Smart-home

Review: TRENDnet TV-IP1315PI beveiligingscamera

In de jaren dat ik producten review voor tech365 komt er soms ineens een primeur voorbij. Iets dat ik altijd al eens heb willen testen, maar het er eigenlijk nooit van gekomen is. Beveiligingscamera’s heb ik regelmatig getest, maar een zogenaamd dome model eigenlijk nog niet eerder. TRENDnet stuurde mij haar nieuwste TV-IP1315PI beveiligingscamera toe, die ik gretig aansloot op het huisnetwerk.

Beveiligingscamera zijn de perfecte oplossing wanneer je een extra oogje in het zeil wil houden. Niet alleen vanuit de plek waar de camera hangt, maar ook als je daar niet bent. Het hebben van een cloud connected camera is hier de perfecte oplossing voor. Je installeert een app, koppeltje je camera en klaar ben je. Overal vandaan kun je zien wat je camera ziet. Er zijn natuurlijk nog meer eigenschappen van een camera die een rol spelen en langzaam laat ik de revue passeren. TRENDnet heeft immers genoeg gedaan om dit model geschikt te maken voor verschillende omstandigheden. Want laten we eerlijk zijn, daar moet een beveiligingscamera wel mee om kunnen gaan.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 035

Geschikt voor binnen en buiten

TRENDnet’s TV-IP1315PI camera is geschikt voor zowel binnen als buitengebruik. Je hangt hem dus net zo makkelijk in je bedrijfspand als buiten aan je gevel in de tuin. De behuizing is waterdicht, heeft een IP67 certificering en is bestand tegen slechte weersomstandigheden. De keuze voor een sterke behuizing is niet alleen tegen zware weersomstandigheden, ook mogelijke sabotage speelt hierin een rol. Je wilt tenslotte niet dat een simpele klap tegen de camera voldoende is om hem uit te schakelen.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 012

HD-video met infrarood ondersteuning

Onder de stevige behuizing is een 4 Megapixel camera geplaatst die HD-video met 30 beelden per seconden kan vastleggen. Op het moment dat er te weinig omgevingslicht is, worden de infrarood led’s ingeschakeld ter ondersteuning. Hiermee is het zicht ook in deze situatie nog 30 meter. De infraroodverlichting is dermate slim dat wanneer een object dicht bij de intensiteit ook dynamisch wordt aangepast. Dit zorgt ervoor dat objecten dichtbij niet overbelicht raken door de felle infrarood leds. Hierbij is de maximale resolutie die de camera biedt 2560 x 1440 pixels.  De lens zorgt voor een gezichtsveld van 86 graden en afhankelijk van hoe je hem monteert kan de camerapositie ingesteld worden. Het model leent zich prima voor montage onder een afdak of aan het plafond, maar eenmaal gemonteerd is het handig dat je de camerapositie nog iets kan bijstellen. Je kan hem ook tegen de wand monteren.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 006

Lange tijd was het H264 codec de standaard manier om de beelden uit een camera te voorzien van compressie. Doordat dit soort camera’s vaak continue opnemen is extra compressie interessant. Het zorgt er immers voor dat je meer kunt opslaan. De TV-IP1315PI ondersteund naast H264 ook H265, dat nog efficiënter omgaat met de verbruikte opslagruimte. In de instellingen van de camera kan je bepalen welke van beide codecs je wilt gebruiken, om compatibiliteit problemen te voorkomen. Minder opslagruimte is vooral handig als je continu opneemt. Hierdoor heb je simpelweg minder ruimte nodig op het apparaat zelf, of gekoppelde opslag in het netwerk.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 023

Aansluiten met 1-kabel dankzij Power over Ethernet

De unit is voorzien van een ethernetaansluiting om hem te verbinden met een netwerk. Dit is overigens de enige manier om hem te verbinden. Dit model is niet voorzien van Wi-Fi. De 10/100 netwerkaansluiting ondersteund ook Power-over-Ethernet (PoE). Hierdoor is er geen aparte voeding voor de camera nodig en kan je hem voorzien van spanning via de ethernetaansluiting. Het is ook mogelijk om de unit zonder netwerkopslag te gebruiken. Als je hem voorziet van spanning en in de interne kaartlezer een micro-SD-kaart plaatst, dan neemt hij op dit medium op. De camera ondersteund een maximaal formaat van 128GB van het type SD/SDHC en SDXC.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 002

Wanneer de camera is verbonden met het netwerk dan heb je niet alleen toegang tot de instellingen van de camera, maar ook tot livebeeld. Ideaal als je snel wil kijken wat er te zien is door het oog van de sensor. Naast dit directe beeld kan je ook gebruikmaken van de speciale app, of hem verbinden met een ONVIF geschikte beveiligingsoplossing. Mogelijkheden genoeg om zicht te krijgen op de camerabeelden. Naast de primaire videostream is het ook mogelijk om nog een tweede stream in lagere resolutie te gebruiken. Interessante andere mogelijkheden in de instellingen van de camera zijn bijvoorbeeld ook: detectie bij lijnoverschrijding, bewegingsalarmen en sabotage detectie. Perfecte manieren om slimme meldingen te generen bij specifieke gebeurtenissen.

