Beeld en geluid

Review: Teufel CAGE gaming headset (gen2)

De headset werd op dat moment aangekondigd en een tijdje later verscheen hij in een pakketje aan mijn voordeur. Vertellen dat hij komt is leuk, maar de headset aan de tand voelen is natuurlijk veel leuker. In deze review vertel ik je alles over mijn ervaring met de vernieuwde CAGE gamingheadset van Teufel.

Tweede generatie CAGE gamingheadset

In schreef net bewust al even het woordje “vernieuwde” rondom de CAGE. Het is namelijk geen nieuw product van Teufel. De eerste CAGE verscheen een paar jaar geleden en was qua audio van zeer goede kwaliteit. Dat verwacht je uiteraard ook van een merk als Teufel. Er waren wat kleine aandachtspuntjes die vanuit de gebruikers naar Teufel zijn gegaan en meegenomen in de vernieuwde versie van de CAGE. Zelf heb ik de eerste versie ook en zo’n aandachtspuntje was bijvoorbeeld de plaatsing van de microfoon. Die zat net wat te hoog en was hierdoor zichtbaar in je ooghoek. Niet schokkend, maar kon slimmer. Goed om te zien dat de feedback daadwerkelijk geresulteerd heeft in aanpassingen op het oorspronkelijke design.

Teufel CAGE gen2 tech365 010

Voordat ik in detail ga treden over de vernieuwde versie van de CAGE wil ik toch heel even inzoomen op de verschillen met de eerste versie. Als eerste geeft Teufel aan een nog preciezere sound te hebben gecreëerd door middel van een verbeterde akoestische afstemming. Persoonlijk had ik hier niets op aan te merken. De microfoon is lager verplaatst en hiermee het euvel van de eerste versie verholpen. Stabielere microfoon-aansluiting zodat de microfoon zelf nu iets beter blijft zitten. Deze wilde nog wel eens moeilijk doen. De aansluitingen zijn ontkoppeld waardoor je minder last hebt van kabelgeluiden. Verbeterde Teufel audio center software. De vorige versie van de software was compleet qua functionaliteit, maar kwam wat achterhaald over. Genoeg vernieuwd dus.

Teufel CAGE gen2 tech365 002

Geschikt voor PC, console en mobiel gamen

Teufel biedt met zijn CAGE gamingheadset een product dat geschikt is voor zowel pc-gamers als liefhebbers van een console of mobiel device. Dit komt duidelijk naar voren als je kijkt naar de aansluitmogelijkheden die de CAGE heeft. Je kunt hem gebruiken met door middel van een USB-aansluiting op je computer waarmee ook direct de ingebouwde geluidskaart in werking treedt. Gebruik je hem liever op je console, dan maak je gebruik van de traditionele 3,5mm jack. Draadloos verbinden met de CAGE is ook met het vernieuwde model niet mogelijk.

Teufel CAGE gen2 tech365 009

Draagcomfort voor lange gamingsessies

Iedere gamer heeft zo zijn eigen favoriete pasvorm als het om een headset gaat. Hierbij is het overgrote deel toch wel “over ear”-gebruikers. De CAGE is voorzien van een paar flinke oorschelpen die moeiteloos over je oor heen gaan en al het omgevingsgeluid buitensluiten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een zachte schuimvulling voor extra draagcomfort. En omdat niet iedere hoofd gelijk is kun je voor het comfort ook de hoofdbeugel moeiteloos verstellen en hem hiermee groter of kleiner maken. Dit zorgt er ook voor dat je een klein beetje kunt spelen met de druk op je hoofd. Teufel geeft hierbij ook aan dat het gekozen materiaal voor de oorschelpen voorkomt dat je zweterige oren krijgt na wat heftige rondjes gamen. Het frame is gemaakt van robuust kunststof en aangevuld met aluminium scharnieren. Dit geeft de CAGE de welkbekende Teufel look, iets waar ik persoonlijk erg van kan genieten. Geluidskwaliteit en comfort is erg belangrijk. Maar zegt nu zelf, het moet ook wel een beetje smoelen toch?

