Computers en tablets

Testlab: Nieuwe hypervisor en storage deel 2 – Moederbord, processor en koeler

In het eerste deel van de buildlog hebben we vooral gekeken naar de nieuwe be quiet! behuizing, voeding en processorkoeler die we gaan gebruiken voor het nieuwe testlab. Om echter een totaalplaatje te kunnen gaan realiseren is er natuurlijk veel meer nodig. Een moederbord, processor en geheugen bijvoorbeeld.

Inhoudsopgave

Gigabyte Z97-D3H moederbord

De keuze is gevallen op een Gigabyte bord voorzien van de Intel Z97 chipset, de Z97-D3H. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere moederborden die geschikt zijn, maar wij hebben voor dit model gekozen op basis van een aantal criteria en natuurlijk de prijs. Het moederbord ondersteunt Intel Core i3, i5 en i7 processoren (socket 1150) en kan maximaal 32GB DDR3-2933 geheugen kwijt. Verder krijg je met dit bord de beschikking over 6 x SATA600 poorten, 1 x M.2 slot, 2 x PCI-Express x16, 2 x PCI-Express x1 en 3 x PCI.

Lab_build_tech365nl_018

Het moederbord is een ATX formaat bord en past zonder problemen in onze Silent Base 800 kast. Helaas was er geen uitvoering met oranje koellichamen, want dit had natuurlijk leuker gestaan 🙂 Ach ja, dan maar wat goudkleurige accentjes erbij voor de afwisseling.

Lab_build_tech365nl_024

De Gigabyte Z97-D3H is redelijk standaard uitgevoerd qua connectoren. We zien 2x USB 2.0, 4 x USB 3.0, 1 x VGA, 1 x DVI, 1 x HDMI, 6 x audio en 1 x RJ45-Ethernet. Er zijn uitvoeringen met bijvoorbeeld veel meer USB3.0-poorten, maar we gaan deze toch niet gebruiken. Zonde om dan extra kosten te maken voor iets dat eigenlijk ongebruikt zal blijven.

Lab_build_tech365nl_023

De CPU-socket (1150) is nu nog voorzien van zijn beschermkapje, maar dit zal niet lang meer duren. Iets meer naar rechts zien we ook de connector voor een optionele M.2 SSD-module. Dit type SSD kan maar liefst 10Gb/s verwerken, in tegenstelling tot de 6Gb/s van reguliere SSD’s (SATA600).

Lab_build_tech365nl_022

In de hoek van het moederbord zijn vier SATA-aansluitingen te zien. De overige 2 vind je rechts van de chipset terug (SATA Express) en kunnen worden ingezet voor 2 x een SATA-apparaat of worden gecombineerd bij het gebruik van een M.2 SSD. Je hebt dus 6 x SATA600 wanneer je geen M.2 SSD gebruikt. Doe je dit wel, dan heb je nog 4 x SATA600 over.

Lab_build_tech365nl_020

De Z97 chipset houdt het hoofd koel door middel van een goudkleurige heatsink. Nu is het echter tijd voor een processor en een aantal reepjes geheugen om het totaal wat meer vorm te geven.

Intel Core i5-4570 & be quiet! Dark Rock 3

Daar zit hij dan, in zijn socket te wachten op een gezonde dosis zilverpasta en een koeler. Onze nieuwe machine gaat gebruik maken van deze Intel Core i5-4570 processor die 4 cores biedt en een kloksnelheid van 3,2 GHz. We hebben hier opnieuw voor Intel gekozen, vooral vanwege de goede ervaringen op het gebied van virtualisatie.

Lab_build_tech365nl_034

Ondanks dat we bij de processor ook een processorkoeler kregen van Intel, kiezen we er bewust voor om deze niet te gebruiken. De reden? Heel simpel, door zijn compact omvang zorgt de stock koeler voor veel meer geluidsoverlast dan de koeler die wij gaan gebruiken. En herrie uit een computerkast zitten we natuurlijk niet op te wachten.

Lab_build_tech365nl_033

In deel 1 lieten we hem al even zien, de be quiet! Dark Rock 3 processorkoeler. Deze koeler moet het hoofd van de Intel Core i5 koel zien te houden en gezien zijn enorme omvang gaat dit best lukken. We hebben als eerste de beugels gemonteerd aan de onderkant van de koeler, zodat we straks het geheel vast kunnen zetten op het moederbord. De zilverpasta komt op de bovenkant van de processor en zorgt voor een goede geleiding van de warmte naar de processorkoeler.

Lab_build_tech365nl_036

Na het geheel voorzichtig vastgezet te hebben (we willen immers niets beschadigden) zit de Dark Rock volledig op zijn plek en is hij klaar voor het koelen van de Intel processor. Wanneer je deze koeler voor het eerst uit de doos haalt is het toch even schrikken. Hij is namelijk huge! Na het monteren van het geheel begon ik het toch een beetje warm te krijgen. Gaat dit wel passen?

Lab_build_tech365nl_035

‘And there she is’, helemaal klaar om voorzien te worden van wat DDR3-geheugen en de extra netwerkkaart die we gaan gebruiken. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Houdt dan onze blog in de gaten voor een nieuw deel van de buildlog.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button