Beeld en geluid

Teufel ROCKSTER: De Godzilla onder de speakers!

Trouwe lezers van tech365 kennen de producten van Teufel al wat langer. Inmiddels zijn er al aardig wat producten van het Duitse merk getest en stuk voor stuk goed bevallen. Voor mij was het de eerste keer dat ik een product van Teufel kon proeven, ruiken en voelen. Tijdens de IFA in Berlijn kwamen we in gesprek over de ROCKSTER. Misschien heb je hem wel gezien, die enorme speaker met ingebouwde accu. En toevallig bood de ideale testlocatie zich ook nog aan in de vorm van ons verjaardagsfeest.

Goede muziek is onmisbaar bij een feest

Een goed feestje bestaat uit enkele factoren. Eten, drinken, leuke mensen, een gezellige locatie en uiteraard goede muziek. Nu blijft dit altijd erg persoonlijk, maar over het algemeen kun je voor een feestje wel een leuke playlist samenstellen. Het feest was buiten en dan moet je altijd even goed nadenken wat je gaat gebruiken voor het afspelen van muziek. Een kleine portable speaker? Of een heel set buiten met de kans dat het nat wordt? Een prima plek om de Teufel ROCKSTER in te zetten, dachten wij zo.

Teufel ROCKSTER tech365 002

Het is een beetje de Godzilla onder de speakers. Hij weegt een flinke 30kg en komt in een hele robuuste behuizing. Voor het afspelen van muziek heb je een aantal mogelijkheden. Het mooiste is eigenlijk de ondersteuning voor Bluetooth. Naast je eigen smartphone kan hij ook verbinden met een tweede toestel. Dit komt omdat je een tweetal Bluetooth apparaten ziet als je gaat zoeken. Als je twee toestellen hebt aangesloten dan kun je zelfs via het ingebouwde mengpaneeltje de dj uithangen. Tja, en dat is op een gezellig feestje natuurlijk heel vet.

Teufel ROCKSTER tech365 004

Uit de doos en klaar voor gebruik

Vanaf het moment dat je de ROCKSTER uit zijn verpakking haalt is hij klaar voor gebruik. Vergis je overigens niet in het formaat van deze speaker als je de postbode aan het opwachten bent. Eenmaal uit zijn jasje stopt je de stekker in het stopcontact, koppelt een van je smartphones, en je kunt gelijk muziek afspelen. Geen ingewikkelde installatie of configuratie via een app of computer. Je hoeft ook geen verbinding te hebben met je Wi-Fi netwerk. Gewoon plain and simple. Voor mij is dit een groot voordeel omdat ik slechte ervaringen heb met een ander merk waar dit wel het geval is. Ik hou dus van een simpele configuratie die het gewoon altijd blijft doen. Je zit er niet op te wachten om tijdens je feestje constant aan het troubleshooten te zijn, toch?

Teufel ROCKSTER tech365 010

Met een kabel of draadloos?

Een verbinding via Bluetooth brengt wel enkele beperkingen met zich mee. Op het moment dat je verbonden bent met je smartphone en je loopt iets te ver weg wordt de verbinding verbroken. Dit zorgt er direct voor dat de muziek dus stopt. Ook als je een oproep op je smartphone ontvangt word je muziek onderbroken en word je gesprek afgespeeld op je box. Niet heel schokkend natuurlijk, maar wel iets om rekening mee te houden.

Teufel ROCKSTER tech365 005

Je bent niet alleen afhankelijk van een apparaat met Bluetooth om muziek af te spelen. De ROCKSTER is voorzien van tal van aansluitmogelijkheden. Denk hierbij aan: 2 x XLR-ingang, 5 analoge ingangen, 1 Cinch-stereo ingang en 3,5mm + 6,3mm jacks. Deze aansluitingen vind je ook weer als uitgangen terug. Dit maakt hem wel enorm veelzijdig om in allerlei scenario’s gebruikt te worden. XLR zie je bijvoorbeeld bij professionele geluidsinstallaties. Er zit overigens ook een handig USB-oplaadfunctie in de ROCKSTER waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je smartphone leeg raakt.

Teufel ROCKSTER tech365 003

Hij is niet van porselein

De vorm en uitstraling van de ROCKSTER is super. Hij is groot en robuust, met een enorme rode T op de voorkant. Het ziet er flink stoer uit. Verder zijn er veel rode details aanwezig wat erg goed samengaat met het diepzwarte van de behuizing. Het geeft je echt dat Teufel-gevoel. De rubberen stootranden geven je het gevoel dat de ROCKSTER prima tegen een stootje kan, en niet snel beschadigd mocht hij omvallen. Je moet trouwens wel heel erg onhandig zijn om de ROCKSTER om te krijgen. De vloerplaat van de ROCKSTER neemt ongeveer een halve vierkante meter in beslag en dit gecombineerd met zijn gewicht zorgt voor een stabiel geheel.

Teufel ROCKSTER tech365 011

Wat erg grappig aan de ROCKSTER-serie is, is dat hij natuurlijk in verschillende maten verkrijgbaar is. Martijn heeft bijvoorbeeld de ROCKSTER XS. Toch herken je alle vormen en materialen direct terug. Teufel heeft hier duidelijk veel aandacht besteed aan de uitstraling en materialen.