Wat zit er in de doos?

  • TRENDnet TV-IP1315PI beveiligingscamera
  • Torx-schroevendraaier
  • Snelstart gids
  • Montage materialen
TRENDnet TV-IP1315PI tech365 031

De TRENDnet TV-IP1315PI in de praktijk

Goed, dan krijg je zo’n pakket via de post met een gloedje nieuwe camera erin. Het is altijd weer een verassing wat voor mogelijkheden hij heeft, of ze daadwerkelijk goed werken en wat voor interface er ontwikkeld is. Dat laatste is niet vanzelfsprekend altijd op orde. In het geval van dit TRENDnet model wordt het al interessant als ik de camera uit de verpakking haal. Hij voelt best zwaar en je merkt dat dit echt te wijden is aan de behuizing. Die is zeer robuust en goed afgesloten. Belangrijk, want het betreft immers een product voor beveiliging.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 039

Voor het monteren van de camera kan je kiezen uit een verticale of horizontale bevestiging. Je kan hem hiermee onder een afdak hangen of een plafond, maar ook vlak tegen de muur. Doordat je camerapositie nog handmatige kan veranderen is het geen probleem om te zorgen dat de unit gericht is op dat wat jij belangrijk vindt. Om de positie aan te passen is het wel noodzakelijk om de behuizing open te maken en de unit aan te passen. Dit is slechts een kwestie van een paar schroeven losdraaien en kap verwijderen. Appeltje eitje!

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 015

De focus bij het testen van een beveiligingscamera ligt hoofdzakelijk op twee onderdelen. De camerakwaliteit, zowel in licht als donker, en uiteraard de mogelijkheden op het vlak van beveiliging. Als ik kijk naar de camerakwaliteit dan presteert hij op een verwacht niveau. Zowel in het donker als in een flink verlichte ruimte blijft het beeld zuiver en het contrast in balans. Ook bij het digitaal inzoomen zijn de beelden nog bruikbaar. De camera was geplaatst in mijn kantoor op zolder en hier staat in de ochtend de volle zon op. Daar zie je eigenlijk niets van op de beelden. Dit soort lichtomstandigheden kunnen nog wel eens een uitdaging zijn voor de sensor van de camera. Dit model draait daar in ieder geval niet zijn hand voor om.

Originele afbeelding zonder nabewerking
Test-17-06-2021-1945417309
Originele afbeelding zonder nabewerking

Audio- en video-opnamen nemen in ruwe vorm flink wat opslagruimte in beslag. Om die reden wordt er vaak gebruik gemaakt van codecs om het materiaal te comprimeren. Minder opslagruime is natuurlijk een win-win, zolang je geen leverancier van harddisk bent uiteraard. In dit model kan je kiezen uit twee verschillende codecs. Allereerst de welbekende H264-codec. Die kennen we natuurlijk al lang en is niet nieuw. Desondanks is het nog steeds een zeer veel gebruikte codec voor videotoepassingen. Aanvullend ondersteund hij ook H265. Wanneer het mogelijk is om deze code te gebruiken dan bespaar je flink wat opslagruimte. De H265 codec gaat stukken efficiënter om met opslagruimte. En als je dacht dat dat het was heb ik nog wat extra goed nieuwe. Beide codecs zijn ook als “+” variant in te stellen. Hierbij wordt de compressie dynamisch geregeld op basis van de inhoud. Dit kan dus nog meer efficiëntie opleveren. Maar let op, als je de camera opneemt in een beveiligingssysteem of centrale oplossing voor camera-feeds, moet je wel ondersteuning hebben voor de codecs.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 029

Qua beveiligingsfuncties is hij ook zeer uitgebreid. Zo is het mogelijk om bewegingszones en inbraakzones te “tekenen” waarop je een melding wilt ontvangen. Hierdoor beperk je het gebied waarin je specifiek een alarmmelding wilt hebben. Bijvoorbeeld de deur van een hek, of een nooduitgang. Ook het blokkeren van het zicht van de camera, een soort sabotage detectie, kan resulteren in een alarm en is in te stellen in het menu. Dat tekenen kan trouwens ook in de vorm van een zogenaamde virtuele lijn. Door een lijn te trekken op het camerabeeld kan je bepalen waar iemand doorheen moet lopen voordat er een melding gegeven wordt. Een beetje zoals bij het binnenkomen van een winkel vroeger en je dan een belletje hoorde.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 020

Het configureren van de camera loopt via de ingebouwde web-interface. Na het aanmelden is dit de plek waar je de systeeminstellingen kunt aanpassen en aanvullend ook de verschillende functies configureert. Om je een idee te geven hoe de installatie eruitziet en welke mogelijkheden je hebt, vindt je hieronder een uitgebreid overzicht. Maar eerst even wat ruwe beelden uit de camera om je een idee te geven van de beeldkwaliteit.

Installatie en configuratie

Voordat je aan de slag kan met het instellen moet je aanmelden op het apparaat. In de handleiding staat aangegeven met welke informatie je dit kan doen. Wijzig het wachtwoord als eerste na het aanmelden, zodat de camera geen risico loopt om misbruikt te worden door andere.

