Computers en tablets

The biggest news in iPad, since the iPad. Hier is de Apple iPad Pro!

In 5 jaar tijd heeft Apple met de iPad een compleet andere manier van werken, verbinden en creëren introduceert. Een product dat je zeker een succes mag noemen en lange tijd de werkplek van de toekomst was. Maar de grootste uitdaging voor Apple is ook dit product klaar te maken voor alle nieuwe ontwikkeling en zijn bestaansrecht te behouden. Tim Cook noemt de oplossing “The biggest News in iPad, since the iPad“. Inderdaad, het is de lang verwachte iPad Pro!

Phil Schiller neemt de introductie van dit nieuwe product voor zijn rekening tijdens de keynote en vertelt waarom we de iPad Pro eigenlijk uitgebracht wordt. Met zijn krachtige hardwaren en grotere scherm is het een oplossing voor waar een tablet soms te kort komt en een notebook flexibiliteit mist. Het is een apparaat dat je de gehele dag kunt vasthouden, een groot scherm bied en genoeg kracht heeft om hetzelfde op te doen als je notebook of desktop.

iPadPro_Lifestyle-Editing-PRINT

Groter 12,9 inch scherm

Het grotere scherm maakt een enorm verschil ten opzichte van de traditionele ipad. Je kunt nu een volledig formaat toetsenbord tevoorschijn toveren, gebruik maken van splitview weergave van apps en apps over elkaar heen schuiven en verplaatsen. Het nieuwe grotere scherm heeft een diagonaal van 12,9 inch en hiermee is de hoogte van de iPad Pro precies de breedte van de bekende iPad Air 2. Je hebt dus eigenlijk een Air 2 plus een stukje meer. Dit zorgt voor een resolutie van 2732 x 2084 pixels wat in zijn totaal meer is dan dat je bij een 15-inch Retina scherm krijgt van een MacBook pro.

Door gebruik te maken van een variabele verversingssnelheid kan Apple de beeldverversing verlagen als dit niet nodig is. Hiermee wordt veel energie bespaard wat de accuduur weer ten goede komt. Dit laatste is trouwen gewoon weer 10-uur, zoals we gewend zijn van de iPad.

iPadPro_Pencil_Lifestyle1-PRINT

Krachtige nieuwe hardware

Apple heeft de iPad Pro uitgerust met een volledig nieuw ontwikkelde processor. Deze krachtige A9X processor is een derde generatie 64-bit processor en is een desktop-klasse processor. Ten opzichte van zijn voorganger is hij volgens Apple 22x sneller en zijn de grafische prestaties dubbel zo hoog. Grappige weetje, dit is zo’n 360x krachtiger dan de eerste iPad. Ook op het gebied van audio heeft Apple de iPad Pro krachtiger uitgerust. Er zijn vier luidsprekers ingebouwd in de tablet en het geluid hieruit wordt actief in balans gehouden op basis van hoe je hem vast hebt. Kantel je de iPad Pro naar één kant, dan past het geluid zich hierop aan.

Smart Keyboard en Apple Pencil

Het volledig formaat software keyboard is natuurlijk een onwijs handige optie op de iPad Pro. Toch zijn er momenten dat je liever een normaal toetsenbord gebruik. Apple lanceert dan ook voor het eerst een eigen toetsenbord voor de iPad Pro, genaamd Smart Keyboard. De techniek die gebruikt is voor de toetsen kennen we van de nieuwe MacBook en er is zelfs een nieuwe connector in het leven geroepen om het toetsenbord te kunnen koppelen.

Onder de naam Smart Connector brengt Apple een nieuwe connector uit die bestaat uit een drietal cirkels. Je kunt het toetsenbord magnetisch verbinden met de iPad Pro en via de Smart Connector kan er stroom en data worden verzonden. In het nieuwe iOS 9 is standaard ondersteuning aanwezig voor dit soort accessoires en wordt er automatisch omgeschakeld naar het Smart Keyboard als hij verbonden is.

Het tweede nieuwe accessoires voor de iPad Pro lag ook in de lijn der verwachting, namelijk een speciale touch-gevoelige pen. Dit nieuwe accessoire is volgens Apple een verbetering ten opzichte van al die soorten stylus pennen die we op de markt vinden. Welkom in de familie, Apple Pencil. De digitale pen van Apple kent een aantal actie bij het gebruik. Zo wordt de positie van de pen gebruik, maar ook de hoeveelheid druk op het scherm en de hoek waaronder je dit doet. Het is daarnaast ook nog mogelijk om een combinatie van vingers en de pen te gebruiken. Er werd tijdens een demo een mooi voorbeeld gegeven hoe je met je vingers een liniaal over het scherm sleept, terwijl je met de Apple Pencil een lijn trekt.

De accuduur van de Apple Pencil is zo’n 3 maanden. Geen nood, daarna hoef je echt geen nieuwe batterijen te kopen. Je kunt hem gewoon opladen door middel van een Lightning Connector door het “gummetje” los te trekken.

iPadPro_Pencil_Lifestyle2-PRINT

De iPad Pro in het dagelijks leven

Om je een idee te geven hoe de iPad Pro ingezet kan worden voor verschillende facetten van het dagelijks leven heeft Apple een aantal demo’s voorbereid. Zo laat Adobe bijvoorbeeld zien hoe je je creativiteit kunt loslaten op de iPad Pro voor grafische doeleinden en kun je zien hoe het een aanvulling kan zijn voor patiënten en artsen in een ziekenhuis. Voor de productiviteits-demo komt Kirk Koeningsbauer van Microsoft op het podium. Je merkt vanuit het publiek dat het een redelijk onverwacht is dat Microsoft ten tonelen verschijnt.

Kirk geeft een korte demo van de nieuwe Office producten op de iPad Pro. We zien hier een aantal interessante mogelijkheden die het zeker goed gaan doen in het bedrijfsleven. Ook hier is de combinatie met Apple Pencil duidelijk te zien. Of het nu gaat om een speciaal kleurenwiel te bedienen, de keuze uit stiften te maken of het opmaken van documenten, het gaat een heel stuk eenvoudiger en sneller met de Pencil. Binnen de Office apps worden aantekeningen en opmaak opgeslagen in het document. Open je het document op een andere werkplek, dan zitten alle aanpassingen er gewoon in. Het valt enorm op dat het niet uit maakt of je 3D modellen aan het bekijken bent, of gewoon foto’s en video, de prestaties van de iPad Pro liegen er niet om.

Prijs en beschikbaarheid

De nieuwe iPad Pro is beschikbaar in de drie welbekende kleuren, namelijk: zilver, goud en space grey. De Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, maar in de Verenigde Staten gaat hij $799 kosten voorzien van 32GB opslagruimte, $949 voor 128GB en het topmodel met 128GB voor $1079. Het optionele Apple Pencil kost $99 en het losse Smart Keyboard $169. Vanaf november is de nieuwe iPad Pro te verkrijgen in de VS.

Ook de iPad mini reeks krijgt een update onder de naam iPad mini 4 en zal voor $399 verkrijgbaar zijn.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button