Netwerkapparatuur

Review: Synology RT2600ac Wireless Router

De Synology RT2600ac is inmiddels al een tijdje uit maar ik heb hem eigenlijk nooit hier gehad om te testen. In essentie is hij niet veel anders dan de eerste wireless router van Synology, de RT1900ac. Tenminste, als het gaat om de mogelijkheden. Hardware matig is de RT2600ac heel anders en reden genoeg om hem eens uitgebreid te bekijken.

Wi-Fi routers voor een NAS producent?

Als NAS-producent een draadloze router op de markt brengen is bijzonder. Vervolgens een tweede model als opvolger uitbrengen en daarna nog een uitbreiding. Je mag dan wel stellen dat Synology serieus bezig is op dit vlak. Maar de grootste kracht van het merk zit niet zozeer in de hardware of het apparaat. Draadloze router heeft immers ieder merk tegenwoordig bijna wel en de snelheid is ook hetzelfde. Maar hoe kan een merk als Synology zich dan onderscheiden van de rest?

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 001

Het antwoord op die vraag is eigenlijk best logisch. Synology heeft enorm veel ervaring met haar NAS-apparaten, maar vooral de manier waarop je ze als eindgebruiker kunt gebruiken. Ook hier hebben zij niet direct een uniek product. Maar de software van Synology is naar mijn mening nog steeds superieur. Met alle ervaringen van DiskStation Manager (DSM) bracht Synology deze software naar haar router en doopte het om naar Synology Router Manager (SRM).

Maximaal 2,53 Gbps en dual WAN

Natuurlijk is het onder de spreekwoordelijke motorkap ook allemaal anders dan bij de RT1900ac. Er is een snellere Wi-Fi controller ingebouwd die snelheden van maximaal 2,53 Gbps kan halen. Hiermee is hij ideaal voor in huis of op kantoor. Aangedreven door een 1,7 GHz dual-core processor is de quad-stream dual band router in staat om 800 Mbps op de 2,4GHz te leveren en 1733Mbps op de 5GHz band. Zoals je van een dergelijke router mag verwachten ondersteunt hij ook MU-MIMO (multi user, multiple input multiple output) op basis van 4 antennes. Goed, dan krijgen we nog vier LAN-poorten en 1 WAN-poort. Maarrrrr, je kunt de RT2600ac ook met 2 x WAN gebruiken als je een failover verbinding hebt. De LAN 1-poort kun je namelijk in de software aanpassen zodat hij zich gedraagt als WAN 2. Best handige dat je deze optie met de Synology router tot je beschikking krijgt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld je snelle zakelijke verbinding op WAN 1 aansluiten en een tweede consumentenverbinding (vaak lekker goedkoop) op WAN 2. Alle LAN-poorten zijn ook nog te configureren voor speciale soorten verkeer zoals VOIP en IPTV, hierover later meer.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 002

Voldoende USB-poorten en een SD-card slot

Synology heeft op de RT2600ac eigenlijk wel alle soorten opties toegevoegd. Je krijgt USB 3.0-poorten aan de zijkanten en een USB 2.0-poort aan de achterkant. Daarnaast heeft hij ook een SD-slot en dat is dan wel weer een bijzonder iets. Je kunt er een SD-kaartje in stoppen en zo je foto’s overzetten of delen met andere gebruikers. Idem voor de USB-aansluitingen waarmee je met een simpele USB-stick ineens gedeelde opslag hebt. Het is ook mogelijk om een 3G/4G-USB-dongle aan te sluiten op een vrij poort. Dit stelt je in staat om een tweede internetverbinding te koppelen aan je router voor als je primaire internetverbinding er even geen zin in heeft.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 003

Te combineren met de Synology Mesh Router

De hardware is prima, de aansluitingen zijn voldoende, maar nu komt eigenlijk het meest bijzondere aan de RT2600ac. Mensen die een Synology NAS of eerdere router hebben snappen precies wat ik bedoeld. Synology Router Manager is de software waar het eigenlijk allemaal om gaat. De interface is eenvoudig en duidelijk opgebouwd, beschikbaar in verschillende talen en geeft je de mogelijkheid om extra pakketten te downloaden die aanvullende mogelijkheden beschikbaar maken. Daarnaast is er ook een ingebouwde mogelijkheid om een Synology Mesh Router, zoals de MR200ac, te koppelen om je eigen draadloze mesh te maken. Dit alles zit standaard in de software. Hierover vertel ik je overigens meer in de aparte review over de MR2200ac binnenkort online zet.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 006

