tech365
Synology Virtual Machine Manager

Synology Virtual Machine Manager: Installatie en configuratie

Synology brengt met Virtual Machine Manager echte Hypervisor functionaliteit naar haar NAS-platform. QNAP heeft dit al langer en was lange tijd voor mij een van de redenen om veel terug te krijgen op mijn andere NAS. Synology bracht al eerder de mogelijkheid tot het hosten van een virtuele Disk Station Manager (DSM), maar liet geen Windows of Linux machines toe op deze virtualisatie laag.

Met de komst van dit package is het nu mogelijk om je NAS nog breder in te zetten. Heb je een heel uitgebreid enterprise model, dan kun je hem prima inzetten als dedicated hypervisor. Maar ook voor kleinere bedrijven en thuisgebruik kun je er wat mee. Een Windows Server voor, of virtuele desktop. Misschien een Linux testmachine om wat kennis op te doen. Kortom, mogelijkheden genoeg met de kost van Virtual Machine Manager. Synology, ik ben er blij mee!

In deze blogpost leg ik je uit hoe je dit nieuwe package installeert, en hoe je hem klaarmaakt voor gebruik. In de volgende blogpost vertel ik meer over het aanmaken van virtuele machines op het platform.

Installatie Virtual Machine Manager (VMM)

De installatie van Virtual Machine Manager vindt plaats vanuit het Package Center. Installeer het package en je NAS doet de rest. Tenminste, hij zorgt ervoor dat er een basis installatie wordt uitgevoerd en dat alles klaar staat om verder in te stellen. Je bent er dus nog niet.

Synology Virtual Machine Manager installatie 01

Als de installatie van het package is afgerond kun je Virtual Machine Manager (VMM) vanuit het hoofdmenu starten. De eerste keer dat je VMM start wordt je gevraagd een aantal zaken in te stellen. De wizard heet “Cluster maken”, maar til hier niet te zwaar aan. Er is nog niet veel “cluster” na de wizard. Dit zorgt er alleen maar voor dat je NAS als virtualisatie host beschikbaar wordt.

Synology Virtual Machine Manager installatie 02

Wanneer je net als ik maar één volume op je NAS hebt, dan is het niet zo heel moeilijk om te kiezen waar VMM je Virtual Machines (VM) gaat bewaren. Mocht je meerdere volumes hebben, kijk dan goed of ze optimaal zijn aangemaakt voor het doel wat je voor ogen hebt. In mijn geval komen de VM’s dus gewoon op Volume 1.

Synology Virtual Machine Manager installatie 03

Een van de hostinstellingen waarvan Synology wil dat je ze controleert, is de status van de Open vSwitch. Of je een Open vSwitch nodig hebt hangt helemaal af van wat je virtueel wilt gaan hosten. Zijn dit enkel VM’s, dan hoeft de vSwitch optie niet ingeschakeld te zijn. Ga je ook aan de slag met Virtual DSM, dan is het noodzakelijk om de optie te activeren. Ik gebruik hem in dit voorbeeld voor nu even niet.

Synology Virtual Machine Manager installatie 04

Na het selecteren van het volume voor opslag, en je Open vSwitch, ben je klaar om VMM te gebruiken.

Synology Virtual Machine Manager installatie 05

 

Configuratie VMM

Nu je VMM geïnstalleerd hebt, en de initiële cluster wizard doorlopen, kun je verder met de configuratie. Er zijn een aantal opties waar je niet veel mee kunt wanneer je maar één NAS hebt. Dit zijn bijvoorbeeld de beveiligingsfuncties voor High Availability (HA). Het eerste dat je na de installatie te zien krijgt, is het dashboard. Je kunt hier in een opslag zien wat de status is van je host (NAS), Virtuele Machines en je opslag. Ook de gebruikte systeembronnen van je NAS worden weergegeven.

Synology Virtual Machine Manager installatie 06

Hosts

De host configuratie richt zich vooral op het opnemen van een nieuwe host in VMM, en het creëren van een HA-omgeving. Helaas ben ik niet in het bezit van een tweede Synology NAS en kan hier op dit moment weinig aandacht aan besteden. Mogelijk volgt in de toekomst een extra blogpost over de HA-mogelijkheden met een VMM cluster.

Synology Virtual Machine Manager installatie 07

Opslag

Binnen de opties voor Opslag kun je op een later moment nog extra opslagbronnen toevoegen van VMM. Stel je voegt een uitbreidingsunit toe aan je NAS, dan kun je de extra verkregen opslag ook opnemen in VMM.

Synology Virtual Machine Manager installatie 08

Netwerken

Het is mogelijk om binnen VMM verschillende netwerken aan te maken. Dit heeft als voordeel dat je de virtuele machines binnen verschillende onderdelen van je netwerk kunt laten werken. Bijvoorbeeld door een DMZ aan te maken. Je creëert hiervoor eerst een virtueel netwerk en koppelt het (indien nodig) aan een fysieke netwerkpoort van je NAS. Hier stop je een netwerkkabel in naar het betreffende netwerk. Ook kun je VLAN’s taggen op de netwerken.

Synology Virtual Machine Manager installatie 10b

Het aanmaken van een nieuw netwerk is erg eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is het netwerk een naam geven, een type netwerk selecteren, en een optioneel VLAN taggen.

Synology Virtual Machine Manager installatie 09

Synology Virtual Machine Manager installatie 10

Image

Images bevat de installatiemedia die je wilt gebruiken met je virtuele machines. Denk hierbij aan een installatie ISO van Windows 10, of Ubuntu. De bestanden worden geupload naar je opslagbron en kunnen gekoppeld worden aan de VM op ieder willekeurig moment. Je kunt hier ook de Guest Tools downloaden die je nodig hebt om Windows VM’s te installeren. Deze tools bevatten de stuurprogramma’s voor diverse virtuele hardware. Je moet ze wel weer uploaden naar je opslagbron om ze te kunnen gebruiken.

Synology Virtual Machine Manager installatie 16

Beveiliging

Beveiliging binnen VMM richt zich niet op firewalls, of regels voor wat wel en niet mag. Het heeft meer weg van beschikbaarheid. Door middel van een beschermingsplan kun je een snapshot maken van een VM. Dit kan lokaal, of middels replicatie naar een andere NAS.

Synology Virtual Machine Manager installatie 27

Mocht er iets met je VM gebeuren dan kun je terugvallen op een eerder gemaakt snapshot. Synology heeft hier ook een planner aan gekoppeld en verschillende bewaarplannen.

Synology Virtual Machine Manager installatie 28

Synology Virtual Machine Manager installatie 29

Licentie

Als je VMM nu installeert, dan ben je nog niet onderhevig aan een licentie. Dit gaat in de toekomst echter wel komen. Wanneer? Dat wisten ook de Synology medewerkers, die ik tijdens het laatste event sprak, mij nog niet te vertellen. Dus voor nu heb ik de optie voor het deelnemen aan het betaprogramma geactiveerd en hiermee alle pro-opties tot mijn beschikking.

Synology Virtual Machine Manager installatie 11

Compleet uitgerust en eenvoudig in gebruik

Synology brengt met VMM iets handigs naar haar NAS. En het werkt eigenlijk best goed. Je moet wel over voldoende RAM-geheugen beschikken, ander wordt het knap lastig. Mijn DS1515+ is standaard voorzien van 2GB RAM, en dit is niet voldoende om VM’s te kunnen hosten. Om dit toch voor elkaar te krijgen heb ik het geheugen in mijn NAS uitgebreid naar 6GB. Hoe ik dit gedaan heb, lees je in mijn eerdere blogpost.

De volgende post gaat verder in op het maken en installeren van virtual machines.

 

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen