Beeld en geluid

Teufel Mute BT: Het goede van de Mute, maar dan lekker draadloos

Teufel lanceerde vorige jaar haar eerste koptelefoon voorzien van Active Noise Canceling. De technologische oplossing tegen het gekwek van mensen in de trein, het buitensluiten van hinderlijk omgevingsgeluid en het optimaal kunnen genieten van je favoriete muziek. Onder de naam Teufel Mute kwam hij op de markt en wij mochten hem uiteraard even testen. Ditmaal is echter zijn opvolger aan de beurt, de Teufel Mute BT. Je raad het natuurlijk al. De afkorting ‘BT’ in de naam staat voor Bluetooth en hij is draadloos te gebruiken.

Teufel Mute BT tech365_009

De eerste Teufel Mute beviel erg goed. Het enige nadeel aan de koptelefoon vond ik de draad. Je kunt dus al raden hoe enthousiast ik werd toen ik las dat de opvolger van de eerste Mute voorzien was van Bluetooth. Het is opnieuw een gesloten model koptelefoon wat wil zeggen dat hij door middel van zachte kussen volledig om je oren heen sluiten. Persoonlijk is dit mijn favoriete model koptelefoon voor zowel thuis als onderweg.

Teufel Mute BT tech365_004

Op het eerste oog geen verschil

Op het eerste oog lijken de Mute en Mute BT identiek. Toch is dit absoluut niet het geval. Ja, de BT heeft geen kabel meer nodig om muziek te luisteren maar ook onder de motorkap is er het een en ander verandert. De behuizing is ook bij de Mute BT weer van kunststof met een matte look. De accu bevindt zich in een van de zijkanten van de koptelefoon en is goed voor maximaal 28 uur luisterplezier. Dit is bij gebruik van Bluetooth en Noise Cancelling. Heb je alleen Bluetooth aan dan is het 50 uur! Dit is wel een flinke lange accuduur ten opzichte van de concurrentie. Je kunt de accu eenvoudig opladen via de micro-USB-aansluiting. Dit duurt slechts 2 uur en dan is hij weer volledig opgeladen.

Teufel Mute BT tech365_008

Active Noise Control is een zaligheid als je muziek wilt luisteren op rumoerige plekken. Op de Mute BT werkt het erg goed in combinatie met de isolatie van de oorschelpen ben je van alle afleiding verlost. Zelfs in een rumoerige trein presteert hij zeer goed en kun je het volume gewoon normaal houden. Teufel noemt het zelf ‘Active Real Time Noise Cancelling’.

HD Audio via Bluetooth en aptX

De speakers bestaan uit 40-mm lineaire HD-drivers met neodynium magneten. Deze constructie zagen we ook terug in de eerste Mute. Qua geluidskwaliteit merk ik eigenlijk geen echt verschil tussen beide uitvoeringen van de Mute. Gevoelsmatig is de klank van de Mute BT wat warmer dan zijn voorganger, maar dit is verder nergens op te baseren. De hoge en midden tonen zijn goed in balans en overheersen niet. De lage tonen zijn lekker diep, maar niet zo dat het teveel kunstmatig opgeblazen lijkt. Als iklsuiter naar verschillende soorten muziek dan bekruipt me niet het gevoel dat de Mute BT ergens in tekort komt. Geen gemis en geen behoefte aan iets anders qua klanken. Mocht je besluiten hem zelf aan te schaffen, dan moet je echt eens het album van London Grammar luisteren op deze koptelefoon. Dikke aanrader!

Ik vind het verder ook geen probleem dat er niets is veranderd op dat vlak want de geluidskwaliteit van de Mute was al erg goed. Door Bluetooth 4.0 ondersteuning met aptX-codec merk je kennelijk niets van het verschil tussen bedraad en draadloos.

Teufel Mute BT tech365_003

Als je lekker buiten loopt met de Mute BT op je hoofd en je wordt gebeld dan is er geen reden om hem af te zetten. Je kunt een inkomend gesprek gewoon aannemen net zoals je normaal met in-ears zou doen. Het hoeft ook niet per se echt een inkomend belletje te zijn. Het werkt ook met WhatsApp bellen, FaceTime en Skype gesprekken. Door middel van de toetsen op de koptelefoon kun je eenvoudig een gesprek aannemen, bellen via SIRI of OK Google, het volume regelen en je muziek pauzeren.

Ga je voor de Mute of Mute BT?

Beide uitvoeringen van de Teufel Mute zijn in mijn ogen de moeite waard om aan te schaffen. De nieuwe BT is een stukje duurder dan zijn voorganger maar het draadloos muziek luisteren vind ik echt meerwaarde hebben ten opzichte van het gebruik van een lange draad. Je kunt dit overigens nog wel doen met de Mute BT, maar dat is meer voor als je accu leeg is en je hem vergeten bent op te laden. In mijn geval ga ik dus echt voor de nieuwe Mute BT.

Teufel Mute BT tech365_007

Tijdens de vele uren muziek luisteren heb ik niet een keer last gehad van de draadloze verbinding. Waar ik bijvoorbeeld met de Sudio Vasa Bla heel af en toe ‘glitches’ hoorde in de muziek heb ik dat met dezelfde tracks via de Teufel Mute BT totaal niet. Ik kan hem alleen maar van harte aanraden. Helemaal als je ziet dat hij net geen €200 euro kost. Ik vind dat zeker niet duur voor een dergelijke koptelefoon van deze kwaliteit.

Teufel Mute BT tech365_005

Je krijgt de Teufel Mute BT is een handige case waarmee hij bescherm is als je hem meeneemt onderweg. In de case vind je ook nog een kabel met 3,5 minijackplug (handig voor smartphone of tablet), een micro-USB-laadkabeltje en een splitter.

Prijs en beschikbaarheid

Je kunt de Teufel Mute BT bestellen voor een prijs van €199 in de webshop van Teufel. Bevalt hij niet dan kun je hem binnen 8 weken gewoon terugsturen.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button