Teufel CAGE gen2 tech365 003

In the mix!

In de oorschelpen bevinden zich grote 40mm HD-drivers, net als bij zijn voorganger. Toch zijn dit andere varianten dan in het voorgaande model. De keuze voor deze zogenaamde HD-drivers is gemaakt om te zorgen voor een diepe bass zonder concessies in geluidskwaliteit te moeten doen als je het volume opschroeft. Dit is waar niet iedere headset rooskleurig uit de bus komt.

De vernieuwde versie heeft ook nog steeds de beschikking over de ingebouwde mixer. Voor wie hier niet bekend mee is zal ik het kort uitleggen. Je kunt ervoor kiezen om de headset via USB aan te sluiten op je pc en lekker te gamen. Via de 3,5mm jack sluit je hem aan op je smartphone of tablet. Stel je wordt gebeld, dan kun je moeiteloos omschakelen naar het andere device zodat je team niet mee hoeft te luisteren als je vriendin belt om af te stemmen hoe ze wil eten. Slim bedacht en iets dat je niet snel tegenkomt op andere headsets.

Aangesloten via USB heb je ook de beschikking over virtueel 7.1 surround geluid en lossless passthrough van de audio in de game. Dit laatste is vooral geweldig als een game surround ondersteund en uitstuurt zodat het zonder vertraging en compressie je oren in gaat. Biedt een game dit niet, dat kun je het dus ook simuleren.

Teufel CAGE gen2 tech365 004

De Teufel Audio Center software geeft je verder nog de mogelijkheid om wat te sleutelen aan de klank door middel van presets of een equalizer, je stem te veranderen of het volume van de microfoon aan te passen. Het afspeelvolume kun je moeiteloos regelen op de headset zelf door middel van de robuuste draaiknop, echter werkt dit alleen als je hem via USB aangesloten hebt. Idem voor de ingebouwde rode led-verlichting in het logo aan de buitenkant. De verlichting is aan te passen in drie standen, namelijk: uit, gering verlicht en als laatste een wat fellere stand. Heb je niets met verlichting, dan zet je hem gewoon uit. Het bedienen van de verlichting kan door middel van de speciale multifunctie-knop aan de onderzijde van de headset. De functie van de knop kun je in de software aanpassen naar eigen wens.

Wat zit er in de doos?

  • Teufel CAGE headset.
  • Ontkoppelbare microfoon.
  • 1,3m audiokabel met 3,5mm jack.
  • USB-aansluitkabel van 3m (mini USB-connector voor CAGE).

Teufel CAGE in de praktijk

De kwaliteit van de audio had ik in de eerste versie al niets over te klagen. In de vernieuwde CAGE blijft dit het geval. Teufel geef aan dat er een en ander aan de akoestiek veranderd is, maar daar merk ik niet zo heel veel verschil. Een iets ander klankbeeld, maar zeker geen achteruitgang. Op een bepaald moment is het ook maar net de vraag of het verschil meetbaar is, of ook te beleven. Opnieuw een compliment voor de CAGE.

Teufel CAGE gen2 tech365 005

Zowel het afspelen van een film, het spelen van een racegame of een lekkere shooter klinkt prettig. Voor een film raad ik je wel aan om de Teufel Audio Control software te gebruiken en het audio profiel om te zetten naar Movie. Geeft net even wat meer lage tonen in het klankprofiel. Bij first person shooters vond ik hem out of the box al lekker klinken en heb ik niet veel aan het profiel aangepast. Ik vind het wel ideaal dat je de beschikking hebt over verschillende audio presets en een equalizer. Niet iedereen zoekt hetzelfde qua klant en hiermee heb je zelf alle controle over wat je hoort.

De microfoon is wel een wereld qua verschil. Niet zozeer qua geluid, want dat zat al goed, maar de locatie waar hij nu op de headset is bedacht. Bij de eerste generatie zat hij net in je ooghoek, iets wat best storend was. Nu zit hij onderaan de oorschelp en buig je hem eenvoudig op zijn plaats. Hij is wel iets groter geworden, maar daar heb je verder geen last van. Geen microfoon nodig? Dan haal je hem er eenvoudig weer af.

