Opslag

Transcend StoreJet: Razendsnelle externe harddrives voor je Mac

Transcend is zo’n typisch merk dat je grotendeels alleen maar ‘in’ een apparaat tegenkomt. Ze maken bijvoorbeeld Solid State Drives, geheugenmodules en upgrade sets voor je trouwe Mac. Onlangs bracht het bedrijf ook een nieuwe lijn met externe harddrives op de markt gezet. De zogenaamde StoreJet-serie richt zich op gebruikers van een Mac en biedt een aantal verschillende modellen. Het meest bijzondere aan deze externe harddrives is de aanwezigheid van een Thunderbolt-aansluiting, naast de traditionele SuperSpeed USB3.0-aansluiting.

Transcend_StoreJet300-500_tech365nl_001

De StoreJet serie bestaat uit een tweetal verschillende modellen. De StoreJet 300 is een model voorzien van een 2,5inch SATA harddrive met een opslagcapaciteit van 2TB. Voor wie toch een wat snellere harddrive wil, is er de StoreJet 500. Dit model is verkrijgbaar in drie uitvoeringen waarbij je kunt kiezen uit 256GB, 512GB of 1TB aan opslagcapaciteit. Het bijzondere aan deze serie is dat er geen gebruikt gemaakt wordt van de traditionele SATA-harddrive, maar van Solid State Drive. Dit maakt de 500-serie een razendsnelle oplossing voor bijvoorbeeld videobewerking vanaf de externe harddrive.

Het mooie van dit product is de manier waarom Transcend het geheel aan je levert. Zo houden ze niet van geneuzel met los te bestellen kabels en zorgen dan ook dat het setje compleet is voor gebruikt. Het maakt dan ook niet uit of je Thunderbolt of USB3.o wilt gaan gebruiken, want beide kabels zitten er gewoon standaard bij. Iets waar veel leveranciers toch nog wat van kunnen leren. Verder krijg je er ook een opbergetui bij, zodat de aluminium ogende behuizing niet kan beschadigen.

Transcend_StoreJet300-500_tech365nl_002

Wat zit er in de doos?

  • StoreJet 300/500 externe harddrive.
  • Thunderbolt kabel.
  • USB 3.0 kabel.
  • QuickStart handleiding.
  • Opbergetui.

 

Wat vinden we van de StoreJet 300/500?

We hadden het genot om beide van de harddrives te kunnen reviewen. We ontvingen de StoreJet 300 in 2TB versie en de StoreJet 500 in 256GB versie. We hebben beide externe harddrives aangesloten op een MacBook Air en vervolgens QuickBench 4.0 er op losgelaten. Deze tool is speciaal ontwikkeld voor Apple’s OS X. Er is verder niet gekeken naar de prestaties op een Microsoft Windows systeem, puur omdat het product zich richt op de Mac gebruikers.

Je kunt eigenlijk met beide modellen niet de mist in gaan. Er zit een groot verschil in de snelheden die je kunt behalen tussen de StoreJet 300 en 500, maar dit is volkomen logisch. De StoreJet 500 is voorzien van een SSD en die komt de prestatie zeer ten goede. Wel komt deze extra snelheid met een prijskaartje.

Zoek je een grote hoeveelheid externe opslag en is hoge snelheid niet je grootste criteria, dan heb je met de StoreJet 300 een perfecte oplossing. Het bijkomende voordeel van het gebruik van de Thunderbolt-interface is dat je de processor in je Mac niet extra hoeft te belasten, iets dat USB3.0 wel doet. Ben je echter op zoek naar een zeer snelle externe harddrive, bijvoorbeeld voor het op locatie verwerken van videobeelden, dan is de StoreJet echt je ‘partner in crime’. Met de zeer hoge doorvoersnelheden en opslagcapaciteit tot 1 TB helpt hij je prima uit de brand.

Prijs en beschikbaarheid

Zowel de StoreJet 300 als de 500 serie zijn per direct verkrijgbaar.

 

StoreJet 300 benchmarks

Allereerst hebben we de 2TB StoreJet 300 disk aangesloten op onze MacBook Air via de aanwezige Thunderbolt-aansluiting. Het lukt de harddrive om gemiddeld een doorvoersnelheid van 134,52MB/s te behalen bij het lezen van gegevens en 135,87 bij het schrijven.

Transcend_StoreJet300_Thunderbolt_READ

Transcend_StoreJet300_Thunderbolt_WRITE

Bij de volgende test is de StoreJet 300 aangesloten via de USB3.0-aansluiting. We zien dat de snelheden die hiermee worden gehaald eigenlijk nauwelijks verschillen van de snelheden bij het gebruik van Thunderbolt. Dit geeft te duidelijk te kennen dat de maximale prestaties worden beperkt door de gebruikte harddrive. De gemiddelde leessnelheid bedraagt hier 132,24MB/s en de schrijfsnelheid 133,06MB/s.

Transcend_StoreJet300_USB3_READ

Transcend_StoreJet300_USB3_WRITE

StoreJet 500 Benchmarks

Ook nu beginnen we met het aansluiten van de harddrive via Thunderbolt. Omdat de StoreJet 500 is voorzien van een SSD in plaats van een SATA harddrive verwachten we een aardig verschil in prestaties. Gelukkig kloppen deze verwachtingen en behalen we een gemiddelde doorvoersnelheid van 391,23MB/s bij het lezen van een bestand en 291,88MB/s bij het schrijven. Dit scheelt dus aardig ten opzichte van de StoreJet 300.

Transcend_StoreJet500_Thunderbolt_READ

Transcend_StoreJet500_Thunderbolt_WRITE

Als laatste verbinden we de StoreJet 500 ook via de USB3.0-interface. Hier zien we dat de behaalde snelheden zelfs nog iets hoger uitkomen dan via Thunderbolt. We meten 434,53 MB/s voor het lezen en 295,75 bij het schrijven van gegevens.

Transcend_StoreJet500_USB3_READ

Transcend_StoreJet500_USB3_WRITE

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button