Als een van de eerste voorzien van WPA3

Als je gebruik maakt van een RT2600ac dan ben je ook voorbereid op de nieuwe Wi-Fi standaard WPA3. Hij ondersteunt de nieuwe standaard en Synology is hiermee een van de eerste merken die hiermee op de proppen komt. WPA3 is de opvolger van het reeds oude WPA2 en bevat een veel veiligere manier van contact tussen een draadloos apparaat en de router. Op dit moment ondersteunen veel mobiele apparaten deze standaard nog niet, maar gelukkig zit je er in de RT2600ac ook niet exclusief aan vast. Je kunt kiezen voor WEP (niet doen!), WPA/WPA2-Personal, WPA/WPA2-Enterprise, WPA2/WPA3-Personal, en WPA3-Personal/Enterprise.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 007

Safe Connect voor extra toezicht

Extra uitgebreid zijn de mogelijkheden om veilig te kunnen internetten. Synology werkt hiervoor met profielen die je aan verschillende apparaten kunt koppelen. De profielen zijn te voorzien van een “internet tegoed”, bepaalde tijdsrestricties en zelfs content typen die je wel of niet wilt gebruiken. Ook een traditionele black- en whitelist zijn mogelijk. Ideaal als je kinderen een eigen smartphone en tablet hebben en je toch graag aan de bron wat extra content filtering uit wilt voeren, zonder direct alles te blokkeren. Daarnaast zijn er ook extra pakketten beschikbaar zoals VPN Plus voor beveiligde verbindingen van buitenaf, en Threat Prevention voor een stuk proactieve bescherming van kwaadaardige software of websites.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 004

Voor gebruikers van Android en iOS apparaten is er een DS-router app beschikbaar. Hiermee kun je de meeste taken vanaf je smartphone of tablet doen. SRM is overigens ook prima te gebruiken op je smartphone of tablet, dus je hoeft niet perse de app te installeren. Doe je dit wel dan is het op iOS bijvoorbeeld weer mogelijk om Siri shortcuts te gebruiken voor eenvoudige taken zoals het verstrekken van een QR-code voor toegang tot je gasten Wi-Fi.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 008

Wat zit er in de doos?

  • Synology RT2600ac Wireless Router.
  • 230V adapter.
  • RJ45 Ethernetkabel.
  • 4 x Antenne.
  • Snelstart gids.

Synology RT2600ac in de praktijk

Kort door de bocht: een ontzettend fijne, uitgebreide en stabiele draadloze router! Mocht je nog op de bank zitten te twijfelen of je hem vandaag nog gaat bestellen dan kan ik je verzekeren dat je er geen spijt van krijgt. Synology heeft met de RT2600ac een ontzettend goed product op de markt gezet. Ja, je kunt er draadloos verbinding mee maken zoals op iedere andere draadloze router, maar de SRM-software is echt een verschil met vele concurrenten.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 005

Installatie van de RT2600ac

Even terug naar het begin. Het installeren van de router is eigenlijk niet anders dan bij allerlei andere merken. Je pakt de Ethernetkabel uit je modem of router van je internetprovider, prikt hem in de WAN-poort en vanaf dat moment kun je draadloos al verbinding maken met de RT2600ac. Het eerste dat je moet doen is een korte wizard doorlopen om een account en draadloos netwerk (SSID) aan te maken.

Na de wizard ben je direct klaar om aan te slag te gaan en de RT2600ac via SRM helemaal naar eigen wens in te stellen. Wie reeds in het bezit is van een Synology NAS herkend het loginscherm vast wel.

Synology_SRM_01

Even aanmelden met het account dat je tijdens het doorlopen van de Wizard hebt aangemaakt en je beland op het bureaublad van SRM. Vanuit hier kun je de standaard apps beheren en extra apps toevoegen. Hierover straks meer.

Netwerkcenter voor inzicht en configuratie

Het Netwerkcenter geeft je inzicht in het functioneren van je draadloze router en eventueel gekoppelde mesh routers. Je krijgt duidelijk te zien wat de belasting is op het gebied van: netwerkverkeer, processor en geheugengebruik en hoeveel apparaten zijn aangesloten op je netwerk. Bij de instellingen voor Internet kun je de primaire interface voor internettoegang instellen en hier zit ook direct de configuratie voor een eventuele tweede interface. Bij het instellen van een tweede verbinding kun je ook bepalen welke interface er prioriteit heeft en wat er moet gebeuren als er een verbinding weer terug online komt. Erg handig!

De instellingen voor het lokale netwerk bepalen welke IP-adresreeks je wilt gebruiken voor DHCP, het adres van de router zelf, en de configuratie voor een eventueel gastennetwerk. Daarnaast kun je ook IPv6 configureren, DHCP-reserveringen aanmaken en beheren (niet alle merken hebben dit) en als laatste eventuele poorten voor VOIP en IPTV instellen. Dit laatste kan handig zijn als je IPTV of VOIP over dezelfde internetverbinding aangeleverd krijgt.

Als laatste heb je in het Netwerkcentrum de mogelijkheid om verkeerbeheer toe te passen. Stel je hebt een pc die videostreaming van camerabeelden doet, of de hele dag aan het down/uploaden is dan wil je dat dit er niet voor zorgt dat je hele internetverbinding dichtgetrokken wordt. Met het verkeerbeheer kun je aangeven wat de gegarandeerd snelheid is en de maximale. Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden voor wat basisbeveiliging en kun je ook de firewall naar wens instellen. Sommige packages kunnen dit laatste ook automatisch voor je doen.

Safe Connect

Op het vlak van ouderlijk toezicht en veilig internetten heeft Synology echt de overhand ten opzichte van veel andere merken. De mogelijkheden zijn uitgebreid, maar het kenmerkt zich vooral door de eenvoud en duidelijkheid. Je maakt een gebruikersprofiel, koppelt dit aan een apparaat en stelt zo in welke restricties je wilt toepassen.

Het is mogelijk om bijvoorbeeld een tijdlimiet per dag in te stellen, of een periode waarin toegang tot het internet toegestaan. Daarnaast zijn er ook filters aanwezig om content op het gebied van erotiek, gokken en geweld te blokkeren of zelfs op basis van een black- of whitelist. Dit klinkt logisch maar is in de meeste draadloze routers simpelweg niet mogelijk.

Wi-Fi Connect

De RT2600ac kan gebruikt worden in combinatie met Synology’s Mesh Router MR2200ac. Het toevoegen van een extra toegangspunt is erg eenvoudig en vergt geen technische kennis. Het enige dat je hoeft te doen is het toegangspunt uit de doos halen, aanzetten, even wachten en simpelweg toevoegen bij je toegangsgpunten. In mijn review van de MR2200ac laat ik je zien wat het effect is van een extra MR2200ac in combinatie met de router.

Een extra functionaliteit die je op dit moment nog nauwelijks op consumentenrouters ziet is de mogelijkheid om WPA3 al te gebruiken. Mocht jij al een apparaat hebben dat overweg kan met WPA3 dan kun je deze nieuwe veilige methode al gebruiken. Ook voor het gastennetwerk.

Extra pakketten toevoegen aan SRM

Net als bij DSM voor de NAS-apparaten kun je in SRM ook extra pakketten installeren. Er worden een aantal kleinere pakketten beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld het draaien van een eigen DNS-server of Radius-server. Daarnaast zijn er twee grotere toevoegingen, namelijk: VPN Plus en Threat Prevention

Synology_SRM_packagecenter

VPN Plus

Het is met de standaard SRM-software al mogelijk om een VPN-verbinding (Virtual Private Network) te maken. De mogelijkheden zijn echter wel beperkt. Dit is niet erg want in de basis doet het wat het moet doen. VPN Plus geeft je echter wel veel meer mogelijkheden maar vergt wel een licentie voor iedere gebruiker die er gebruik van gaat maken.

Er zijn verschillende soorten VPN-verbindingen mogelijk in VPN Plus: de traditionele VPN-verbinding (bijvoorbeeld L2TP) van een client naar de RT2600ac, een Site-to-Site VPN om twee netwerken aan elkaar te knopen, en als laatste de Synology VPN-mogelijkheden. De eerste twee kennen we natuurlijk wel, maar de Synology VPN-mogelijkheden zijn uitgebreider en zeker interessant. Je kunt gebruik maken van een SSL-VPN via een eigen Synology domeinnaam. Bijvoorbeeld test123.VPNPlus.to. Daarnaast is er ook een Web-VPN om veiliger te kunnen browsen op het internet over een eigen beveiligde connectie en een VPN om een Remote Desktop verbinding te maken naar het internet netwerk vanaf buiten.

