tech365
TomTom Spark3 tech365 999

TomTom Spark 3: Een waterdichte fitnesstracker, geschikt voor verschillende type workouts

Gelukkig is er geen enkele noodzaak meer om je workouts handmatig vast te moeten leggen. Of je nu gaat fietsen, hardlopen of fitnessen. Alles automatisch en handig inzichtelijk in je fitnesstracker. Ditmaal probeerde ik er eentje van TomTom. De Spark 3 om precies te zijn. Een fitnesstracker in de vorm van een smartwatch met geïntegreerde hartslagsensor. Tijd voor een workout, wat rust en een nachtje slapen. Go!

Het voordeel aan de Fitnesstracker van TomTom is dat hij zich niet richt op een enkele sport of activiteit. Veel van dit soort devices zijn gericht op hardlopers. Tja, dan moet je natuurlijk wel hardlopen. Ik doe dat dus niet. Voor mij bestaat mijn workout uit mezelf in een lycra outfit hijsen, helm opzetten en op de racefiets springen. Meestal rijd ik buiten maar bij slecht weer op de smart trainer binnen. Dat is zo relaxed aan de Spark 3. Hij is in staat beide workouts te tracken en als ik een keer wil hardlopen of zwemmen dan heb je hier verder niets voor nodig.

TomTom Spark3 tech365 002

Voor iedere activiteit heeft de Spark 3 een aantal voor gedefinieerde meetwaarden. Het is dus niet zo dat hij altijd alleen maar je hartslag en verbrande calorieën registreert. Stel ik pak de racefiets en ga lekker een rondje rijden. De Spark houdt dan de duur, snelheid, tempo, aantal verbrande calorieën, kruimelsporen, hartslag en de hartslagzone per minuut bij. Aardig uitgebreid dus. Ga ik de dag erna lekker naar het zwembad om een aantal baantjes te trekken, dan richt hij zich op mijn snelheid, tempo, slagfrequentie, aantal banen en afstand. Uiteraard komt hier ook weer mijn hartslag en hartslagzone per minuut bij. In het geval van fietsen en hardlopen kun je ook nog een vooraf bepaalde route uploaden. Handig toch?

TomTom Spark3 tech365 004

Als je echt serieus inzicht wilt hebben in je workout dan is een hartslagsensor echt onmisbaar. De Spark 3 heeft er gelukkig zo’n sensor. Je kunt iedere dag dezelfde workout doen in exact dezelfde tijd, maar dit wil niets zeggen over hoe je lichaam erop reageert. Door gebruik te maken van je gemeten hartslag kun je dit wel. De sensor bevindt zich bovenop je pols als je de Spark draagt. TomTom maakt voor het meten van je hartslag gebruik van een techniek die fotoplethysmografie heet. Dit is niets unieks want vele andere merken gebruiken deze methode ook. De reden hiervoor is het feit dat het een zeer nauwkeurige techniek is, waarbij er geen extra externe sensoren nodig zijn. Je hebt dus geen lastige hartslagband of iets dergelijks nodig.

TomTom Spark3 tech365 005

De hartslagsensor is eigenlijk een combinatie van groene ledverlichting en lichtgevoelige fotodioden. Ons bloed is rood omdat het rood licht reflecteert en groen licht absorbeert. Je raad het al, vandaar het groene licht. Door de bloedstroom met het groene licht te verlichten kunnen de sensoren de stroming van het bloed meten. Bij iedere hartslag wordt de bloedstroom even hoger en dit merken de sensoren op. Door de groene verlichting honderden keren per seconden te laten knipperen is de Spark in staat om je hartslag nauwkeurig te meten. Een klein “lampje” met een zeer belangrijke taak.

TomTom Spark3 tech365 006

Ieder persoon heeft een andere hartslag in rust en tijdens een workout. Het verschilt dus ook per persoon wat de hartslag is waarbij je bijvoorbeeld optimaal vet verband, of juist conditie opbouwt. Doordat je de Spark de gehele dag draagt is hij in staat om inzicht te krijgen in je hartslag tijdens verschillende momenten. Hoe is je hartslag in rust, wat is hij bij een flinke workout en hoe zijn hierbij je hartslagzones. Je kunt je workout dus erg goed aanpassen bij de hartslagzones die de Spart van je heeft. Wil je optimaal vet verbranden dan weet de Spark dat dit de zone is waarin je op 60-70% van je maximale hartslag zit. Hij kan je hier dus ook in sturen. Zie het als een soort persoonlijke coach.

TomTom Spark3 tech365 003

Als je een aantal keer per week een workout doet dan hoeft dit niet altijd met hetzelfde doel te zijn. Zo kun je op maandag bijvoorbeeld een rustige training doen, op woensdag intervallen en op zaterdag een echte wedstrijd. De Spark kan hiermee prima overweg en snap de verschillende soorten trainingen. Je kunt zelf de juiste training selecteren en hiermee in je resultaten zien hoe je het gedaan hebt. Doordat je onderscheid kunt maken lijkt de training van maandag niet ineens een stuk minder qua resultaat dan je wedstrijddag. Het zijn immers 2 verschillende soorten workouts.

TomTom Spark3 tech365 007

Alle functies van de Spark bedien je via de enkele knop net onder het horloge zelf. Hij is niet heel gevoelig voor lichte bewegingen, want je moet wel echt druk uitoefenen naar de kant die je wilt dat het menu beweegt. Persoonlijk vind ik dit de minst fijne optie van de tracker. Ik had hier liever gezien dat je het bladeren door de menu’s op basis van een touchscreen kon doen. Of dit heel erg is? Nee, niet echt. Gezien de uitgebreide mogelijkheden met de Spark 3 vind ik het geen showstopper. Het koppelen van het horloge aan de TomTom Sports app is echt een fluitje van een cent. Het enige dat je nodig hebt is Bluetooth op je smartphone. Even detecteren, koppelen en hoppa!

TomTom Spark3 tech365 001

Eenmaal gekoppeld aan de speciale app kun je alle gegevens uit de Spark automatisch laten synchroniseren. Hierna heb je de mogelijkheid om alles in aparte categorieën te kunnen analyseren. Zo zie je jouw hartslag in rust, afgelegde afstand, slaap, dagelijkse activiteiten verbrande calorieën.

TomTom Sport app 01

De meeste gegevens worden van de betreffende dag getoond. Selecteer je de gegevens dan krijg je een overzicht van de huidige maand met de waarden per dag. Je kunt zelfs terugbladeren naar een andere maand. Dit is erg makkelijk als je workouts wilt vergelijken of wilt zien hoe een gebeurtenis impact heeft op je lichaam, zoals je hartslag.

TomTom Sport app 02

Zoals je kunt zien is de app erg duidelijk en goed opgebouwd. De schermen met informatie worden duidelijk getoond en je kunt eenvoudig dieper ingaan op een categorie en over de tijd heen zien hoe het zich verhoudt. Het synchroniseren van de gegevens werkt altijd goed en snel en is stabiel. Dit is iets dat helaas niet bij alle merken het geval is.

TomTom Sport app 03

Prijs en beschikbaarheid

De TomTom Spark 3 is per direct verkrijgbaar in een viertal uitvoeringen. Je kunt kiezen uit:

  • Spark 3; €129.
  • Spark 3 + music met koptelefoon; €179.
  • Spark 3 Cardio; €199.
  • Spark 3 Cardio + Music; €249.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen