Beeld en geluid

Review: Teufel ROCKSTER GO waterdichte Bluetooth speaker

Audio aus Berlin! Dat is de kreet die je bij Teufel voorbij ziet komen. Maar afgelopen week was het voor mij Audio aus Essen. Tijdens een bliksembezoek aan een winkel van het merk in de Duitse stad Essen kreeg ik samen met een aantal journalisten een luistersessie met de twee nieuwste producten van het merk. De ROCKSTER GO en CROSS, beide aangekondigd tijdens de IFA dit jaar.

Teufel ROCKSTER GO en CROSS in Essen

Het was een leuke en gezellige setting. Geen overdreven georganiseerd geheel, maar gewoon lekker losjes. Muziekje aan, verschillende producten laten horen en vooral voor jezelf een beeld vormen van de producten. Beide nieuwe modellen in de Teufel shop waren nog zogenaamde pre-productiemodellen. Volgens de vriendelijke Duitse man ook wel “peee peee” samples genoemd. Gelukkig beloofde hij wel dat dit niets met urine te maken had. Meevaller dus. Maar het leuke aan deze modellen was vooral dat ik ze vast kon houden, op de knopjes kon drukken en een goed gevoel kon krijgen bij het product. Het is namelijk zo dat de productiemodellen er nog helemaal niet zijn. Ook nog een uniek moment dus.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 003

Compact, draagbaar en te monteren op een camerastatief

De ROCKSTER GO kan je zien als de vervanger van de ROCKSTER XS. Hij is compact, draagbaar en heeft een ingebouwde accu waarmee je hem onderweg ook kunt gebruiken. Ideaal voor naar het strand of tijdens een warme zomeravond in de tuin. En met de handige elastieken strap aan de achterzijde is hij eenvoudig om je hand te klemmen. Een leuk detail is dat de ROCKSTER GO ook voorzien is van een camerastatief-aansluiting aan de onderzijde. Op deze manier kan hij ook gemonteerd worden op een steun voor je fiets of een klein statief, of… tja alles met zo’n 1/4-inch aansluiting eigenlijk.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 012

Waterdicht tot 1 meter diepte

Over het design valt niet te twisten. Dit is echt een product uit de Teufel fabriek. Mooi zwart metaal met rode accenten en de natuurlijk het prominent aanwezige Teufel logo. De behuizing en speakers zijn echter zo gemaakt dat het een IPX7-certificering heeft behaald. Concreet wil dit zeggen dat je hem onderwater tot een diepte van 1 meter, gedurende maximaal 30 minuten kan houden. Stel dat je hem dus in het water laat vallen, terwijl je lekker op het strand zit, dan is er niets aan de hand. Tenminste, zolang je hem niet te diep gooit en er niet te lang in laat liggen. Handige tip, gewoon lekker niet doen. De behuizing zelf is overigens ook stootvast en voorzien van een rubberen bescherming.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 005

Het is niet makkelijk om in een kleine behuizing toch te zorgen voor een flinke dosis speakers. Teufel heeft voor de ROCKSTER GO gekozen voor twee fullrange drivers en een passieve bass driver. De keuze hierin is niet helemaal vrij. Wanneer je een behuizing maakt die IPX7 gecertifieerd is dan moeten er bepaalde dingen toch anders zijn. Voor Teufel lag de grootste uitdaging dan ook in het verzorgen van de lage tonen, zonder de waterdichtheid negatief te beïnvloeden. De GO heeft een tweetal aluminium 50mm drivers met een bereik van 50Hz tot 60kHz. Om het geheel aan het werk te zetten is er een tweekanaal klasse-D versterker ingebouwd die gevoed wordt door een Lithium-Ion accu. Volgens de specificaties van Teufel zou je tot 15 uur muziek kunnen luisteren op 50% van het maximale volume. Het volledig opladen van de accu vergt 4,5 uur.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 009

Streamen via Bluetooth met aptX, of gewoon aux-in

Het kleine broertje van de ROCKSTER speelt niet zelfstandig muziek af. Het is een actieve speaker waar je zelf je favoriete muziek naar moet streamen. Om dit te doen maak je verbinding via Bluetooth en speel je muziek af door middel van apps als Spotify, DS Audio, Deezer en ga zo maar door. Zo lang het afspeelt op je smartphone, tablet of laptop met Bluetooth, dan snapt de ROCKSTER GO het prima. Hij ondersteund ook aptX via Bluetooth, iets waar ik in de afgelopen jaren vaak vragen over heb gekregen. Niet alle apparaten van Teufel hebben deze ondersteuning, maar de GO in ieder geval wel. Het zorgt voor minder vertraging tijdens het afspelen (bijvoorbeeld bij een film) en een betere geluidskwaliteit. Er is nog een mogelijkheid tot het aansluiten van een afspeelapparaat via de aanwezige aux-ingang. Persoonlijk gebruik ik dit eigenlijk nooit, maar mocht jij nog een audiospeler hebben zonder Bluetooth dan kan je hem in ieder geval aansluiten.

Alles in een waterdicht jasje

Omdat de ROCKSTER GO waterdicht is, zijn alle knoppen verstopt onder een rubber jasje. Aan de achterzijde van de GO bevinden zich de aan/uit-knop en Bluetooth-knop. Doormiddel van ledverlichting kan je direct zien of de unit aan staat (rode ring), of Bluetooth ingeschakeld is (blauwe ring) en wat de resterende capaciteit is van de accu (vier witte led’s).

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 008

Aan de zijkant is de aux-aansluiting en micro-USB-poort geplaatst achter een waterdichte rubberen sluiting. De micro-USB-aansluiting is bedoeld voor het opladen van de accu en kan niet worden gebruikt om je smartphone te laden. De ROCKSTER XS had dit bijvoorbeeld wel op basis van een USB-A-aansluiting. Aan de bovenkant bevinden zich de knoppen voor de bediening. Natuurlijk kun je dit ook via je smartphone of iPod doen, maar voor alle gemak zijn er ook knoppen voor het volume, pauzeren/hervatten en voice control aanwezig. Dit laatste zorgt bij een iPhone bijvoorbeeld voor de interactie met Siri en bij Android met Google. De ROCKSTER GO is ook compatible met Amazon Alexa, Google Home en je kunt hem gebruiken voor draadloos bellen of Skypen.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 010

Koppel een tweede ROCKSTER GO voor meer power

Een ROCKSTER GO is fijn, maar twee misschien nog wel fijner. Door een extra ROCKSTER GO te koppelen is het mogelijk om een grotere ruimte te vullen met muziek of meerdere richtingen tegelijk te voorzien van een beetje party flavour. Voor dit laatste is er nog een handige functie aanwezig en dat is de mogelijkheid om niet een maar twee toestellen te koppelen. Zo kun je beide je favoriete nummers afspelen. Dit deed Teufel voor het eerst op de beestachtig grote ROCKSTER. Uiteraard niet tegelijk, want dat klinkt natuurlijk nergens naar. Bij meerdere GO’s wordt het signaal overigens wel mono afgespeeld. De hoofdreden hiervoor is vooral dat wanneer je de units niet in een handige stereo opstelling gebruikt het erg vreemd klinkt. Mono is dan ineens helemaal geen gekke keuze en zorgt eigenlijk voor een betere beleving.

De ROCKSTER GO in de praktijk

Ik schreef het al in het begin van dit blog, het is een beetje de onofficiële opvolger van de ROCKSTER XS. De GO is zo niet in de markt gezet maar er werd wel gesproken over het feit dat de XS mogelijk gaat verdwijnen. Helemaal zo gek niet als je kijkt naar wat de GO je brengt ten opzichte van de XS.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 011

Waterdicht is toch best handig

Een van de eerste eigenschappen die mij persoonlijk het meest aantrekt is de IPX7 certificering. Ik heb dit soort speakers in de zomermaanden vaak buiten in de tuin, of op vakantie, en het feit dat hij tegen een slootje water kan is dan wel fijn. Dit is echt een persoonlijke voorkeur, want misschien boeit het jou wel totaal niets. De behuizing voelt solide aan en de afwerking is van een zeer goed niveau. Dat moet ook wel om de waterdichtheid te kunnen garanderen. Een afdekkapje dat iets te los zit, of net wat te smal, kan ervoor zorgen dat er weinig GO meer in je ROCKSTER zit. Hij ziet er ook nog eens tof uit en je kunt zien dat het design en de bijbehorende looks de nodige aandacht hebben gehad. Kortom, zo uit de doos is het een speaker om enthousiast van te worden.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 001

Het gaat uiteraard niet alleen om de looks. Toch speelt dit voor mij persoonlijk wel een rol. Als ik €150 uitgeef aan een Bluetooth speaker dan wil ik ook iets hebben dat mij het gevoel geeft een goed product in handen te hebben. Teufel snapt deze emotie. Toch ligt de meeste focus op de functionaliteit en de kwaliteit. Het is altijd lastig om te bepalen aan welke geluidskwaliteit een dergelijke speaker moet voldoen. En dat is ook nog eens persoonlijk. Iedereen zijn gehoor is anders en niet alle soorten klanken die ik mooi vind passen ook bij jou. De een wil het liefste zware opgeblazen bass, de ander liever heldere hoge tonen, en sommige zoeken een combinatie van beide. Een missie die geen einde kent.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 004

Verschillende soorten muziek op de ROCKSTER GO

Om een idee te krijgen van de prestaties van de speaker heb ik een aantal soorten muziek op Spotify die ik graag luister of gebruik voor een specifiek doel. Het is een lijstje met zo’n 20 nummers van allerlei verschillende genres uit verschillende tijdens. De prachtige zang van Hannah Reid van London Grammer, de hypnotiserende tracks van Paul Oakenfold en deadmau5, maar ook klassiekers als Smooth Criminal van Michael Jackson. En, niet te vergeten, mijn all time favorite: Brother in Arms van Dire Straits. Je kunt wel stellen dat ik van een uitgebreide soort muziek houd.

