In mijn eerste blogpost over Synology Virtual Machine Manager zoomde ik vooral in op de installatie en configuratie van de nieuwe dienst. Maar om echt aan de slag te gaan met virtuele machines moet je nog wel een stapje verder. De basis is er. Nu is het tijd om een virtuele machine aan te maken, en te gebruiken.
Ik heb gekozen voor een Microsoft Windows 10 virtual machine voor deze blogpost. Je hoeft dit zelf natuurlijk niet te doen. VMM werkt met Microsoft en Linux besturingssystemen, dus je kunt zelf kiezen wat je wilt draaien. Afhankelijk van de beschikbaar bronnen in je Synology NAS kun je er ook meerdere gelijktijdig gebruiken.
Aanmaken van Virtual Machines
De eerste stap voor het gebruik van mijn Windows 10 desktop is het aanmaken van de virtuele machine. Vanuit de VMM-console kies ik voor Image om te hier het installatiemedia te uploaden. Hier heb ik een Microsoft Windows 10 Pro ge-upload, in combinatie met Synology VMM Guest tools en een ISO met drivers.
De Synology VMM Guest Tools zorgen voor het kunnen uitvoeren van allerlei handige functies tussen de VMM en VM. Bijvoorbeeld het kunnen afsluiten van de VM, of het maken van een snapshot. De driver ISO is puur voor de installatie van stuurprogramma’s binnen de virtuele machine voor de virtuele hardware.
Nieuwe Virtual Machine
Met de benodigde images klaar voor gebruik kunnen we aan de slag.
Als eerste kiezen we voor het aanmaken van een nieuwe Virtuele Machine. Je krijgt de keuze of je een VM wilt op basis van Microsoft Windows, Linux, een Synology DSM of andere. Ik kies hier voor de optie Microsoft Windows omdat ik een Windows 10 machine wil installeren.
Je hebt controle over de specificaties van je virtuele machine. Dit geeft je de ruimte om bijvoorbeeld meer geheugen of processoren toe te voegen aan je virtuele machine. Daarnaast kun je hem hier ook een unieke naam geven. Wees niet te gortig met je virtuele CPU’s. Op dat vlak hanteer ik zelf graag de regel “Less is more”. Begin dus liever met een virtuele processor te weinig, dan zomaar teveel.
Een virtuele machine kan ook gebruik maken van een virtuele harddisk. Het formaat van deze disk kun je zelf kiezen en is afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt op je volume. Daarnaast kies ik hier ook mijn opstart ISO, Windows 10 Pro in dit geval, en het extra ISO-bestand met de Guest Tools van Synology.
Bij het aanmaken van een virtuele schijf mag je ook nog zelf bepalen welke virtuele schijfcontroller je gaat gebruiken. Je kunt hem op automatisch laten staan, maar ik geef de voorkeur aan de VirtIO SCSI-controller. Hier heb je wel extra stuurprogramma’s voor nodig, maar die heb ik als ISO al geupload aan het begin van deze blogpost.
Een andere belangrijke instelling is het netwerk voor de virtuele machine. Het hangt erg af van de manier waarop je VMM hebt geconfigureerd welke opties je hier krijgt. Misschien heb je maar 1 netwerk. Maar je kunt er net zo goed 3 hebben. Kies hier het netwerk waarin de virtuele machine bereikbaar moet zijn.
Je kunt een virtuele machine automatisch laten starten als VMM beschikbaar is. Dit is handig voor machines die na een herstart van je Synology NAS direct weer beschikbaar moeten zijn. Je kunt drie opties kiezen voor de automatische start, namelijk: Nee (start niet automatisch), Ja (start automatisch) of Laatste Status (de status die de VM had). Verder heb je de mogelijkheid om een hier een virtuele USB-controller te koppelen aan de VM. Je kunt kiezen uit een USB 2.0 of 3.0 controller waarmee je pass through kunt doen van een aangesloten USB-device op de NAS. Denk hierbij aan een licentie dongle of een externe harddisk.
Standaard mogen de lokale beheerders binnen Synology DSM de virtuele machines in- of uitschakelen en opnieuw opstarten. Mocht het nodig zijn dat ook andere gebruikers of groepen dit moeten kunnen, dan kun je de machtigingen daarvoor instellen. Dit is onderdeel van het aanmaken van een nieuwe VM. Mocht je hiermee aan de slag gaan, dan is het aan te raden om deze machtigen uit te delen op basis van groepen.
Na het configureren van de VM wordt hij aangemaakt en eventueel automatisch gestart.
Verbinden naar een virtual machine
Fijn dat we nu een virtuele machine kunnen hosten op een Synology NAS, maar je wilt er natuurlijk ook wel bij kunnen. Voordat het besturingssysteem is geïnstalleerd ben je beperkt om via het netwerk te verbinden naar je VM. Gelukkig heeft Synology ook een console functie opgenomen in VMM. Hiermee krijg je toegang tot het virtuele scherm van je machine alsof je rechtstreeks op het beeldscherm zit te kijken.
In het overzicht met virtuele machines is een knop verbinding maken aanwezig. Hiermee start je de console van je geselecteerde virtuele machine.
Als de console sessie tot stand gebracht is kun je de controle over de VM overnemen. De sessie wordt gewoon in je webbrowser weergegeven. In het geval van mijn testmachine kom ik in de installatiewizard van Windows 10 Pro terecht. Vanuit hier kan ik de installatiestappen doorlopen en de virtuele machine klaar maken voor gebruik. Na de installatie is het mogelijk om via Remote Desktop verbinding te maken en heb ik de console alleen nog nodig in geval van problemen.
Voor Linux machines is het proces redelijk hetzelfde. Natuurlijk verschilt het besturingssysteem op een aantal vlakken, maar verder doorloop je dezelfde wizard. Nu kun je verder aan de slag met je virtuele machines. Let wel goed op hoeveel systeembronnen je nog beschikbaar hebt op je NAS. Vooral het RAM kan een issue zijn. Enkele modellen kun je upgraden en zo meer RAM toevoegen aan je NAS. Hierover heb ik laatst een handig blog geschreven. Mocht je die gemist hebben, lees hem dan zeker even.
Hoi Martijn, duidelijk en helder beschreven handleiding, bedankt! Ik heb inmiddels een Linux Mint VM draaien met Cinnamon. Echter is deze grafisch te zwaar en wil ik hem verwijderen. Ik krijg hem echter niet verwijderd. Weet jij hoe dat moet? Bedankt! Mvg, Marcel