Beeld en geluid

Review Teufel Real Blue TWS in-ear koptelefoon

De pakketdienst staat voor de deur met een pakket uit Duitsland. Aangezien ik erg bekend ben met pakketjes uit dit land weet ik direct wat ik in ontvangst mag nemen. Teufel!! Ik ben al jaren fan van dit merk en geniet keer op keer van de mooie producten. Ditmaal sturen zij de Real Blue TWS, een draadloze in-ear koptelefoon met noise canceling. Met een vliegreis naar Finland op het programma komt dit goed uit. Dat betekent genoeg tijd om het setje te testen in verschillende omstandigheden. Let’s do this!

Teufel en ik gaan way back. Inmiddels heb ik een groot deel van haar producten zelf mogen ervaren en kan je er hier in huis ook verschillende vinden. Naast de goede kwaliteit speelt ook de prijs mee bij dit merk. Aangezien je direct bij Teufel zelf bestelt, dus zonder tussenleverancier, zijn de prijzen geweldig. Goed, daar kunnen we nog een tijdje over doorgaan maar veel interessanter is de Real Blue TWS zelf natuurlijk.

Teufel Real Blue TWS verpakking

In-ears, ear-buds, geef het een naam..

Inmiddels zijn draadloze in-ears niet meer weg te denken. Ik moet zeggen dat ik zelf dit soort koptelefoons ook erg veel gebruik. Ideaal voor onderwerp, tijdens een workout, op kantoor en ga zo maar door. Daarnaast ben ik ook nog steeds een liefhebben van het grote broertje, de over-ear. Teufel heeft haar Real Blue TWS gevormd als een zogenaamde “ear bud”. Dit model ziet er dus uit als een prop in je oor. Je draait ze als het ware in je oorschelp waardoor ze ook goed op hun plaats blijven. Het sluit je oor dus ook volledig af. Het setje is draadloos en werkt op basis van Bluetooth 5.2. Dit heeft als voordeel ze in staat zijn om op cd-kwaliteit audio te ontvangen van bijvoorbeeld apps als Spotify, Tidal of wat je ook gebruikt voor je favoriete muziek.  Het koppelen van het set is dus ook een makkie, want welke smartphone, laptop of tablet heeft er nu geen Bluetooth?

Nemen we een kijkje onder de, wel hele kleine, motorkap dan heeft Teufel hier een enkele full range speaker geplaatst van slechts 12mm. Je vraagt je af hoe ze het er überhaupt in kwijt kunnen. De hoog belastbare lineaire HD-drivers zorgen volgens Teufel voor nauwkeurig hoog, warme middentonen en een krachtige bas. Hier was ik dan ook vooral benieuwd naar, aangezien er zo’n verschil in “krachtige bas” zit tussen de verschillende merken in dit veld. Alles is keurig afgesloten zodat het spatwaterdicht is en niet bang van een beetje stof. Ook wel IPX3-certified genoemd. Perfect voor een buitje regen, maar niet om mee te gaan zwemmen.

Teufel Real Blue TWS oplaadcase

Geen last van omgevingsgeluid, tenzij je het wilt

Ik schreef net al dat de oordopjes je oren volledig afsluiten. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van het omgevingsgeluid. Aanvullend heeft Teufel ook haar zogenaamde Digital Hybrid Active Noise Canceling toegevoegd. Hele mond vol, maar het bekend is dat er gebruik gemaakt wordt van active noise canceling (ANC), maar je wel de mogelijkheid hebt om actief buiten de oordopjes te kunnen luisteren. Dit is de zogenaamde Transparency Mode. Stel dat je op het station staat en er wordt iets omgeroepen, dan kan je dit inschakelen, zodat je even kan horen wat er buiten de oordopjes gebeurt. Handig, want ze zijn immers gemaakt om zoveel mogelijk omgevingsgeluid tegen de houden. Aan de buitenkant zijn kleine microfoons geplaatst die luisteren naar het geluid en dit via de speaker vervolgens weer in je oor afspelen.

Naast de microfoons voor de ANC zijn er ook microfoons voor te luisteren naar je stem. De Real Blue TWS kan gebruikt worden om ook te bellen of om tegen Siri of Google te kletsen. Handsfree bellen, of Facetime is dus geen enkel probleem. Door middel van slimme echo- en ruisonderdrukking wordt het geluid geoptimaliseerd en verstaat de ander jou zonder problemen. Vooral wanneer het erg rumoerig is om je heen heb je hier profijt van.