Tijdens het schrijven van deze review staat John Mayer aan op de GO en ik betrap mij dat ik niet eens meer merk dat ik muziek luister naar een kleine speaker op 1,5 meter afstand. En dat is best een compliment. Hij kan namelijk goed gebruikt worden om in een niet te grote huiskamer te zorgen voor muziek. Uiteraard zitten er ook wat beperkingen aan voor deze toepassing. Maar aan de andere kant moet je niet vergeten waar hij eigenlijk voor gemaakt is. Want hoe logisch is het dat je een waterdichte speaker koop en die vervolgens in je woonkamer zet. Anyway, over het algemeen genomen ben ik erg tevreden over wat deze kleine Teufel telg voor elkaar kan boxen!

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 002

Lange diepe bass is wat lastiger

Veel soorten muziek komen zonder moeite goed uit de ROCKSTER GO. Je merk echter bij muzieksoorten met enorm lage tonen dat hij hier niet tegen opgewassen is. Wild fort he Night van A$AP Rocky is zo’n track. Het maakt even niet uit of wat je ervan vindt, maar de bass in dit nummer is zeer laag en de luchtverplaatsing lang. Dit vindt de GO niet zo fijn. Hij gaat niet raar doen maar je mist een stuk van het bereik. Tijdens de sessie in Essen werd al verteld dat de keuze om een speaker waterdicht te maken ook inhoudt dat je concessies moet doen op het vlak van lage tonen. Is het erg? Nee, voor mij niet. Luister jij echter alleen maar muziek van dit type dan is het vast verstandiger om geen waterdichte speaker te nemen. Toen ik de GO op mijn dressoir plaatse merkte ik wel erg veel verschil met bijvoorbeeld het in je hand houden, of op de bank. Doordat hij een vaste ondergrond heeft, in mijn geval hout met daaronder een stenen vloer, krijg je wel wat meer lage tonen te horen.

De ROCKSTER GO is liever buiten

Het is natuurlijk echt een speaker voor outdoor gebruik. Dan is het belangrijk dat hij genoeg volume kan bieden om een gezelschap of omgeving te voorzien van muziek. Dit gaat de ROCKSTER GO verassend goed af. Je kunt hem zonder problemen harder zetten en flink laten werken. En, niet geheel onbelangrijk, hij blijft ook goed klinken. Wel valt het lage bereik dan iets terug en is het hoofdzakelijk midden en hoog. Teufel heeft het naar mijn mening goed bekeken met de ROCKSTER GO. Want ondanks waterdichte behuizing is het een fijne speaker om muziek op te luisteren.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 006

Lekker simpel en geen onnodige dingen

De bediening van de ROCKSTER GO is een fluitje van een cent. Als hij voor het eerst uit de doos komt is de speaker direct klaar voor gebruik en je hoeft hem alleen maar te koppelen via de aux-aansluiting (gebruikt iemand dit nog?) of Bluetooth. Dit laatste ging zonder slag of stoot met iOS, Android, MacOS en Windows. Het bedienen van de speaker is kinderlijk eenvoudig en daar valt verder weinig over te zeggen. Er zitten geen tierelantijntjes op, gewoon dat wat van belang is. Ten opzichte van de ROCKSTER XS vind ik wel de verlichtte knoppen duidelijker, en batterij indicator is een welkome toevoeging.

Teufel ROCKSTER GO tech365nl 007

De accuduur heb ik met dit model nog niet kunnen testen. Het is ook niet helemaal representatief om dit met dit pre-productiemodel te doen en hiervoor ga ik op een later moment nog eens met een definitief model aan de slag. Kort samengevat: een prachtig design met het echte ROCKSTER-sausje en verassend goede geluidskwaliteit voor een waterdichte speaker. Er had van mij nog iets meer laag bereik in gemogen, maar dit is in combinatie met het formaat en de afgesloten behuizing denk ik nagenoeg niet mogelijk. En de prijs ligt overigens ook zo’n €70 lager dan de ROCKSTER XS op een scherpe €149.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Teufel ROCKSTER GO online bestellen in de webshop van Teufel voor een prijs van €149. De verwachtte leverdatum ligt rond eind november.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button