Beeld en geluid

Teufel Ultima 40 Active: Bestaande speakers in een connected jasje

De keuze voor een set speakers is lastig. Er is zoveel op de markt en iedere fabrikant komt wel met zijn eigen idee van wat jij nodig hebt. Zo ook Teufel. Het Duitse merk doet het alleen net even een tikkeltje anders. Door te kiezen voor een bewezen bestseller uit de collectie, en hier extra mogelijkheden aan toe te voegen komt het merk met een schitterend set speakers op de merkt. Draadloos muziek streamen en een actieve versterker maken. Direct klaar voor gebruik en volledig connected.

Teufel Ultima40 Active tech365_001

Bestverkochte vloerstaande speakers van Duitsland

Inmiddels hebben we hier een redelijke verzameling van producten van Teufel mogen testen. Niet alleen de audiokwaliteit staat hoog in het vaandel, maar ook de aandacht voor de afwering van de producten. Gelukkig is het in het geval van de Ultima 40 Active niet anders. Als je bekend bent met de producten van Teufel dan ben je de naam “Ultima 40” vast al eens tegengekomen. Het zijn de bestverkochte vloerstaande speakers van Duitsland en op basis van dit succes heeft Teufel later zelfs een 2e versie uitgebracht.

Teufel Ultima40 Active tech365_005

Het stukje “Active” in de naam van het nieuwe set slaat op de actieve versterker die opgenomen is in een van de twee zuilen. Je hebt geen losse versterker meer nodig en kunt eigenlijk volledig zonder andere audioapparatuur genieten van je muziek. Je hebt dus eigenlijk een normale speaker, zoals ze ook los verkrijgbaar zijn, en een actieve. De versterker is een klasse D-versterker en levert maximaal 100W per kanaal. En het mooiste van alles? Je ziet hem helemaal niet. De versterker is keurig weggewerkt in de behuizing van de actieve speaker.

Teufel Ultima40 Active tech365_006

Aan de achterzijde van de actieve speaker vind je een bedieningspaneel en diverse ingangen. Dit maakt hem op zijn beurt weer ideaal voor mensen die graag gebruik maken van verschillende geluidsbronnen zoals een gaming console of televisie. In mijn geval heb ik in de periode dat ik dit prachtige set mocht gebruiken mijn PlayStation erop aangesloten. Dit werkt prima en kan eenvoudig doormiddel van de HDMI-in poort of de optische-aansluiting. Keuze genoeg dus. Ook het regelen van de bass, treble en het globaal volume van het set kun je vanaf het achterpaneel doen. Dit is handig om hem naar wens in te stellen, maar wat minder handig als je tussentijd een aanpassing wil doen. Dit had voor het gemak ook vanuit je smartphone moeten kunnen. Ze staan bij mij in een hoek en nu moet je ze steeds verschuiven om erbij te kunnen. Geen ramp, maar dit had wat mij betreft een pluspunt geweest.

Teufel Ultima40 Active tech365_007

Eenvoudig streamen via Bluetooth

Het streamen van muziek is denk ik een van de meest handige functies van de Ultima 40 Active. Ineens is het set van een heel ander kaliber en kun je vanaf je smartphone al je favoriete muziek streamen zonder poespas. Het enige dat je op je smartphone of tablet hoeft te doen is hem via Bluetooth te koppelen met het set en klaar ben je. Doordat je toestel het set als een audioafspeelapparaat ziet werkt het nagenoeg in iedere app. Ik heb het zelf getest met DS Audio van Synology, TuneIN, YouTube en diverse andere apps. In alle gevallen werkte het feilloos.

Teufel Ultima40 Active tech365_011

Doe mij maar zonder beschermkap

Tja, en dan heb je de speakers zelf nog. Hier heeft Teufel weinig aan gedaan ten opzichte van het oorspronkelijke set. Helemaal geen probleem als je het mij vraagt want de speakers zien er schitterend uit en klinken geweldig. Wat ik zelf altijd prettig vind aan dit soort vloerstaande speakers is het volle geluid. Lekker veel diepte in de lage tonen en bij dit set is dat niet anders. Twee glasvezel bass drivers zorgen voor een flinke portie lage tonen en als je echt je servies wilt laten trillen is er nog de mogelijkheid tot het aansluiten van een extra subwoofer. Ik heb tijdens het luisteren niet gemerkt dat ik een extra subwoofer mis eigenlijk. Hij vult de woonkamer goed en is niet overheersend in een bepaald bereik.

