tech365
Thecus W2810Pro header

Thecus W2810Pro: Een 2-bay NAS op basis van Windows Server 2012

Installatie van de W2810Pro

Het zal je niet verbazen dat je bij de installatie van de W2180Pro NAS eigenlijk een installatie van Windows Server 2012 R2  Essentials uitvoert. Bij het aanzetten van de NAS kun je niet via een webinterface of speciaal stukje software de NAS installeren. Je moet hem echt aansluiten op een externe monitor en voorzien van een toetsenbord en muis. Ja, dat is anders dan je gewend bent.

De installatie stelt niet veel voor. Je moet even aangeven in welke taal je hem wilt installeren, welke toetsenbord indeling je gebruikt en de licentiecode even overtypen van de sticker op je NAS. Als alle stappen doorlopen zijn dan start hij Windows Server 2012 op en ben je klaar om aan de slag te gaan. Ik heb helaas geen afbeeldingen van de installatiewizard gemaakt, maar hier kom je echt wel uit.

Eenmaal in Windows Server moet je nog wel het een en ander configureren. Als eerste raad ik je aan om de Microsoft Updates die beschikbaar zijn te installeren. Sowieso is het handig dat dit al gebeurd is voordat je hem in gebruik neemt en daarnaast zijn er vaak een flink hoeveelheid updates beschikbaar. Daarna heb je de mogelijkheid om standaard zaken als: gebruikersaccounts en netwerkconfiguratie. Voor de review is dit niet echt interessant. Ik sla dit dan ook even over.

Na de configuratie is het noodzakelijk om de geïnstalleerde harddrives te gaan gebruiken. Binnen Windows Server maken we Storage Space voor aan. Wat we hiermee doen is aangeven welke driveletter, file system en resilliency type we willen gebruiken als er bestanden worden opgeslagen. Het resilliecy type bepaald wat voor beveiliging van de bestanden op de harddrives we willen toepassen. In dit geval heb ik gekozen voor een Two-way mirror wat overeenkomt met het zogenaamde RAID 1.

Thecus W2810 Pro Windows setup

De disken die ik gebruik zijn 1 TB per stuk in grootte. Bij een Two-way mirror met maximale ruimte kom je dan uit op 930GB netto opslagruimte. Kies voor Create storage space en het nieuwe opslagvolume wordt aangemaakt.

Thecus W2810 Pro Windows Harddrives

Na het aanmaken van de Storage Space zie je in mijn geval het nieuwe volume D: met een beschikbare capaciteit van 16TB. Het is mij nog niet duidelijk waarom dit ineens zo’n zichtbaar groot volume is geworden met een tweetal schijven van 1TB. Kijk je bij de Storage Pool dan zie je duidelijk een tweetal harddrives van 930GB.

Thecus W2810 Pro Storage Pool 02

Anyway, met ons nieuwe volume in een Two-way mirror is het tijd om te gaan testen. Je kunt met de standaard installatie van de W2810 Pro niet eenvoudig apps toevoegen uit een App Store of iets dergelijks en als je echt extra functionaliteit wilt toevoegen dan moet je vaak software gaan installeren. Is dit erg? Nee, niet echt. Je kiest een Windows NAS niet als je dit soort features wilt hebben.

Er is een dienst die extra is toegevoegd aan de NAS door Thecus. Dit is Orbweb.me. Je kunt hiermee eenvoudig je eigen cloud-platform maken en verschillende diensten via het internet beschikbaar maken. Je kunt bestanden delen, een webcam verbinden en toegang op afstand regelen. Deze dienst is gratis met beperkte functionaliteit. Wil je alle mogelijkheden gebruiken dan moet je een jaarabonnement afsluiten voor de Pro-versie ($29,99) of Enterprise variant ($39,99)

Orbweb.me Thecus

 

Volgende pagina: Prestaties van de W2810Pro

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen