Beeld en geluid

Review: Teufel ROCKSTER CROSS, genoeg power voor een goed feestje!

Alweer een nieuw lid van de Teufel ROCKSTER familie? Yes Sir! Ditmaal is de beurt aan de ROCKSTER CROSS, een wat grotere draagbare speaker voorzien van een schouderband. Ideaal voor een feestje of lekker tijdens je strandvakantie. Wie de IFA in Berlijn dit jaar heeft bezocht kon hem al zien, en de afgelopen weken heb ik er al de nodige uurtjes muziek op kunnen luisteren. Hier is de review van de kersverse Teufel ROCKSTER CROSS!

ROCKSTER CROSS: De tweede nieuwe speaker uit de ROCKSTER serie

DE ROCKSTER CROSS werd samen met de GO gepresenteerd tijdens de IFA in Berlijn. Op de stand had ik hem al even kunnen bekijken en vooral even dragen. De ROCKSTER CROSS is namelijk zo ontworpen dat hij met een draagband zo om je schouder kan. Maar een nieuw product beluisteren op een megadrukke stand is verre van ideaal. Dus het luisteren had ik maar even geparkeerd totdat de CROSS beschikbaar zou zijn. Tijdens mijn bezoek aan de Teufel Store in Essen kreeg ik niet alleen een pre productiemodel mee van de ROCKSTER GO, maar ook van de CROSS. En als je de speaker thuis hebt staan luistert het toch een stuk fijner.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 002

Spatwaterdicht voor outdoor gebruik

Waar de Teufel GO zich meer richtte op compact en waterdicht ligt bij de CROSS de focus ook wat meer op de power. Daarmee zeg ik niet dat de GO niet goed genoeg was om een feestje te bouwen, maar de CROSS is simpelweg van een zwaarder kaliber. Onder de kap bevinden zich een tweetal stoffen tweeters en een geweven subwoofer en twee passieve drivers voor wat extra lage tonen. Dit alles wordt aangedreven door een klasse-D-versterker.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 005

Een groot verschil tussen de CROSS en GO is het feit dat hij niet waterdicht is. De GO is dit wel. Voor een dergelijke speaker als dit is het eigenlijk een groot voordeel. Doordat er geen rekening gehouden hoeft te worden met het waterdicht maken van de behuizing is het voor de speakers veel makkelijker om een volle sound te leveren. Een volledig gesloten systeem is toch altijd weer een uitdaging. Ook al is hij niet volledig waterdicht, hij kan nog steeds een beetje water verdragen hoor. Met een certificering is hij spatwaterdicht en kun je hem bijvoorbeeld in de regen gewoon gebruiken. De behuizing is verder robuust en kan tegen een stootje.

Stoere ROCKSTER-looks

Qua looks past hij echt wel in de ROCKSTER-familie. De bekende stoere looks voorzien van metaalgaas, een groot Teufel logo en natuurlijk de rode accenten. De behuizing is van kunststof en aan de zijkant heb je een goede greep om de CROSS te kunnen dragen. Dankzij de speciale ogen kun je er ook een draagriem aan bevestigen en hem zo om je schouder hangen. De draagriem zit er uiteraard standaard bij. Aan de bovenkant bevinden zich de knoppen om de CROSS te bedienen. Je kent het wel, de standaard knoppen voor afspelen/pauze, volume omhoog/omlaag en een knop voor stembediening via Siri of Google.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 004

Streamen met Bluetooth aptX voor hoge kwaliteit audio

Het afspelen van muziek doe je vandaag de dag natuurlijk gewoon lekker via Bluetooth. De CROSS heeft ondersteuning voor Bluetooth aptX voor hoge kwaliteit audiostreaming en met behulp van NFC koppel je eenvoudig je smartphone. Teufel heeft zelfs aan de liefhebbers van de traditionele AUX-ingang gedacht. Die vind je aan de achterzijde van de CROSS naast de aansluiting voor de oplader en verstopt achter een waterdichte rubberen afdekking. Direct daarnaast zit nog zo’n afdekkap echter verbergt deze een USB-oplaad poort voor bijvoorbeeld je smartphone en een service-poort die totaal geen functie heeft voor jou als consument. Toch tof dat je die er zomaar standaard bij krijgt. Gekheid natuurlijk, de poort is volgens Teufel vooral voor het installatieproces in de fabriek.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 008

Koppel twee smartphones voor dubbele fun

Een leuke feature aan de speakers in de ROCKSTER-familie is het feit dat je twee smartphones tegelijk via Bluetooth kunt koppelen. Dit noemt Teufel ‘Stereo Connect’. Perfect voor wanneer je een feestje hebt en je af en toe even wat afwisseling zoekt tussen de smartlappen van je vrienden. Door de ingebouwde accu kun je dit overigens meer dan 16 uur volhouden. Aan de achterzijde wordt de resterende accucapaciteit weergeven door middel van een viertal led’s. Is je smartphone leeg? Dan kun je hem gewoon even opladen aan de accu van de CROSS.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 009

What’s in the box?

  • Teufel ROCKSTER CROSS.
  • Afneembare draagriem.
  • Oplader 230V.

Teufel ROCKSTER CROSS in de praktijk

Met alleen een stoer uiterlijk kom je er natuurlijk niet. Bij een kleine speaker in een stoer jasje snapt iedereen dat je er geen groot geweld van moet verwachten. De CROSS is echter van een dergelijk formaat dat je toch wel verwacht dat hij een aardig feestje kan vullen met de juiste sound. Maar…… eigenlijk is er helemaal geen maar. De ROCKSTER CROSS doet precies dat wat je ervan verwacht. Naast de gave looks van Teufel is er ook voldoende power beschikbaar.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 001

Lekker stoer en functioneel design

Als ik kijk naar he design en de afwerking dan kan ik er alleen maar enthousiast van worden. Persoonlijk vind ik de stijl van de ROCKSTER-serie geweldig en de keuze van het metaalgaas met Teufel logo, gecombineerd met de rode striping geeft precies die uitstraling die je zoekt. Lekker stoer maar toch op een manier dat je voelt dat er aandacht besteed is aan de keuze voor materiaal. Een beetje zoals een Golf GTI. Ja het is een familie auto, maar toch met dat Duitse stoere sausje erover.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 006

Bij het ontwerpen van de behuizing van de ROCKSTER CROSS is erg goed nagedacht over de manier waarop je hem kan dragen. Een van de manieren is via de meegeleverde draagriem die je aan de speciale ogen kunt vastmaken. Handig voor als je lopend naar het strand gaat of op de fiets op pad gaat. De tweede optie is door middel van de speciale grip aan de zijkanten (oren) van de CROSS. Ze zijn precies zo gemaakt dat je hem vast kunt grijpen en hem ook makkelijk vast kunt houden. Goed over nagedacht dus.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 007

Plug and play zonder allerlei poespas

De bediening en het streamen van je favoriete muziek is simpel en werkt zonder gekke poespas. Je zet de ROCKSTER CROSS aan door middel van een knop aan de achterkant (net als bij de GO) en de rode led licht op. Houdt de Bluetooth knop ingedrukt totdat de blauwe ring gaat knipperen en koppel hem op bijvoorbeeld je smartphone. Meer is het echt niet. Wat ik zelf erg handig vind is de ingebouwde indicatie voor de resterende accucapaciteit. Door nogmaals kort op een aan/uit-knop te drukken lichten er een aantal led’s op die de huidige capaciteit weergeven. Iedere led is 25% van de accu dus je kunt snel zien hoe het ervoor staat. Ik heb hoofdzakelijk muziek geluisterd via Spotify en Synology DS Audio en ik denk dat het overgrote deel hem op een soortgelijke manier zal gebruiken. De aux-aansluiting kan handig zijn maar ik gebruik het eigenlijk zelf nooit.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 010

Goed laag bereik voor die echte party flavour

En dan de geluidskwaliteit. Het blijft altijd het perfecte discussie item want wat is nou eigenlijk “goed”? In het geval van de CROSS gaat het er niet om dat je met je glaasje whisky op de bank gaat zitten luisteren naar een pianospel van Mozart. Uiteraard onder het genot van een goede sigaar. Nee, de CROSS is gemaakt om lekker buiten naar je favoriete muziek te luisteren. Misschien wel tijdens een BBQ in de tuin, of languit op het strand. De CROSS moet gewoon lekker kunnen knallen en zorgen voor genoeg power om een feestje te geven. Je merkt dan ook dat er ten opzichte van de kleinere GO flink meer lage tonen te horen zijn. Dit doet hem overigens goed want hierdoor krijgt hij wat meer ‘party flavour’. Toch is het niet over the top. Het klinkt iets aangezet om de bass wat meer te laten knallen, maar niet onrealistisch opgeblazen.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 011

Tijdens het schrijven van de review staat de CROSS hier in de woonkamer een album van Santana te spelen. En dat is het fijne aan deze speaker. Doordat de tonen gewoon nog prettig klinken, en niet extreem, kun je ook gewoon wat rustigere muziek luisteren. En niet geheel onbelangrijk: ervan genieten. Wel komt hij het beste tot zijn recht als je wat meer richting trance, dance, hardstyle of Drum and bass gaat. Muziek met veel laag. Qua uiterlijk is het waarschijnlijk niet de speaker die je in de huiskamer zet, maar qua power heeft hij er geen moeite mee om je woonkamer te vullen. En in de tuin zal hij het ook niet slecht doen. Ok, niet zo extreem als de grote ROCKSTER, maar toch meer dan genoeg.

Teufel ROCKSTER CROSS tech365nl 012

Zet hem maar snel op je kerstlijstje

Met de CROSS erbij heeft Teufel een aardige line-up in haar ROCKSTER reeks. Ten opzichte van de eerder verschenen GO is hij wel een stuk groter. Ook qua prijs valt hij weer een trede hoger. De ROCKSTER CROSS kost €299 en is met een dag of 14 leverbaar. Of hij dit waard is hangt natuurlijk af van je budget en wat je zoekt. Persoonlijk denk ik dat ik mijn favoriet voor het aankomende buitenseizoen in the pocket heb. En ook al is de prijs wel een beetje pittig zou ik het er nog steeds voor over hebben. Onze Duitse vrienden van Teufel hebben met de ROCKSTER CROSS opnieuw de spijker op zijn kop geslagen!

Prijs en beschikbaarheid

De Teufel ROCKSTER CROSS is per direct te bestellen via de webshop van Teufel voor een prijs van €299. Naar verwachting is hij over 14 dagen leverbaar.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button