Beeld en geluid

Review: Teufel Radio 3SIXTY

Wie heeft er nog een radio thuis? Ik wel, maar dat komt in dit geval door audiomerk Teufel. Voor deze review heb ik een tijdje gebruik gemaakt van de Teufel Radio 3SIXTY. Is radio luisteren nog iets van nu? Of is er weinig ruimte voor de 3SIXTY in huis?

Ze gaan bij Teufel als warme broodjes over de toonbank: de Radio 3SIXTY. Voor mij best een verassing, maar na het verder kijken naar dit product eigenlijk ook weer niet. Ja het is een radio, maar niet zo een die vroeger bij mijn vader en moeder in de woonkamer stond, of bij opa en oma. Nee, het is een radio voor nu in een stijlvol jasje.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 001

Geen traditionele radio, maar toch ook wel

De Teufel Radio 3SIXTY is geen traditionele radio. Daar zat je immers vast aan radiosignalen en de sterkte waarmee je ze in huis nog kon ontvangen. Dit is radio luisteren in een modern jasje. Als je de antenne aan de achterkant uitschuift dan kun je nog steeds je favoriete FM-zenders luisteren. Dat is zoals we het gewend zijn. Maar voor wie toch een stapje mee wil in kwaliteit is er ook een mogelijkheid om DAB+ zenders te luisteren. Wie dit weleens doet weet wat een flink verschil je merk ten opzichte van het normale FM. Maar niet overal is DAB+ te gebruiken en op deze manier heb jee altijd een terugvalbasis naar het bekende FM.

Met enkel FM en DAB+ zijn we er nog niet. De Teufel Radio 3SIXTY heeft nog een aantal andere slimme opties die je kunt gebruiken. Riep er iemand Internet Radio? Als je hem verbindt met je draadloze netwerk thuis dan heb je ineens toegang tot alle zenders die je maar kunt wensen. Blader naar een specifieke land of genre muziek en een druk op de knop is voldoende om te verbinden en te luisteren. Ideaal voor mensen zoals ik die gek zijn op Kerstmis, want er zijn zelfs Internet Radio zenders die 365 dagen per jaar kerstmuziek streamen (ik weet het, het is pas augustus).

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 003

Luister met de Radio 3SIXTY direct naar je favoriete streamingdiensten

Eenmaal verbonden met het internet kun je ook naar jouw favoriete muziek luisteren via Spotify of Amazon Music. Hiervoor is de ondersteuning ingebouwd en kan je zonder de apps op je smartphone ook prima luisteren. Als laatste mogelijkheden heb je nog de welbekende aux-in aansluiting (3,5mm jack) en Bluetooth. Dit maakt hem een manusje van alles wanneer het gaat om afspeelmogelijkheden.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 012

Geen lelijk ding in je woonkamer

Teufel heeft ervoor gekozen om de Radio 3SIXTY eruit te laten zien als een verlengstuk van je interieur. Hij oogt niet hightech of futuristisch, maar is zo gemaakt dat hij moeiteloos opgaat in je interieur. Je kunt kiezen uit een zwarte en witte variant. Aan de voorzijde is een groot kleurendisplay (240x320px) aanwezig waarop je goed kunt zien wat je kunt afspelen, en pas je moeiteloos de instellingen aan. Ook bevinden er zich een aantal knoppen aan de voorzijde waarmee je eenvoudig kunt wisselen van invoer, voorkeur zenders kunt selecteren, wekker kunt instellen en het menu kunt bedienen. De twee grote draaiknoppen fungeren als volumeknop en selectieknop. Aan de achterzijde is de welbekende telescoopantenne geplaatst en kun je ook nog je smartphone aansluiten om hem op te laden.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 009

De boven- en onderkant van de Radio 3SIXTY zijn niet voorzien van knoppen, maar dragen zorg voor het geluid. Aan de bovenkant zijn twee kegelvormige drivers gemonteerd die zorg dragen voor het hoge en midden bereik. Hiermee krijg je een zeer goed 360 graden dekkend geluid. Dit is de in huis ontwikkelde Dynamore technologie die je bijvoorbeeld ook in de soundbars van Teufel tegenkomt. Aan de onderzijde is een woofer gemonteerd voor de lage tonen. Dit alles wordt aangedreven door een 3-kanaals versterker die maximaal 30W levert.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 010

Wekker + Radio = Wekkerradio

Naast radio luisteren kun je de 3SIXTY ook prima gebruiken als wekker. Plaats hem op je nachtkastje in de slaapkamer en je wordt op het door jou ingestelde tijdstip gewekt met je favoriete radiozender. Het display aan de voorzijde geeft in stand-by modus ook de huidige tijd aan, net zoals je gewend bent van een traditionele wekkerradio.