Mobiel op twee manieren

Je kan ervoor kiezen om de ROCKSTER mobiel te maken. Nu kun je de term “mobiel” op twee verschillende manier toepassen. De eerste is door middel van de meegeleverde wielen onder de box te schroeven. Je kan dan de ROCKSTER makkelijk rondrijden naar een andere locatie. Dit scheelt je weer sjouwen. De tweede optie is het wegnemen van de noodzaak van een stopcontact in de buurt. Je kan namelijk de meegeleverde accu aansluiten in de ROCKSTER en hiermee zorgen voor een eigen spanningsbron. Als je hiervoor kiest dan kun je tot 8 uur lang muziek luisteren zonder een stekker in het stopcontact te hoeven doen. Perfect voor een feestje in de tuin, of een evenement. Vergeet van tevoren niet je accu op te laden natuurlijk, want anders heb je een uitdaging.

Teufel ROCKSTER tech365 009

Een speakertje maar? Is dat wel genoeg?

Oké, we hebben één speaker en een groot feest. Is dit wel genoeg? Je wilt natuurlijk voorkomen dat de muziek amper te horen is. De ROCKSTER produceert zoveel decibellen dat je een Audi RS5 DTM racewagen kan doen overtreffen. Dit gemeten bij de uitlaat en de speaker. Het klinkt in het filmpje helemaal nergens naar, maar geeft je wel een indruk van de kracht. Teufel sponsorde de Audi RS5 DTM van Miguel Molina en de meting is ook echt bij zijn eigen wagen verricht. Wie een dergelijke race weleens bijgewoond heeft weet dat deze racemonsters heeeeel wat herrie kunnen produceren.

Teufel ROCKSTER tech365 001

Veel decibellen is niet interessant als de kwaliteit van het geluid minder wordt. Dit is bij de ROCKSTER absoluut niet het geval. Daarom kan deze speaker ook professioneel gebruikt worden. Je kan er zelf meerdere aansluiten in een serie. Bij Teufel hebben ze de over the top gedaan op een vrachtwagen, ook wel bekend als de Thundertruck.

Teufel Thundertruck

In de omgeving waar wij hem gebruikten was het onnodig om de box hard te zetten. Een partytent met enkele tientallen mensen erin krijgt hij prima voorzien van een feestmuziekje. Ik zal niet overdrijven, maar de volumeknop was misschien voor 10-20 procent geopend. Door enkele instellingen aan te passen konden we ervoor zorgen dat we een perfect geluid hadden. Dit blijft wel altijd een eigen smaak dingetje, maar een goede balans tussen hoog, midden en laag kun je prima instellen via het controlepaneel.

Teufel ROCKSTER tech365 007

Tijd om de ROCKSTER uit zijn kooi te laten

Toch waren we erg benieuwd naar wat deze zware bad boy van Teufel nu echt kon. Tijdens het maken van de foto’s stonden we op een skatepark onder een brug in Dordrecht. Dit is een grote ruime en omdat de ROCKSTER hier toch al stond, voorzien van zijn accu, is het natuurlijk zonde om hem niet even uit zijn kooi te laten. Dus, muziekje aan, even kijken of er geen blauwe zwaailampen voorbij reden en open die volume knop. Het eerste dat in ons opkwam, was: OMG!!! De kracht van de ROCKSTER is immens! Met een enkele unit kun je zonder problemen een stuk terrein voorzien van muziek, of een evenement buiten. Het is niet heel gek achteraf gezien, want in de behuizing zit een versterker die 500W RMS kan leveren. En dat zorgt voor een flink muur aan geluid kan ik je vertellen. Binnenin de ROCKSTER is een tweeweg speakersysteem ondergebracht. Het set bestaat uit een flinke woofer van 380mm doorsnede en een horn-tweeter.

Teufel ROCKSTER tech365 012

We hebben het onderwerp die avond nog meerdere keren op tafel gehad. Zowel Martijn als ik waren enorm onder de indruk van de kracht van de ROCKSTER. Hij ziet er niet alleen stoer uit, maar levert een bizarre hoeveelheid power. En dit alles zonder dat de kwaliteit van je geluid achteruit gaat. Daarnaast heeft hij ook echt een meerwaarde tijdens een feest. Door de mogelijkheid om twee smartphones te koppelen kun je mensen uitdagen zelf muziek op te zetten en het door elkaar te mixen. Dit levert natuurlijk hilarische momenten op, waar je van je keiharde beats ineens naar Andre Hazes wordt geslingerd. Gelukkig kun je dit laatste direct weer ongedaan maken.

Teufel ROCKSTER tech365 006

Prijs en beschikbaarheid

Met een prijs van 1000 euro is het een dure jongen. Maar dit vooral op het eerste gezicht. Als je hem gebruikt hebt dan merk je hoe veelzijdig hij is en kun je tal van mogelijkheden verzinnen om hem te gebruiken. Dan ineens is dat prijskaartje helemaal zo gek nog niet. Voor een stukje muziek in je tuin is het misschien wat overdreven, maar daar heeft Teufel gelukkig ook de ROCKSTER XS voor. Zoek je echt iets voor feesten en evenementen dan moet je zeker de ROCKSTER eens bekijken en vooral beluisteren. Ik denk dat je direct verkocht bent. Wij in ieder geval wel. Als je er eentje wilt, dan kun je hem bestellen in de Teufel webshop. Het 2017 model is trouwens voorzien van een vernieuwde versterker, waardoor hij nog meer power kan leveren. De variant die wij hebben getest heeft de 2016 specs en kost op dit moment €899.

Teufel ROCKSTER tech365 008

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button