Computers en tablets

Toshiba Encore 2: Een veelzijdige Windows 8.1 tablet in een gouden jasje

De Toshiba Encore 2 is een handige 10-inch tablet voorzien van Windows 8.1. Dit maakt deze tablet erg veelzijdig in gebruik, want naast beschikbare apps in de Microsoft Store kun je ook je favoriete applicaties installeren. Je zit dus niet vast aan wat de Store je kan bieden. Daarnaast is hij voorzien van dunne randen en beloofd Toshiba een accuduur van 11 uur. Zou dit wat zijn? We namen de proef op de som en gingen aan de slag met het reviewmodel.

Encore2_WT10_A_01_0008

Tablets, je weet gewoon niet meer wat je moet kiezen. Ga je voor iOS, Android of Windows 8.1, krijg je wel of geen toetsenbord, en hoe zit het met die accuduur. Nee, een tablet kopen vandaag de dag is zo eenvoudig niet meer. Als we kijken naar de Windows 8.1 tablets, dan zijn er voldoende merken en modellen verkrijgbaar. Ook zijn veel modellen voorzien van dezelfde Intel Atom processor als in de Encore 2, namelijk de Z3735F. Toshiba vult hem aan met 2GB intern RAM-geheugen en 32GB opslagruimte voor je bestanden.

De slanke behuizing is niet zwart of wit maar heeft een satijn gouden kleur. Dit zie je niet veel en geeft de Encore 2 een wat meer premium-look. Of je het mooi vindt is natuurlijk helemaal aan jou, maar het is weer eens wat anders. Overigens kun je niet kiezen uit een kleur, want hij is er alleen in deze uitvoering. Het IPS-beeldscherm heeft een dwarsdoorsnede van 10-inch.

Toshiba Encore 2 zijkant

Je krijgt veel verschillende aansluitmogelijkheden met de Encore 2. Je kunt hem aansluiten op een extern beeldscherm met de mini-HDMI-aansluiting, of op externe opslagmedia door middel van het microSD-slot of de microUSB-aansluiting. Erg handig als je liever op je werk de beschikking hebt over een groter scherm, of de ingebouwde opslagruimte onvoldoende vindt. Aan de voorzijde bevindt zich een 1,2 megapixel camera voor bijvoorbeeld videobellen, en aan de achterzijde een 5 megapixel variant.

Ons reviewmodel was ook voorzien van een handig draadloos toetsenbord. Dit accessoires maakt het mogelijk om via Bluetooth verbinding te maken met de Encore 2 en zo de functie van het onscreen toetsenbord over te nemen. Dit is vooral erg prettig als je veel moet typen zoals een brief of verslag. Het toetsenbord is net als de tablet op te laden met de meegeleverde oplader. Aan het toetsenbord zit ook een opbergmap vast waarin het toetsenbord is bevestigd. Je kunt hier de Encore tablet inzetten en door middel van een magnetische flap een eigen tablet standaard maken.

Encore2_WT10_A_04

Wat zit er in de doos?

  • Toshiba Encore 2 10-inch tablet.
  • Micro-USB kabel.
  • Oplader (220V) met USB-aansluiting
  • Beknopte handleiding en garantie informatie.
  • Office 365 productsleutel voor 1 jaar .

Wat vinden we van de Toshiba Encore 2?

Toshiba zet me de Encore 2 een mooie tablet op de markt. Wat dunnere randen, een satijn gouden finish en een helder en scherp 10-inch IPS-scherm dat het ook goed doet onder een hoek. So far so good. Wanneer je de tablet voor het eerst uit de doos haalt en aanzet dan krijg je direct de installatiewizard van Windows 8.1 en kun je met een paar simpele stappen aan de slag. Voor iedereen goed te doen eigenlijk. Je kunt natuurlijk allerlei geavanceerde instellingen naar eigen wens aanpassen, maar het hoeft niet. Dit maakt hem dan ook direct eenvoudig in gebruik.

Toshiba Encore 2 achterkant

De mogelijkheid om zelf allerlei software te installeren heb je nu eenmaal met een Windows tablet. Je zit niet, zoals bijvoorbeeld bij een iPad, vast aan de apps in de App Store. Aan de ene kant is dit een groot pluspunt, aan de andere kant kun je hiermee ook een probleem creëren. Installeer je te zware applicaties, dan zakt de prestatie van de tablet in elkaar.

De hardware die Toshiba is prima geschikt voor het normale tablet gebruik, zoals video’s kijken, muziek luisteren en lekker wat surfen op het internet, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Wees je hiervan goed bewust! Dit is overigens niet alleen bij Toshiba, maar van vele Windows tablet. Kijk maar wat Microsoft doet bij de Surface tablets, die zijn standaard voorzien van veel krachtigere hardware. Dit merk je bijvoorbeeld erg goed wanneer er Microsoft updates worden geïnstalleerd terwijl je bezig bent.

Na de basisinstallatie stonden er voor mij ruim 90 updates klaar voor Windows en Office. Hier is hij echt een paar uur mee zoet geweest terwijl ik de tablet gebruikte voor het schrijven van een blogpost en het zoeken naar afbeeldingen. Dit is iets waar je dan weer niet op zit te wachten. Je kunt dan ook het beste wachten totdat dit hele feest achter de rug is. Vergeet ook niet eerst de rest van alle software te updates , zoals de standaard aanwezige McAfee virusscanner en Adobe software.

g4_encore-2-wt10-a

Het beeldscherm van de Encore 2 is een IPS-scherm. Dit soort schermen moeten zorgen voor natuurgetrouwe kleuren en een goede helderheid De Encore 2 scoort op dit vlak goed, want dit alles is prima in orde. Bij direct zonlicht kun je de helderheid verhogen en blijft alles gewoon goed leesbaar, ook onder een hoek. Voor het aansluiten van diverse externe accessoires en opslagmedia heb je de beschikking over micro-USB, micro-SD en micro-HDMI, maar ik mis toch de normaal formaat USB-poort. Vooral bij Windows tablet blijft het handig om even snel iets te openen vanaf een USB-stick, zoals Office documenten. Er zijn wel verloopstekkers verkrijgbaar, maar dit is toch niet zo heel handig.

Je krijgt gratis een jaar Office 365 bij de Encore 2. Dit is handig voor eenieder die de tablet zakelijk gebruikt, of voor school. Na dit jaar moet je kiezen of je opnieuw met een jaar verlengd of niet. Houdt er rekening mee dat je na dit jaar dus extra kosten voor de software kunt verwachten.

g2_encore-2-wt10-a

Het draadloze toetsenbord dat ik bij de Encore 2 kreeg werkte zeer prettig. Tenminste, nadat de Encore 2 goed wilde verbinden. Dit ging niet altijd even soepel, maar het is meer een Windows dingetje voor mijn gevoel. Maar goed, eenmaal verbonden werkte het prima en kun je lekker profiteren van een normaal toetsenbord en een trackpad als alternatief voor een muis. De kunstlederen opberghoes is toch een beetje tricky vond ik. Want als je de tablet en toetsenbord samen opberg, dan schuift hij er erg gemakkelijk tussenuit. Een beetje ruimte op de hoes en de tablet kan er namelijk zo tussenuit schuiven.

Iedere tablet heeft wel iets dat je graag anders zou willen zien, en buiten dat werkt de Encore 2 prima. Gedurende twee weken heb ik hem gebruikt in combinatie met het draadloze toetsenbord en eigenlijk met veel plezier. Houdt rekening met het installeren van software updates, want gedurende deze moment merk je wel een verschil in prestatie.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button