Ik schreef net al iets over de knoppen voor het bedienen van de 3SIXTY, maar dat is niet de enige manier om wat leven in de brouwerij te krijgen. Er wordt standaard ook een compacte afstandsbediening meegeleverd voor de bediening. Kan het nog makkelijker? Ja hoor, want je kunt hem ook bedienen met de speciale Teufel Remote app die gratis te downloaden is uit de Apple App Store en Google Play Store. Ben je in het bezit van Google Home dan kun je hem ook daarmee bedienen. Ondanks de ondersteuning voor Amazon Music wordt er geen officiële ondersteuning geboden voor Amazon’s Alexa.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 004

Wat zit er in de doos?

  • Teufel Radio 3SIXTY.
  • Afstandsbediening.
  • 230V stroomadapter met aansluitsnoer.
  • Beknopte handleiding
Tefeul Radio 3SIXTY tech365 015

Teufel Radio 3SIXTY in de praktijk

Weer iets nieuws in huis uit de stal van Teufel? Jawohl! Het testen van audioproducten is iets waar ik veel plezier aan beleef en de Radio 3SIXTY was dan ook van harte welkom. Daarnaast was ik ook wel benieuwd of een radio vandaag de dag nog interessant is om op de markt te zetten. Het thuiswerken door het hele COVID-19 gedoe gaf ook een mooi scenario voor het testen van de Radio 3SIXTY. Want een muziekje tijdens het werken aan huis is altijd lekker.

Als ik kijk naar het design van de Radio 3SIXTY dan vind ik het een mooi apparaat. Ik heb de witte variant gekregen en gezien het feit dat mijn woonkamer een wit met grijs thema heeft past hij hier keurig in. Ook mijn vrouw vindt dat en iedere man weet dat dit voor 90 procent doorslaggevend is bij de aanschaf. Gekheid natuurlijk, maar er zit wel een kern van waarheid in. Als het apparaat niet mooi past bij je meubels, dan ben je minder snel geneigd hem te kopen. Hij past dus prima in de woonkamer, maar kreeg voorlopig een plekje in het kantoor aan huis.

Teufel Radio 3SIXTY tech365 007

Radio luisteren op vele manieren

Laat ik beginnen bij het luisteren naar de radio via de ether. In mijn geval heb ik de beschikking over een goed bereik voor FM, maar ook voor DAB+. Op het 3SIXTY kies ik voor FM en met wat automatisch zoeken heb ik zo de meest bekende radiozenders tot mijn beschikking. Dit werkt prima. Maar de kwaliteit van FM versus DAB+ scheelt nogal flink, dus als ik dan een keuze moet maken pak ik liever DAB+. In het begin werkte de zender die in de zenderlijst stonden niet. Dit was echter zo opgelost door een “zenderscan” uit te voeren zodat de lijst geactualiseerd werd. Hierna werkt het perfect en kon ik genieten van dezelfde radiozenders, maar in een veel betere kwaliteit. Ook op dit vlak slaagt de 3SIXTY direct.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 013

Persoonlijk ben ik geen liefhebber van lange antennes in het zicht, dus tijdens het afspelen heb ik hem bijna helemaal ingeschoven. Nog steeds een prima ontvangst, maar dit is natuurlijk geen garantie dat het bij jou ook werkt. Vooral DAB+ is niet overal nog goed beschikbaar, al worden dit steeds minder plaatsen waar je er problemen mee kunt hebben. Werkt hij niet? Dan schuif je de antenne wat verder uit, of stapt terug op FM. Dit gaat overigens niet automatisch maar moet je zelf vanuit het menu doen.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 008

Internet Radio luisteren is echt mijn ding. Ik vind het vaak hinderlijk dat er zoveel slap geouwehoerd wordt in plaats van muziek te draaien dat ik liever lies voor zenders met non-stop muziek. Door het enorme aanbod aan zenders via Internet Radio heb ik hier dus veel gebruik van gemaakt. In het gebruik verschilt het eigenlijk amper. Je kiest je favoriete genre, of een land van herkomst, en je krijgt een grote lijst met zenders te zien. Zoals ik eerder al schreef is er zelfs een zender voor 365 dagen per jaar kerstmuziek te luisteren. Al geeft Driving Home for Christmas bij 37 graden wel een iets andere sfeer dan normaal. Je kunt de kwaliteit van de stream nog aanpassen, mocht je wat minder veel bandbreedte beschikbaar hebben, bijvoorbeeld op vakantie. In huis heb ik hem altijd op de maximale kwaliteit gehad en dat is natuurlijk veel lekkerder luisteren.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 011

