Gadgets

TomTom Go Premium review: 6-inch touchscreen autonavigatie

Een flink 6-inch touchscreen, verbinding met je smartphone, ingebouwde carkit en nog veel meer. TomTom zorgt ervoor dat je voorzien bent van alle gemakken op de weg. Klinkt goed, maar werkt hij in de praktijk echt zo fijn? En zijn die connected functies handig? In deze review vertel ik je alles over de TomTom Go Premium autonavigatie.

Mijn laatste TomTom was lang geleden

De eerste vragen die ik kreeg waren: “Wordt dat nog verkocht? Is daar nog een markt voor?”. Als je het mij vraagt hele legitieme vragen. Kijk ik naar mijn eigen behoefte dan zie ik dat ik de laatste 9 jaar geen after market navigatiesysteem in mijn auto heb. De auto’s waren standaard voorzien van een carkit en navigatie en dit zie je steeds vaker onder de standaard uitrusting. En dan is het nog de smartphone voorzien van een dikke processor, groot scherm en toegang tot het internet voor live data. Is er nog behoefte aan een navigatiesysteem zoals die van TomTom?

TomTaom Go Premium tech365nl 001

Ik denk dat er nog steeds vraag is naar een los autonavigatiesysteem. Wel is deze groep voor mijn gevoel enorm aan het krimpen. Dat neemt niet weg dat een ieder die op zoek is naar een autonavigatie tegenover de TomTom Go Premium kan komen te staan en zich afvragen of het de moeite waard is.

Lekker groot 6-inch touchscreen

Laat ik beginnen je wat te vertellen over het touchscreen. Mocht je bang zijn dat het allemaal slecht te lezen is dan zit je er flink naast. Het scherm is maar liefst 6-inch groot en uiteraard te bedienen met je vingers. Door middel van de meegeleverde magnetische houder kun je hem eenvoudig vastmaken aan je voorruit. Nee, niet met het magnetische voetje maar gewoon met de zuignap natuurlijk. Dit is enkel een kwestie van vastdrukken op de ruit, draaischijf draaien totdat hij vast zit en als laatste de TomTom Premium Go er even in klikken.

TomTom Go Premium tech365nl 002

Een navigatiesysteem heeft als primaire taak natuurlijk jou de weg wijzen. Tja, daar valt weinig tegenin te brengen. Toch heeft dit model ook veel andere opties die je reis nog aangenamer kunnen maken. Zo kun je gebruik maken van TomTom Services via de ingebouwde simkaart en fungeert hij ook als carkit om handsfree te bellen. Dit laatste is best handig trouwens, wat het laat ook direct op het scherm zien wie er belt, of van wie je een bericht hebt ontvangen. Weer een reden om je smartphone lekker in je zak te houden.

Levenslang kaartupdates

Als je een TomTom Go Premium aanschaft dan krijg je levenslang updates van je kaarten. Het bijwerken hiervan kan eenvoudig via je internetverbinding thuis met de ingebouwde Wi-Fi netwerkkaart. Ook software updates van TomTom zelf kun je zo downloaden en installeren. Je smartphone verbind je via Bluetooth aan de TomTom en dit maakt het ook gelijk mogelijk om stemcommando’s via Siri en Google Now te gebruiken. Wil je acties uitvoeren bij bepaalde gebeurtenissen? Goed nieuws! Er is ondersteuning voor de populaire If This Then That (IFTTT).

TomTom Go Premium tech365nl 007

Tijdens het rijden kun je last krijgen van files. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Door middel van verkeersinformatie kan de Go Premium jou vertellen of je vertraging op de weg hebt, of dat je misschien een alternatieve route moet volgende. En wat dacht je van een melding bij een snelheidscontrole? Staat hij er nog? Dan kun je dit ook direct melden op je scherm.

TomTom Go Premium tech365nl 008

Prachtige Road Trips over de hele wereld

Een feature die voor mij nieuws was, is TomTom Road Trips. In de TomTom app op je smartphone kun je een aantal van de mooiste routes bekijken voor verschillende landen. Deze routes kun je eenvoudig naar je TomTom autonavigatie sturen, instappen en wegwezen. Dit is overigens niet het enige dat je vanuit de TomTom app op je smartphone kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld ook op je smartphone navigeren op basis van TomTom. Handig als je de route al even wilt checken voordat je in de auto zit.

