De afgelopen jaren maak ik al met alle plezier gebruik van verschillende Synology NAS-modellen. Voor mij is het de ideale manier om binnen mijn eigen netwerk voldoende opslagruimte te hebben voor mijn bestanden en foto’s, maar ook voor het draaien van allerlei handige apps. In 2015 verving ik mijn toenmalige DS414 voor een DS1515+ waarmee ik niet alleen meer netwerkaansluitingen had, maar ook een extra slot voor een harddisk. Tot een maand geleden werkte hij als een zonnetje, maar toen was het ineens over met de pret.
In de tussentijd was mijn DS1515+ gedegradeerd tot secundaire NAS en heb ik een DS1618+ als primaire. Hij werd dus vooral gebruikt als extra cluster node, test unit en tal van andere experimenten waarbij ik mijn primaire NAS niet wilde gebruiken. Niettemin was het niet leuk om te zien dat hij er ineens mee stopte.
Intel C2000 probleem
Normaal wanneer je een NAS aanzet dan zie je eerst het blauwe ledje knipperen totdat het besturingssysteem is opgestart. Op dat moment komen de ledjes van de aangesloten netwerkpoorten in de lucht, gaat de blauwe led constant branden en is alles klaar voor gebruik. Nu was dit niet het geval. De blauwe led bleef knipperen, tegelijkertijd ook de oranje status led. Na een snelle zoekslag op Google kwam ik al snel tot de conclusie dat dit een bekend probleem is met units die voorzien zijn van een Intel C2000-processor. En ja, die heeft de DS1515+ dus ook.
Synology heeft in de tussentijd de garantie voor deze modellen verlengd. Maar helaas was dat voor mij nog steeds geen oplossing aangezien de garantie velenging ook al verlopen was. Gelukkig vond ik een paar handige tips waarmee het euvel op te lossen bleek te zijn. Aangezien de unit nu toch al overleden was kon er niet veel meer misgaan.
Weggooien? Niet doen!
Het blijkt dat de modellen die voorzien zijn van de eerdergenoemde processor grootschalig defect raken. De oplossing hiervoor is het toevoegen en solderen van een 100 Ohm weerstand, aangezien die defect raakt. Grappige is wel dat op de plek waar je de weerstand zet, er origineel geen weerstand te vinden is. Extra voordeel aan de lijst met reserveonderdelen: het is slechts één weerstandje van 100 Ohm en de kosten bedragen €0,10. Dat is dan weer een leuke meevaller.
Zo repareer je zelf je NAS met een nieuwe weerstand
Om de reparatie uit te voeren moet de gehele unit uit elkaar. Je hebt een soldeerbout nodig om de extra weerstand te solderen en uiteraard een schroevendraaier om je NAS uit elkaar te halen. Hieronder staan een aantal foto’s van dit proces zodat je het zelf kan uitvoeren mocht jouw NAS ook defect gaan om dezelfde reden. Is het een lastige reparatie? Nee, dat niet. Maar je moet wel een beetje ervaring hebben met solderen en de tijd nemen om alles rustig uit elkaar te halen. Er zitten een paar kabeltjes bij die je voorzichtig los moet maken.
Allereerst begin je met het losmaken van de kap. Hiervoor moet je de 5 schroeven aan de achterkant van de kap losmaken. Als de schroeven los zijn dan kan je de kap eenvoudig verwijderen door hem iets naar achteren te trekken.
De volgende stap is om voorzichtig de drie connectoren op de grote printplaat los te maken. Doe dit voorzichtig zodat je geen draden of connectoren beschadigd.
Eenmaal ontkoppelt is het zaak om het paneel aan de achterzijde los te maken. De reden hiervoor is het feit dat de ingebouwde netwerkkaart van de NAS anders niet uit de connector kan. Het paneel aan de achterzijde is ook vanaf de onderkant vastgeschroefd, vergeet die niet los te maken.
Als het paneel aan de achterzijde is verwijderd dan kan je de laatste schroeven van de printplaat losmaken.
Als de printplaat is uitgebouwd kunnen we de plek voor de weestand pas echt goed zien. Recht onder het geheugenslot zot op de hoek een plek waar gaatjes in de printplaat zitten, maar verder geen componenten.
De weerstand plaats je in het derde gaatje van de bovenste rij en de eerste van de onderste. Belangrijk om rekening te houden met het feit dat ik dit bekijk vanaf de kant waarop de heatsink is gemonteerd. Vanaf de onderkant, waar je heem gaat solderen zit, zit het in spiegelbeeld.
Plaats nu de 100 Ohm weerstand in de opening op de printplaat. Vervolgens soldeer je aan de onderkant van de printplaat. Zorg dat je niet te veel tin gebruikt zodat de andere punten op de printplaat niet per ongeluk doorverbonden worden. Vervolgens knip je de overtollige lengte van de pootjes af en je bent klaar met het plaatsen van het nieuwe onderdeel.
Nu is het zaak om alles voorzichtig weer terug in elkaar te zetten. Monteer eerst de printplaat terug. Plaats de connectoren op hun plaats, schroef de achterzijde weer vast en uiteindelijk kan de kap erop. Het enige dat nu nog rest, is het aanzetten van de unit en lachend kijken naar het goed opstarten van je NAS. Operatie geslaagd!