Beeld en geluid

Teufel REAL BLUE en BLUE NC, de nieuwste draadloze koptelefoons uit Berlijn

Tijdens IFA 2017 lanceerde Teufel een enorme hoeveelheid met nieuwe producten. Sommige nieuw en sommige als opvolger van eerdere modellen. De Teufel REAL BLUE koptelefoon is hier een mooi voorbeeld van. Als opvolger van de populaire MUTE BT moet dit het nieuwe paradepaardje worden van Teufel op het gebied van koptelefoons. Teufel stuurde ons de REAL BLUE en BLUE NC om te reviewen. Is het een waardige opvolger?

Teufel REAL Blue NC tech365 001

Opvolgers van de MUTE BT

Toen Teufel de MUTE BT uitbracht, had ik al erg snel een exemplaar te pakken. De MUTE was niet mijn enige koptelefoon, maar wel degene die ik over het algemeen het meest gebruikte. Hij is draadloos, en dat is fijn. Aanvullend is hij ook voorzien van noise canceling. Dit is met recht de fijnste uitvinding op koptelefoon gebied van de laatste jaren. Je kunt je heerlijk afzonderen van de mensen om je heen en hoeft dus niet naar het gezeur van degene naast je te luisteren. Als je regelmatig met de trein reist weet je precies wat ik bedoel. Het geeft je zoveel rust om van je muziek te genieten.

Teufel REAL Blue NC tech365 004

Teufel pakte flink uit tijdens IFA

De REAL-serie koptelefoons zagen het eerste daglicht tijdens IFA in Berlijn. Hier had ik al even de mogelijkheid om te luisteren en vooral te zien en voelen. Natuurlijk is het belangrijk dat een koptelefoon goed geluid produceert, maar de gebruikte materialen en de look and feel spelen ook een grote rol. Met de REAL serie hebben ze het wel weer voor elkaar. Hij is wat geraffineerder dan zijn voorgangers en ik moet denken aan een Transformer als ik hem zie. Iets met de vorm en kleur, vraag me niet waarom. Het uiterlijk is ‘des Teufels’ en dat is een compliment.

Teufel REAL Blue NC tech365 005

Ze zien er stoer uit, dat is wel een goede omschrijving. De combinatie van grijs kunststof, met zwart leder en een paar rode accenten. Niet alles aan de behuizing is enkel voor de show, want de REAL heeft een vernuftig iets in een van de oorschelpen zitten. Je kunt door middel van swipen een nummer voor- of achteruitspringen, het volume aanpassen, of alles even pauzeren. Handig, want je hoeft hiermee niet constant je smartphone of mediaspeler vast te pakken.

Teufel REAL Blue NC tech365 013

Ondanks dat hij draadloos werkt krijg je er nog steeds een kabel bij. Hier zit ook de microfoon in verstopt voor wanneer je ermee wil bellen. Die microfoon kan ook zorgt dragen voor je spraakcommando’s richting Apple’s Siri, of Google Assistant op Android.

Teufel REAL Blue NC tech365 014

Niet enkel een nieuw naampje

Vergis je niet, de REAL-serie is niet gewoon een MUTE in een ander jasje. Onder de spreekwoordelijke motorkap zijn ze daadwerkelijk anders. De Active Noise Canceling-chip is vernieuwd, de impedantie van de luidspreker is anders en de accuduur is langer. Dit maakt het echt tot een nieuwe koptelefoon en is naar de verwachting de ervaring ook anders. De accuduur is erg afhankelijk van de mogelijkheden die je gebruikt.

Teufel REAL Blue NC tech365 008

Persoonlijk heb ik noise canceling altijd aan. Ik vind het fijn als ik optimaal kan genieten van mijn muziek en noise canceling maakt dit beter mogelijk. De kleine microfoontjes aan de binnen- en buitenkant luisteren naar het omgevingsgeluid en sturen een tegenstrijdige frequentie terug. Kort door de bocht heft het geheel elkaar op en worden onnodige geluiden geëlimineerd. Geen ervaring mee? Echt eens proberen!

Teufel REAL Blue NC tech365 009

Maar hoe klinkt hij eigenlijk?

Het meest benieuwd was ik naar de geluidskwaliteit van de nieuwe REAL BLUE. Het blijft altijd een heel moeilijk onderwerp, want het gaat puur om wat je zelf het meest prettig vindt om naar te luisteren. Ook al vind ik het wel of niet mooi, dat wil niet zeggen dat jouw ervaring hetzelfde zal zijn. Misschien zijn jouw oren wel stukken beter, of juist niet. Kortom, je snapt wat ik bedoel.