Teufel CAGE gen2 tech365 006

De pasvorm van de oorschelpen is erg goed. Soms heb je headsets die net iets te straks op je hoofd zitten waardoor je binnen no time hoofdpijn krijgt. Zelfs na een paar uur non stop gamen heb ik nog steeds geen last gehad. Ook niet van zweterige oren door het materiaal van de oorschelpen. Hij zit gewoon fijn, zonder poespas. Wat ik nog wel merk is dat ik het kabelgeluid blijf horen. Als je beweegt dan hoor je een dof schurend geluid van de kabel langs je kleding. Heel storend is het niet, maar het materiaal van de kabel draagt hier denk ik wel iets aan bij. Dus Teufel………wanneer komt de draadloze CAGE? Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de USB-kabel te kort voor je is. De kabel is maar liefst 3 meter lang, dus dat zit wel goed. Gebruik je hem op je laptop dan snak je wel naar een wat korter kabeltje.

Teufel CAGE gen2 tech365 007

Helaas is het niet mogelijk om het volume op de CAGE aan te passen tijdens het gamen op een console. Niet via de 3,5mm jack, ook niet via USB. En dat vind ik wel jammer. Want nadat ik bijkwam van een virtuele hersenschudding (granaat ontplofte dichtbij in Battlefield V) moest ik eerst via het menu naar de geluidsinstellingen en het volume lager zetten. Wederom geen ramp, maar ik had het wel fijn gevonden.

Teufel heeft de software een flinke upgrade gegeven versus de oude variant van de eerste CAGE. Ja de functionaliteit was er, maar de interface was echt ouderwets. Het paste simpelweg niet bij een dergelijk product. Gelukkig ziet het er nu beter uit. De mogelijkheden van het Audio Center zijn best uitgebreid. Het aanpassen van de klank, microfoon balans en effecten, virtual surround, multifunctie knop configuratie en ga zo maar door.

Op onderstaande foto zie je de locatie van de afneembare microfoon. Het is een 3,5mm jack die je eenvoudig onderin aansluit. De knop ernaast is gemaakt om snel je microfoon op mute te kunnen zetten. Werkt prima tijdens het gamen. De mixer functie voor het simultaan gebruiken van twee apparaten werkt ook precies zoals je zou verwachten. In de praktijk is het iets dat ik zelf niet veel zal gebruiken, maar als jij er waarde aan hecht dan werkt het in ieder geval prima.

Teufel CAGE gen2 tech365 008

Ten opzichte van zijn oudere broertje vind ik het vernieuwde model toch net iets mooier. Hij heeft een wat meer stealthy look en dat is iets wat ik aan de Teufel producten erg kan waarderen. Dat is in de markt wel bijzonder voor een gaming headset, want de meeste modellen hebben vaak een futuristische look (denk maar aan de recente Logitech G modellen). Teufel blijft bij haar looks en dat is lef hebben.

Teufel CAGE gen2 tech365 011

Zou ik heb kopen? Dat is een vraag die ik mezelf altijd stel bij een schrijven van een review. Even zonder gekheid, je betaalt op dit moment €169 voor deze headset. En dat is echt een scherpe prijs als je kijkt naar de robuuste bouw, mogelijkheden en audiokwaliteit. Voor mij een absolute aanrader. Ik heb hem naast mijn Logitech G935 gehouden die in dezelfde prijsklasse zit en geef toch de voorkeur aan de CAGE. Dit zelf hem voor mij vooral in de zeer comfortabele pasvorm en het toffe design. Nee, met de CAGE kun je echt geen miskoop doen. Nu wachten op Teufel voor een draadloze versie.

Teufel CAGE gen2 tech365 012

Prijs en beschikbaarheid

De Teufel CAGE (gen 2) gamingheadset is per direct verkrijgbaar voor een prijs van €169,99. Je kunt het bestellen in de Teufel webshop. Is hij niet naar wens, dan stuur je hem binnen 8 weken gewoon retour.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button