Opslag

Thecus W2810Pro: Een 2-bay NAS op basis van Windows Server 2012

Veel van de NAS-apparaten die je kunt kopen zijn voorzien van een eigen besturingssysteem op basis van Linux. Helemaal niets mis mee natuurlijk, maar stel dat je dit liever niet hebt. Wat heb je dan voor opties? Bij Thecus heb je de keuze uit een NAS gebaseerd op Linux of Microsoft Windows Server 2012. Voor de reviews heb ik beide modellen van Thecus gekregen. Dit blog gaat specifiek over de W2810Pro. In essentie doen ze beide hetzelfde maar de manier waarop verschilt aardig. Ook de prestaties van beide devices zijn compleet anders. Ik bekijk beide apparaten in dit geval dus los van elkaar en niet in een vergelijking. Later hierover mee.

Thecus W2810Pro NAS

De Thecus W2810Pro is een op Microsoft Windows Server 2012 R2 Essentials gebaseerd NAS-apparaat. Je kunt het in de modelnaam eigenlijk al zien door de ‘W’ aan het begin. Het gebruik van dit besturingssysteem heeft enkele voordelen voor een bepaalde doelgroep. Voor het huis, tuin en keukengebruik heeft het niet zoveel extra’s, maar kijk je naar de zakelijke markt dan kun je wat meer toepassingen verzinnen. Zo is er bijvoorbeeld een cloud integratie mogelijk met bijvoorbeeld Office 365 en Microsoft Azure. Daarnaast kun je ook denken aan functies als Active Directory Domain Services.

Thecus Windows W2810Pro 01

Met Windows Server 2012 R2 Essentials als besturingssysteem kun je het apparaat voor nog veel meer doeleinden gebruiken dan alleen bestandsopslag. Je kunt een eigen Active Directory domein starten op je NAS en hem eigenlijk ook inzetten als Domain Controller. Heb je al een bestaand domein dan voeg je hem eenvoudig toe als member server. Veel bedrijven hebben ook al licenties voor virusscanners voor haar Microsoft servers en deze kun je ook eenvoudig weer gebruiken op de W2810Pro. Overigens kun je dit met de meeste andere softwarepakketten voor Windows ook doen.

Thecus Windows W2810Pro 04

Thecus heeft de W2810Pro voorzien van een Intel Celeron N3160 Quad-Core Processor en 4GB DDR3 RAM. Je kunt dus wel additionele taken op je NAS laten uitvoeren maar zoals je ziet is de processor niet zo heel ruim genomen. Met Windows Server 2012 R2 Essentials als besturingssysteem heb je al een wat hogere minimale systeemvereisten. De basis kloksnelheid van de processor is 1,60 GHz en door middel van de burstfunctie kan hij maximaal naar 2,24 GHz. Microsoft geeft als minimaal vereisten voor de processor op: 3.1 GHz (64-bit processor) or faster multi-core. Kan dus wel, maar ik verwacht niet dat het een hoogvlieger is. Idem voor de hoeveelheid RAM. Microsoft adviseert 16GB en de W2810Pro is voorzien van 4GB. Minimaal is er 2GB benodigd en 4GB voor een virtual machine, dus zolang je niet te gek doet met extra software dan zou het moeten lukken.

Thecus Windows W2810Pro 03

Je krijgt bij de W2810Pro een standaard SSD meegeleverd. Nee, die krijg je er niet los bij. Hij zit namelijk standaard al ingebouwd in de NAS. Het enige doel dat de SSD heeft is dienst doen als Operating System disk voor Windows Server. Hierop vind je dus de installatie van Windows Server. De W2810Pro biedt ruimte voor een tweetal harddisks of SSD’s voor opslag. Met een 64TB limiet binnen Windows Server 2012 kun je voorlopig wel even vooruit. De harddisks worden zonder schroeven bevestigd in de sledes en dit scheelt weer flink klooien met die onwijs kleine schroefjes. Handig!

Thecus Windows W2810Pro 02

Voor het aansluiten van externe apparaten heb je de beschikking over 3 x USB 3.0-poort (1 x voor en 2 x achter), een HDMI-aansluiting, Display Port en SPDIF optische audio. Natuurlijk ontbreekt ook een netwerkaansluiting niet. Je krijgt op de W2810Pro de beschikking over een tweetal Gigabit Ethernet poorten die je ook samen kunt gebruiken voor load balancing of fail-over.

 

Volgende pagina: Specificaties van de W2810Pro

1 2 3 4 5Volgende pagina

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button