Teufel Real Blue TWS open

Opladen doe je eenvoudig in de opbergcase

De oordopjes worden geleverd in een eigen opberg case. Dit is niet alleen gedaan om ze makkelijk op te kunnen bergen, maar bij het terugplaatsen worden ze ook direct opgeladen. Met een enkele lading kan je de oordopjes volgens Teufel ongeveer 6 uur gebruiken met ANC en 8 uur zonder. Met een opgeladen case ben je in totaal gedekt voor 18 uur muziek luisteren met ANC en 25 uur zonder. Doormiddel van led’s aan de buitenkant kan je precies zien hoeveel accucapaciteit de case nog heeft en zie je duidelijk wanneer hij de oordopjes aan het opladen is. Bij het openen van de case wordt automatisch de Bluetooth koppeling gemaakt en zie je op je smartphone ook de resterende accucapaciteit. Op het moment dat je ze in je oor plaatst is alles en verbonden en klaar voor gebruik. Het opladen van de case zelf vindt plaats doormiddel van een USB-C connector aan de achterzijde.

Handige bediening door middel van aanraking

Aangezien de Real Blue TWS oordopjes niet heel groot zijn, is het vrij lastig om hier knoppen op te maken. Teufel heeft toch gezorgd dat je een aantal functie eenvoudig kan bedienen door middel van slimme touchbediening. Het tikken op het oordopje zorgt bijvoorbeeld aan de ene kant dat het volume toeneemt, de andere kant juist afneemt. Hetzelfde is mogelijk voor het opnemen of ophangen van een gesprek en het regelen van de ANC. Het is dus wel handig om even op je gemakje de handleiding te lezen, aangezien je wel moet weten hoe je de verschillende functies gebruikt.

Teufel Real Blue TWS oordopjes

Wat zit er in de doos?

  • Teufel Real Blue TWS in-ear koptelefoon
  • Teufel Real Blue TWS Oplaadcase
  • USB-A naar C oplaadkabel
  • Extra oordopjes in verschillende maten
  • Instructieboekje

Teufel Real Blue TWS in de praktijk

Specificaties zijn leuk, maar een koptelefoon gebruiken met je favoriete muziek is simpelweg de beste manier om iets over de kwaliteit te roepen. Nu is niet oor hetzelfde, evenals het frequentiebereik dat je in staat bent om te horen. Dit maakt het ten alle tijden een persoonlijke mening. Te veel bas, of juist te weinig, fijne pasvorm of niet, allemaal onderdeel van de ervaring. Houdt er dus rekening mee dat jouw ervaring met de Real Blue TWS anders kan zijn dat de mijne.

In-ears, ik gebruik ze graag!

Ik keek al even uit naar deze in-ears van Teufel en vond het een mooi moment om ze aan een test te onderwerpen. Ik maak dagelijks gebruik van in-ears zowel voor muziek, bellen of als manier om mezelf even af te sluiten van mijn omgeving. Dit laatste hangt voor mij samen met het gebruik van ANC en dat komt mooi uit. Laat ik beginnen bij het begin. Het moment dat je het setje uit de bekende Teufel verpakking haalt.

Teufel Real Blue TWS oordopjes

Geen fancy kleurtjes, gewoon zwart is prima

De oplaadcase ziet er keurig uit en de zwarte kleur komt goed tot zijn recht. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Airy True Wireless in-ear is dit model enkel in het zwart verkrijgbaar. Voor mij geen probleem, aangezien ik niet snel voor een andere kleur zou kiezen. Aan de achterzijde bevindt zich de USB-C-aansluiting voor het opladen van de case. Iets wat eigenlijk op alle sets vandaag de dag wel het geval is. Helaas is het niet mogelijk om de case draadloos op te laden, wat ik erg jammer vind. Is het een showstopper? Dat nou ook weer niet.

Het openen van het dekseltje voelt stevig aan en ik heb het idee dat de oplaadcase wel tegen een stootje kan. Er zit duidelijk een twee standen scharnier in de klep want om hem volledig open te zetten voel je dat je een soort lichte vergrendeling actief wordt. Dit voorkomt dat de klep makkelijk dichtgaat. Ook geeft het een extra solide gevoel. Een soort gevoel van extra aandacht voor de materiaalkeuze. De ingebouwde led’s aan de voorzijde zijn ook handig om zicht te hebben op de resterende accucapaciteit van de case. Ik vind het prettiger dan bijvoorbeeld de Jabra Elite Active 75t in-ears die ik vorig jaar testte. Hier zat een led aan de achterzijde, maar dat is met de manier van opbergen niet logisch.

Teufel Real Blue TWS dopjes

Glad design heeft voor- en nadelen

Bij het er uithalen van de oordopjes merkt ik wel direct iets wat mij minder goed beviel. De oordopjes zijn mooi glad afgewerkt, maar hierdoor glijden ze makkelijk tussen je vingers door. De eerste keer lag er dus al gelijk een oordopje op de grond. Niet erg als je thuis bent, maar ik heb ze ook gebruikt in de trein en het vliegtuig en daar is het vaak minder makkelijk zoeken als er eentje op de grond valt. Dus het verwijderen van de oordopjes doe ik altijd rustig om te voorkomen dat ik er een kwijtraak. Ik had het op zich wel fijn gevonden als hier een soort antislip materiaal gebruikt was. Voor het design is het overigens top, aangezien ze een mooie gladde look hebben.