Eenvoudige bediening op het apparaat zelf, maar ook via afstandsbediening en app

Als je een zender gevonden hebt die je goed bevalt dan kun je hem eenvoudig als favoriet bewaren. Je hebt 6 knoppen om zender in op te slaan en dit doe je door tijdens het afspelen een voorkeuze knop ingedrukt te houden. Kind kan de was doen. Hetzelfde geldt voor de gehele bediening van de radio. Ik kies er altijd voor om mijn vrouw en dochter het ook te laten proberen om te zien of zij tegen bijzonderheden aanlopen die ik anders ervaar. Maar eigenlijk kan iedereen er moeiteloos mee overweg. Door de duidelijke kleurendisplay aan de voorzijde word je ook eenvoudig door de opties heen geloodst en zie je precies welke zender je luistert. De bediening via de app werkt ook goed, alleen merkte ik zelf dat ik sneller gebruik maakte van de knoppen op de unit zelf. Misschien gewenning van vroeger. Het volume regelen is iets dat ik prettiger vind met een grote draaiknop, dan via een app. Maar dat ben ik, mocht jij nu een echte app-liefhebber zijn dan kan ik je wel vertellen dat hij zeer uitgebreid is en je de mogelijkheid geeft om zo goed als alles via de app te doen. Het bijwerken van de firmware is bijvoorbeeld wel weer handig via de app. Er wordt ook een compacte afstandsbediening meegeleverd, dus keuze genoeg voor wat betreft de bediening.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 005

Hij doet zijn naam eer aan, 3SIXTY it is!

Teufel maakt audioproducten, dus ik mag ook wat roepen over de audiokwaliteit. Het stukje “3SIXTY” in de naam Radio 3SIXTY is niet voor niets gekozen. Door het gebruik van de speciale kelkvormige drivers (hieronder kun je ze goed zien) is het geluid heel ruimtelijk en heb je rondom de radio een goed gebalanceerd geluid. Ik heb hem hiervoor op de eetkamer tafel gezet en een radiostation gekozen met wat muziek en een praatprogramma. Tijdens het afspelen ben ik rond de tafel gaan lopen om te zien of je het echt 3SIXTY mag noemen. Nu ken ik de door Teufel ontwikkelde Dynamore technologie wel van mijn Cinebar Duette soundbar, dus ik had niet verwacht teleurgesteld te worden. Gelukkig voor Teufel is dit ook niet gebeurd en is het oprecht goed geluid. Zowel voor als achter de radio. En dit zorgt er ook direct voor dat je hem niet hard hoeft te zetten om er in een ruimte goed naar te luisteren.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 006

Iets neutraler klantprofiel dan andere Teufel producten

Qua klankprofiel vond ik hem zo uit de doos wat tam. Ik ben van Teufel gewend dat zij vaak standaard al voorzien zijn van een mooi laag bereik. De Radio 3SIXTY is dit wat minder. Ik verwacht dat hier bewust voor gekozen is om hem als radio ook niet te aanwezig te maken. Gelukkig is er in het instellingenmenu een equalizer te vinden en koste slechts een paar seconden om wat meer lage tonen toe te voegen. Prima dat hij standaard wat neutraler is, maar extra bonuspunten voor Teufel dat ze er wel een equalizer aan hebben toegevoegd. Het klankprofiel bij luisteren naar muziek of een praatprogramma is persoonlijk en ik pas het graag naar mijn smaak aan.  Eenmaal wat meer aan de lage tonen gesleuteld is het wel indrukwekkend wat dit kleine “bakje” aan geluid kan produceren. Ook op een hoger volume blijft het kwalitatief goed. Precies zoals je van Teufel zou verwachten.

Teufel Radio 3SIXTY tech365 014adio 3SIXTY tech365 014

Lettertype voor datum en tijd in stand-by mag wel iets moderner

Als je mij zou vragen wat ik aan de Radio 3SIXTY zou veranderen dan is dat eigenlijk maar één ding. Iets dat mij echt stoorde aan het apparaat en waarvan ik echt vind dat het afbreuk doet aan het mooie design: de weergave van de klok op het moment dat hij in stand-by staat. Als hij niet in gebruik is dan dient hij eigenlijk als een wekkerradio. Aan de voorkant zie je de datum en tijd zolang hij niet gebruikt wordt. Maar de weergave hiervan past niet bij de unit. Het is een lettertype dat gevoelsmatig uit 1985 komt. Klein detail en zeker geen reden om hem te laten staan, maar met een kleine update kan Teufel hier wel wat aan doen. Maar heel eerlijk, als dit de enige kritiek is op de Radio 3SIXTY dan kunnen we met recht wel spreken van een mooi product!

Zou ik hem zelf kopen?

Teufel heeft met de Radio 3SIXTY een mooi product ontwikkeld. Ik zou hem persoonlijk best aanschaffen, maar dan puur voor de Internet Radio integratie. FM en DAB+ luister ik niet veel, hooguit soms in de auto, maar voor in huis is de Internet Radio wel lekker. Hij is niet goedkoop, maar ook niet zo duur dat ik hem zou laten staan. Het is heel persoonlijk of jij er dit aan uit zou willen geven.

Tefeul Radio 3SIXTY tech365 002

Prijs en beschikbaarheid

De Teufel Radio 3SIXTY is per direct verkrijgbaar in de webshop van Teufel voor een prijs van €299. Hij is leverbaar in wit en zwart en wordt gratis thuisbezorgd. Alle producten van Teufel mogen binnen een periode van 8 weken worden teruggestuurd, dus tijd genoeg om hem te proberen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button