Apps en software

Synology kondigt DSM 5.0 aan tijdens CES 2014

Volgens veel gebruikers is Synology’s firmware DiskStation Manager (DSM) één van de krachtigste die je voor een NAS kunt hebben. Het is dan ook goed nieuws dat Synology de opvolger van het populaire DSM aankondigde tijdens de CES in Las Vegas.

Op de website van CNET verscheen wat aanvullende informatie over de nieuwe DSM 5.0 firmware en het blijkt wederom dat ze niet stil zitten bij Synology. Maar wat kunnen we precies verwachten van deze nieuwe DSM versie? Allereerst is de interface vernieuwd en krijg je als gebruiker de mogelijkheid om zelf je widgets aan te passen. Daarnaast is de interface ook vereenvoudigt om het geheel nog makkelijker in gebruik te maken.

De mogelijkheden van de QuickConnect functie zijn ook op de schop genomen. Waar het eerder nog noodzakelijk was om handmatig aanpassingen in je router uit te voeren kun je nu tijdens de installatie al automatische je toegang tot de NAS laten regelen. Dit maakt het nog eenvoudiger om je mogelijkheden voor een persoonlijke cloud te benutten als je kennis van netwerkinstellingen en routers minimaal is.

Synology DSM 5.0 01

Het Package Center, de plaats waar je extra applicaties en functies kunt toevoegen aan je NAS, krijgt een handige nieuwe mogelijkheid, namelijk een optionele automatische update functie. Wanneer je deze functie activeert worden de aanwezige packages op je NAS automatisch ge-update als er een nieuwe versies beschikbaar zijn. In versie 4.3 was dit nog altijd een handmatige actie. De applicatie iconen kunnen in de nieuwe versie ook worden voorzien van zogeheten badges, waardoor er informatie kan worden getoond. Dit kun je vergelijken met de badges zoals we die kennen in bijvoorbeeld Apple’s iOS. Een andere handige nieuwe functie is de toepassingen van informatieve push berichten, waarmee de gebruiker op de hoogte kan worden gehouden van gebeurtenissen.

Voor thuisgebruikers heeft Synology nog een aantal handige vernieuwingen doorgevoerd in de bèta van DSM 5.0, zoals Hybrid Cloud Syncing met Google Drive en Dropbox, het delen van bestanden en mappen op Facebook en Google+, uploaden naar Youtube vanuit PhotoStation, aanpasbare status widgets en ondersteuning voor 4K en touch-input in de interface van DSM.

Ook de zakelijke gebruikers krijgen nieuwe functionaliteiten, want er is ondersteuning opgenomen voor data beveiliging inclusief snapshot manager, een schaalbare oplossing voor een storage cluster en een centraal management systeem.

Synology DSM 5.0 02

Volgens Synology zal de nieuwe DSM 5.0 op alle NAS apparaten te gebruiken zijn die momenteel compatible zijn met DSM 4.3. De publieke bèta versie van DSM 5.0 wordt binnen een aantal weken verwacht.

 

Foto: Dong Ngo/CNET

Redactie

De redactie van Tech365 zorgt iedere dag voor het laatste nieuws op het gebied van Tech, Lifestyle en Trends. Heb je een nieuwstip voor ons? Neem dan gerust contact op via redactie@tech365.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button