Pasvorm is spot on, maar wel aanpasbaar

De pasvorm van de paddenstoelvormige oordopjes is voor mij perfect. Geen noodzaak voor grotere of kleinere dopjes. Je doet ze eenvoudig in en ze schakelen ook direct bij het openen van de case al in. Als je ze gekoppeld hebt met je smartphone zijn ze dus al up and running voordat ze in je oren zitten. Ideaal, want dan kan je gelijk muziek luisteren of een telefoongesprek aannemen. Of ik nu loop, zit of druk in de weer ben, ze blijven prima zitten en voelen comfortabel. Ik heb ze ook geprobeerd tijdens een fitness workout, maar dat was voor mij niet ideaal. Vooral bij het zetten van kracht voelt het alsof ze uit mijn oren gaan, maar voor sporten heeft Teufel dan ook speciale modellen die hier prima voor geschikt zijn. Het is ook afhankelijk wat je sport is en mogelijk is dit voor jou helemaal geen issue. Er worden ook verschillende formaten oordopjes meegeleverd om de Real Blue TWS aan te passen.

Teufel Real Blue TWS open

Pure sound, zoals ik gewend ben van Teufel

Dan moet ik nog iets roepen over de geluidskwaliteit. Het is immers een koptelefoon, toch? Want al die handigheidjes om ermee te kunnen bellen is prima, maar ik vind de audiokwaliteit veel belangrijker. Als ik een nieuw setje uitprobeer dan heb ik een playlist met een grote variatie aan muziek. Dit komt ook overeen met wat ik zo in een week luister. Classic rock, hardstyle, dance, klassiek, you name it. Wat mij al heel snel duidelijk wordt is dat Teufel ook hier gekozen heeft om haar eigen “Teufel sound” profiel te kiezen. Daarmee bedoel ik dat er overdreven opgeblazen tonen te horen zijn. Alles is wat neutraler en keurig strak, maar wel met een juist hoeveelheid van alles. Een soort 99,9% perfecte match met het ideale profiel, vanuit pure wetenschap. Dit is iets waar Teufel simpelweg steengoed in is. Dit is dan ook de doelgroep: liefhebbers van pure sound.

Sommige merken kiezen voor meer kunstmatige bass in het profiel om het interessanter te maken voor een specifieke doelgroep. Prima, maar dat is aan mij niet besteed. Dus ben je net als ik, dan moet je die sound echt eens zelf ervaren. Bij hardstyle heb je nog steeds een lekkere bass, maar niet overdreven en overheersend, maar wat meer classic rock heb je de mooi gebalanceerde gitaarsolo’s die je even het gevoel geven dat je tussen de (inmiddels) oude mannen staat die de muziek maken. Toegegeven, Dire Straits, The Stones en Carlos Santana zijn niet de jongste meer.

Bellen, Facetime of een conference call…. no problem

Voor mij is de geluidskwaliteit precies wat ik zoek en vooral op een niveau waarmee ik kan genieten van wat ik luisteren, maar ook zonder problemen een paar uur lang. Ik had hiervoor een mooie testcase, aangezien ik onlangs vanaf Schiphol naar Helsinki vloog. Met de chaos op de luchthaven en de vlucht van 2,5 uur had ik dus een mooie lange testcase. De Real Blue TWS heeft mij geen moment teleurgesteld. Ook het voeren van een telefoongesprek of conference call werkt prima, evenals het bedienen van het volume via de oordopjes en ANC.  Dit laatste werkt ook super, wat bijvoorbeeld een treinreis vele malen meer ontspannen maakt. Even alles om je heen wegfilteren.

Teufel Real Blue TWS achterkant

De accuduur is prima, ook voor een lange zit

De accuduur komt ook keurig overeen. Bij normaal volume haal je de genoemde gebruiksduur, maar aangezien de oordopjes direct opladen bij het terugplaatsen kan ik mij ook niet snel voorstellen dat je te weinig capaciteit zou hebben.

En dan de prijs. Wat een lachertje voor wat je krijgt. Een mooi voorbeeld dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn. Het setje kost momenteel €149,99 en dit is een scherpe prijs voor wat je krijgt. Je vraagt je dan ook gelijk af waarom andere merken het belangrijk vinden om hier makkelijk €250 voor te vragen. Op de gladheid en het gebrek aan draadloos opladen na heb ik eigenlijk niets te zeuren. Laten we eerlijk zijn, dit zijn ook meer kleine dingen die ik ervaar maar mij er eerlijk gezegd niet van zouden weerhouden om ze te kopen. Maar als goede Hollander moet je altijd een beetje kritiek hebben toch? Anyway, een dikke aanrader dit set!

Prijs en beschikbaarheid             

De Teufel Real Blue TWS is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €149,99 en te bestellen via de Teufel webshop.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button