TRENDnet TV-IP1315PI - 01

Eenmaal in de webinterface is het mogelijk om diverse systeeminstellingen van de camera aan te passen. Je kan ervoor kiezen om de camera een vast IP-adres te geven, zodat je makkelijk kan verbinding kan maken. Hij ondersteund ook de mogelijkheid voor Dynamic DNS in combinatie met providers zoals DynDNS. Indien het voor jouw netwerk relevant is, zijn ook de additionele beveiligde poorten aan te passen. De standaard poorten zijn niet aan te passen.

Afhankelijk van de locatie en de netwerkomgeving waar de camera hangt zijn er nog wat extra mogelijkheden voor bijvoorbeeld PPPoE. Dit zie je terug bij bijvoorbeeld een ADSL internet verbinding. In de praktijk zal je dit niet vaak rechtstreeks in de camera instellen. Voor bedrijfsnetwerken kan ook SNMP geconfigureerd worden, bijvoorbeeld voor monitoring, maar ook beveiligingstechnieken als 802.1X authenticatie (zoals RADIUS).

Wanneer je een vast netwerksegment, of IP-adres hebt, waarvandaan je enkel toegang wilt tot de camera, dan kan je door middel van het IP Address Filter een lijst met gemachtigde IP-adressen bijhouden. Het IP-adres van een aparte beheerserver bijvoorbeeld, of werkplek. Wordt het netwerk waarin de camera zicht bevindt door meerdere apparaten gebruikt. dan geeft de Quality of Service configuratie je de mogelijkheid om garanties te bepalen. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat je videostream geen hinder ondervindt van een download.

Video-instelling zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van de camera. Hier bepalen we immers welke resolutie, framerate en codec er gebruik gaat worden. Dit is separaat in te stellen per stream. Indien je naar H265+ gaat, moet je rekening houden dat de voorbeeldweergave niet meer beschikbaar zal zijn. Dit heeft te maken met de ondersteuning in de browser.

Als je meerdere camera’s gebruikt dan is het handig om een text-overlay in te stellen op de unit. Hiermee kan je een eigen label weergeven op de videostream. Dit is ook zichtbaar bij een opname. Stadaard plaatst TRENDnet ook de datum en tijd op de video. De naam van de locatie, naam van het bedrijf, of een specifieke ruimte zijn handige labels om te gebruiken. Hangt hij op een plek waar je te maken hebt met de privacy van andere, bijvoorbeeld zicht op de tuin van de buren, dan maakt het Privacy Mask te mogelijk om een deel van het camerazicht te blokkeren.

Video-opnamen maak je misschien liever niet constant. Door een schema te configureren bepaal je eenvoudig wat voor soort opnames er moeten plaatsvinden. Wil je constante opnames? Of alleen bij een specifieke gebeurtenis of alarm? Je bepaald het volledig naar eigen wens. Een van de voorbeelden van een gebeurtenis is de detectie van sabotage. Wanneer het zicht van de camera geblokkeerd wordt, bijvoorbeeld iemand die een vel papier voor de lens houdt, dan wordt er een alarm melding verzonden. De betreffende videobeelden worden hiermee ook bewaard.

Naast de Intrusion Detection gebeurtenissen kan je ook een virtuele lijn tekenen die dient als trigger om gewaarschuwd ter worden. Bijvoorbeeld als iemand door een specifiek pad loopt waar je een melding van wilt hebben. Aanvullend is er natuurlijk ook de mogelijkheid om bij iedere beweging, of in specifiek gemarkeerde gebieden, een detectie te laten plaatsvinden. Alarmering kan naar een gekoppeld camerasysteem, of gewoon per e-mail worden gedaan.

Voor het opnemen van videobeelden kan je gebruikmaken van een micro-SD kaart in de camera (niet standaard meegeleverd). Wie opslagruimte in het netwerk heeft, bijvoorbeeld een NAS of server, kan ook dit als bestemming koppelen. Hiermee worden de opnames direct op de aangesloten bestemming weggeschreven en is het mogelijk om een vele malen grotere hoeveelheid opslagruimte te gebruiken. Ondersteunde bestemmingen zijn: een FTP-server, CIFS-share of NFS. Het aangesloten media wordt wel overschreven en opnieuw ingedeeld met een structuur vanuit TRENDnet, houdt hier dus wel rekening mee.

Onderstaand voorbeeld is een gedeelde map die ik via NFS gekoppeld heb staan aan de camera. De bestanden en indeling is door de camera gemaakt bij het koppelen van het volume. Ook als er nog geen beelden zijn opgenomen, zijn er wel (lege) videobestanden te vinden.

TRENDnet TV-IP1315PI - 27

Prijs en beschikbaarheid

De TRENDnet TV-IP1315PI beveiligingscamera per direct verkrijgbaar voor een prijs van €115. Er wordt geen voeding meegeleverd bij dit model.

TRENDnet TV-IP1315PI tech365 011
TRENDnet TV-IP1315PI tech365 009

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button