Teufel REAL Blue NC tech365 006

Het eerst dat mij opvalt is dat er iets meer aangezet is op het lage vlak. De bass lijkt ietsjes meer benadrukt te worden. Persoonlijk vind ik dat niet erg, tot een zekere grens. Ik heb er nog geen last van gehad, maar het had ook niet per se gehoeven. Ik miste geen laag bereik bij de eerdere koptelefoons van Teufel. Maar goed, volkomen persoonlijk natuurlijk. De noise canceling lijkt wel een stuk meer onrust bij je oren weg te houden. Ook die was echt niet slecht bij de MUTE, maar de REAL BLUE NC lijkt toch wat meer te kunnen filteren. Nog steeds kan ik uren genieten van de klank die de REAL BLUE produceert en als ik hem vergelijk met de onlangs geteste Sennheiser HD1, die ruim 200 euro duurder is, dan staat de Teufel duidelijk zijn mannetje.

Teufel REAL Blue NC tech365 012

Prima op het bolletje

De pasvorm doet het wederom prima voor mij. Ja, daar ben ik een echte zeikerd in! Zit het te strak dan heb ik binnen enkele minuten hoofdpijn, en zit hij te loos dan glijdt hij van mijn hoofd. Het enige waarvoor ik nooit bang ben is dat mijn haar ertussen komt te zitten. Voordeel van een glad bolletje zullen we maar zeggen. De oorschelpen kunnen bij dit model wel naar binnen klappen. Dit zorgde er wel voor dat ik hem soms wat onhandig opvouwde als ik hem in zijn etui wilde doen. Had van mij niet gehoeven, maar ik snap de keuze. Een shopstopper is sowieso niet hoor.

Teufel REAL Blue NC tech365 010

Bij de MUTE BT moest je de eerste keer zelf de AAA-batterijen plaatsen in de oorschelp, waarna je hem via de micro-USB-aansluiting kon opladen. Dit heeft Teufel bij de REAL BLUE overboord gegooid. Je kunt niet zomaar in het accu-compartiment komen. Het opladen gaat nog steeds op dezelfde manier en het verbaast mij keer op keer dat je zo lang met een enkele keer opladen kunt doen. Hij doet het overigens ook met een lege accu prima, echter vervalt dan de mogelijkheid om draadloos te verbinden en de active noise control te gebruiken. Je sluit hem dan aan met de meegeleverde kabel en voila!

Teufel REAL Blue NC tech365 009

Zou je de Teufel REAL BLUE aanbevelen?

De vraag die ik mezelf altijd stel bij een koptelefoon is: Zou je hem aanbevelen? Net als bij zijn voorganger hoef ik daar niet lang over na te denken. Ja! Helemaal als je hier ook nog eens de enorm scherpe prijs in meeweegt. De versie met noise canceling is iets duurder dan de normale draadloze versie, maar als je kijkt naar andere merken dan liggen de prijzen vaak stukken hoger. De toevoeging van de bediening op de oorschelp vind ik wel erg handig. De MUTE BT had dit bijvoorbeeld niet en dan moet je steeds teruggrijpen naar het afspeelapparaat om wat aan te passen. Nu swipe je eenvoudig een nummer verder, of past het volume aan. Het is wel even goed kijken naar het stickertje dat erop zit, want als je die eraf haalt kun je het niet meer zien. Kwestie van doen en dan heb je het snel genoeg door.

Teufel REAL Blue NC tech365 007

De Teufel REAL BLUE kost op dit moment €169,99 en de BLUE NC met noise canceling €229,99. Je krijgt bij beide uitvoeringen een handig opbergetui meegeleverd, samen met een kabel voorzien van afstandsbediening, micro-USB-laadkabel en een 3,5mm splitter. Eventueel is hij ook verkrijgbaar in een versie zonder Bluetooth voor €119.  Een voordeel bij Teufel is dat je hem gewoon terug kunt sturen als hij niet bevalt, binnen 8 weken na ontvangst.

Teufel REAL Blue NC tech365 011

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Een vraagje.
  Die Teufel REAL BLUE NC hoofdtelefoon ontvangt draadloos in ‘Bluetooth 4.0.’
  De Teufel 500S Kombo stereo heeft aptX-Bluetooth codex uitgang.
  Hoe zit het met de compatibiliteit tussen deze twee toestellen of anderen?
  Is er veel kwaliteitsverlies en is daar een oplossing voor?

 2. Mooie review, echter ik mis het stukje over aptx.
  Ik krijg geen duidelijk antwoord van teufel of deze koptelefoon dat ondersteund.
  Als opvolger van de mute zou ik het wel verwachten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button