TomTomRoadTrips

Wat zit er in de doos?

  • TomTom Go Premium autonavigatie.
  • Magnetische steun met zuignap voor autoruit.
  • micro-USB-kabel met USB A-aansluiting.
  • 12V stekker voor in de auto.
  • Snelstart gids.
TomTom Go Premium tech365nl 009

TomTom Go Premium autonavigatie in de praktijk

Het testen van de TomTom Go Premium is eigenlijk heel eenvoudig. Je plaatst hem in de auto, kiest je bestemming en gaat lekker rijden. It’s as simple as that. Dochterlief wilde naar Decathlon in Breda dus zo gezegd zo gedaan. TomTom wijst de weg.

TomTom Go Premium tech365nl 014

Het begint bij het monteren van de steun. Gelukkig is dit allemaal een stuk makkelijker dan de oude varianten. Daar moest je de steun nog goed vastdrukken en aan zo’n klein lipje trekken o weer los te maken. Dit is vervangen door een draaischijf rondom de zuignap om hem zo vacuüm te laten trekken op je voorruit. Ideaal en helemaal blij mee. Het apparaat hoef je ook niet meer in een houder te schuiven. Door de magnetische voet is het even een kwestie van klikken en klaar. Wel moet je opletten als je hem gaat verstellen dat je hem niet naar voren probeert te kantelen. Als je dat doet schiet hij namelijk uit zijn houder.

TomTom Go Premium tech365nl 006

Het navigeren met de Go Premium heb ik als erg prettig ervaren. Het display is duidelijk en ook de routebegeleiding doet goed zijn werkt. Bij een afrit wisselt het display naar een andere weergave waarbij je een extra overzicht krijgt van de afrit die je moet nemen. Er wordt extra aangegeven welke baan van een afrit je moet hebben zodat je exact weet welke rijstrook je moet hebben. Ook de nodige snelheidscontrole wordt keurig gemeld met daarbij de optie om aan te geven of dit nog actueel is.

TomTom Go Premium tech365nl 003

Ik verbind mijn trouwe iPhone via Bluetooth met de Go Premium en kan op deze manier handig een gesprek voeren als iemand mij belt. De ingebouwde carkit werkt goed en het volume en de geluidskwaliteit is zijn prima. Whatsapp berichten kan hij overigens niet mee overweg het zijn dus enkel SMS-berichten die je getoond krijgt.

Er is eigenlijk maar een eigenschap van de TomTom die mij direct dezelfde ervaring als jaren terug gaf. En dat is trage respons tijdens het bedienen van het apparaat. Een voorbeeld is het openen van het menu. Het duurt soms 3 tot 4 seconden voordat het menu verschijnt. Dit is voor je gevoel overigens 10 seconden, vergis je niet. Ook tijdens aanpassen van instellingen gebeurd dit weleens. Als je het mij vraagt onacceptabel in een tijdperk waar je smartphone uitgerust is met een 8-core processor. Ook bij het installeren van de kaarten mag je jezelf wel trakteren op een kopje koffie. Tijdens de eerste setup duurde dit bijna 1,5 uur. Snel installeren voordat je de weg opgaat kun je dus vergeten. Voor €364 verwacht ik dit toch niet te hebben, helemaal de trage response van de menu opties niet. Het is overigens ook niet altijd, maar wel regelmatig. Voor mij doet dit wel flink af aan de gebruikerservaring.

TomTom Go Premium tech365nl 013

Kijk ik naar de prijs van de Go Premium, dan vind ik het toch wel aan de hoge kant. Als je een smartphone hebt met een groot scherm dan heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Misschien als je een hele simpele smartphone hebt, of traditionele mobiele telefoon, dat het dan wel zijn meerwaarde heeft. Hij is er overigens ook in de Go Basic variant voor een prijs van €179. Uiteraard is deze versie minder uitgebreid dan de Go Premium.

TomTom Go Premium tech365nl 010

Prijs en beschikbaarheid

De TomTom Go Premium 6-inch is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €364.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button