Synology_VPNPlus_08

Als je RT2600ac koopt dan krijg je één licentie standaard meegeleverd die je kunt gebruiken voor VPN Plus. Heb je meer gebruikers die gelijktijdig verbinding willen maken dan moet je aanvullende licenties aanschaffen en toevoegen.

Threat Prevention

Standaard is de beveiliging in handen van de ingebouwde firewall. Die bepaald echter alleen maar of iets voldoet aan een vooraf ingesteld regel. Het verkeer dat door de firewall gaat wordt verder niet bekeken. Threat Prevention gaat een stap verder. Het pakket fungeert als Intrusion Protection System (IPS) en controleert het verkeer op bekende handtekeningen van malware, ransomware en virussen. Je hebt voor dit pakket wel een USB-stick nodig in de router voor extra opslagruimte.

Als test opende ik een aantal websites specifiek gemaakt voor het testen van IDS/IPS. De RT2600ac herkende het kwaadwillende Cryptomining script en blokkeerde het direct. Het toevoegen van dit package is dus zeker een interessante optie als je extra beveiliging wilt in je netwerk. Voor Threat Prevention heb je geen aanvullende licenties nodig.

Bij de detectie van kwaadwillend verkeer krijg je direct een melding met hierbij ook de ruwe packets. Mocht het een false positieve zijn, of een echte dreiging, dan kun je hierop een beleid maken en vaststellen hoe Threat Prevention de volgende keer moet reageren.

Testresultaten Wi-Fi

Ik heb bewust niet gekozen om synthetische tests te doen met draadloze routers. Om een idee te krijgen van de prestaties kies ik ervoor om de router in mijn meterkast te plaatsen bij de inkomende glasvezelverbinding. Vervolgens heb ik een aantal testspots waar ik meet wat de gemiddelde bandbreedte is die ik haal. In jouw woning kan dit dus zomaar compleet anders zijn, of misschien wel redelijk hetzelfde. Neem het puur aan te info en niet voor de exacte aantallen.

Synology scenario 1

Ok, dit is de situatie. De Synology RT2600ac staat in de meterkast en ik test op de begane grond hoe de verbinding is aan de achtertafel. Op de eerste etage meet ik in de twee slaapkamers en op zolder (kantoor) aan mijn bureau. De woning is voorzien van betonnen vloeren met ijzeren vlechtwerk.

MeetpuntDoorvoersnelheid
Meetpunt eetkamer153,55 Mbps (5 GHz)
Meetpunt slaapkamer 125,1 Mbps (2,4 GHz)
Meetpunt slaapkamer 2108,98 Mbps (5 GHz)
Meetpunt kantoor20,16 Mbps (2,4 GHz)

De snelheid op de begane grond en de slaapkamer die bijna recht boven de meterkast ligt hebben een zeer goede doorvoersnelheid. De slaapkamer aan de achterzijde en het kantoor liggen net te ver uit de richting en vallen flink terug in doorvoersnelheid. Dit is een prima scenario voor een Mesh Router oplossing. Als de router wat meer in het midden van de woning geplaatst zou worden dan heb je op de begane grond en 1e etage een prima dekking en doorvoersnelheid. De zolder blijft een brug te ver, maar gezien de constructie van de woning ligt dit binnen de verwachting. Naast de router nog even snel een speedtest uitgevoerd op mijn Surface Laptop en hiermee haalde ik draadloos het maximum van de glasvezelverbinding (150/150).

Synology_speedtest

Conclusie: Een musthave voor je thuisnetwerk!

Los van de specs van de RT2600ac, of een discussie of hij wel of geen extra USB-poort nodig heeft, is het Synology in mijn ogen gelukt om een zeer goed product op de markt te zetten. En dit alles zit hem hoofdzakelijk in de software die zij zelf ontwikkeld hebben. Synology Router Manager (SRM) is simpelweg steengoed en geeft je niet alleen een eenvoudige interface, maar ook een met veel uitgebreide mogelijkheden. Hij is hiermee ook uitermate geschikt om op een klein kantoor in te zetten. Ik ben er in ieder geval een grote liefhebber van geworden en helemaal in combinatie met de MR2200ac Mesh Router waarover ik in de volgende review meer vertel. De prijs ligt wat hoger dan bij andere merken, maar dat is hij toch echt wel waard. Of hij binnen jouw budget valt mag je helemaal zelf bepalen.

Synology RT2600ac MR2200ac tech365nl 003

Prijs en beschikbaarheid

De Synology RT2600ac Wireless Router is per direct verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer €225.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button