer even wennen is. Ja, de dekking is prima zolang ik beneden ben in huis. Ga ik aan de wandel dan verandert dit al snel. Je merkt wel goed dat het bereik van de AP-AC Pro stukken beter was. Het signaal was sterker door het beton heen. Als ik kijk naar de prijs van mijn Linksys is het verschil met de Ubiquiti er eigenlijk niet. Dit model koste toen ook €169. Ja het is ook een router, maar het management van die apparaten is niet veel bijzonders.

Het kost je even wat centen, maar je realiseert een professioneel draadloos netwerk in je huis. Ben je iemand die gewoon de stekker erin wil doen en verder niets van de techniek wil weten dan moet je dit niet nemen. Wil je volledige controle over je netwerk en meer inzicht en het zicht gedraagt? Dan zijn de UniFi producten van Ubiquiti echt de moeite waard om eens te checken. Als je minder behoefte hebt aan hele snelle Access Points (AC), dan zijn er ook nog iets lichtere varianten te koop. Ook deze modellen beheer je eenvoudig met de Cloud Key of lokale beheersoftware.

De Ubiquiti UniFi AP-AC Pro is verkrijgbaar vanaf €144 en de AP-AC-LR (Long Range) €107. Dan heb je uiteraard nog de keuze om de lichtere varianten te nemen van zo rond de €80. De Cloud Key is wel wat aan de prijzige kant. Hier mag je namelijk zo’n €90 voor neertellen.

Binnenkort meer Ubiquiti

Wat mij betreft zijn de UniFi Access Points een dikke aanrader! Binnenkort ga ik verder bouwen op deze basis door een aantal andere UniFi producten toe te voegen aan het netwerk, zoals een UniFi Security Gateway en UniFi Switch.
 

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees onze disclaimer voor meer informatie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Helemaal mee eens!
    Prachtspul dat unfiy!
    Heb recentelijk een vrij uitgebreide configuratie gekocht met een Dream machine en een aantal Gen 2 Poe switches. Aantal access points erbi, wow wat een coniguratie en overzicht mogelijkheden!

    Echter is de levering van de switches momenteel bagger, bij niemand liggen ze meer op voorraad en heb er nog 2 nodig.

    Dit vind ik dan ook wat jammer van Unfy, ze adverteren met prachtige producten maar het kan niet geleverd worden.

  2. De blauwe ringen die alle Unify apparaten hebben, kan je gemakkelijk via de web interface centraal, of per device aan, of uit zetten, dan heb je niet zo’n last van die blauwe gloed in de hal, of woonkamer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button