Je betaalt geen duizenden euro’s voor dit set en verwacht misschien niet heel veel voor zo’n scherpe prijs. Toch vergis je je hierin flink. Sterker nog, ik zou het set zelfs graag in huis hebben. Toch gaat mijn persoonlijke voorkeur dan uit naar de variant zonder versterker. Niet omdat er iets aan mankeert. Maar puur om meer controle te hebben over de balans van het geluid en een uitbreiding met extra speakers.

Teufel Ultima40 Active tech365_002

Als midrange driver heeft Teufel een prachtige 165mm Kevlar/Glasvezelmembraan gekozen. Jazeker, ook een driver kan prachtig zijn. Als kers op de taart zit er midden in de driver een chroom gekleurde Phase plug. Kijk zelf maar op de foto’s. Je wilt hier eigenlijk helemaal geen beschermkap voor laten zitten. Last but not least in het 3-weg systeem is de 25mm stoffen tweeter.

Teufel Ultima40 Active tech365_012

Aansluiten is kinderspel

Het aansluiten van een set is zo eenvoudig dat je het gewoon niet verkeerd kunt doen. Dit maakt het een laagdrempelig set voor eenieder die graag zo’n vloerstaand systeem wil hebben. De actieve speaker voorzie je van de meegeleverde stroomstekker en de dikke speakerkabel. Rood op rood en zwart op zwart. Dat lijkt me niet zo’n probleem. Deze kabel leid je vervolgens naar de passieve speaker en sluit hem daar weer aan. Je raad het al, rood op rood en zwart op zwart. Aan de achterkant van de actieve speaker zit nog een schakelaar waarmee je in kunt stellen op welke plek de speaker staat. Je kunt kiezen uit links en rechts. Nu kun je direct al aan de slag met het streamen van je favoriete muziek.

Teufel Ultima40 Active tech365_008

De Ultima 40 Active heeft meerdere ingangen voor verschillende audiobronnen. Zoals ik net al schreef kun je ook de ingebouwde HDMI-poort of optische aansluiting gebruiken voor het aansluiten van apparaten. Om te kunnen wisselen tussen deze ingangen zit er achterop het bedieningspaneel een speciaal knopje. Handig, maar aan de andere kant ook weer niet. Staan ze in een hoekje dan heb je hier niet zo heel veel aan. Dit heeft Teufel slim opgelost door een speciale afstandsbediening mee te leveren.

Teufel Ultima40 Active tech365_013

Het is geen traditioneel langwerpig ding. Deze zogenaamde puck (ja hij lijkt op een ijshockey puck) werkt draadloos samen met het set en kun je gebruiken om hem aan/uit te schakelen, de invoer te kiezen en het volume te regelen. Door middel van een heldere multicolor led aan de voorkant zie je precies welke invoer actief is. Wil je streamen via Bluetooth dan druk je net zo lang op de knop totdat de led blauw kleurt. Simpel, maar effectief.

Het enige nadeel vond ik dat hij niet altijd goed reageerde als ik op de bank zat en er iemand in de directe lijn tussen de afstandsbediening en speaker zat. Normaal zwaai je dan met je afstandsbediening maar dit is niet zo handig met de puck. Ik had eigenlijk liever een normale gehad als ik eerlijk ben.

Teufel Ultima40 Active tech365_014

Prijs en beschikbaarheid

Het Teufel Ultima 40 Active set is per direct leverbaar in de webshop en flagstores van Teufel. De prijs is echt enorm scherp want op het moment van schrijven kun je ze bestellen voor €799 exclusief verzendkosten. Echte de moeite waard door een onwijs goede prijs-kwaliteit verhouding. Voordeeltje van Teufel: Bevalt het set niet dan mag je het binnen 8 weken retour sturen en krijg je je geld terug.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Was de bluetooth verbinding bij jou stabiel ? Ik lees hier diverse negatieve berichten over. Werkte het bedienen van de set via de tv (als je ze hierop aansluit) probleemloss ?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button