tech365
Synology DS214 2-bay NAS -01

Synology komt met nieuwe 2-bay NAS voor 19-inch rack

Met het zich op het MKB heeft Synology een nieuwe NAS uitgebracht die gemonteerd kan worden in een 19-inch rack. De RS214, zoals dit model is gedoopt, is een 2-bay NAS die als opvolger dient van de eerder verschenen RS212. 

Synology kreeg met de RS212 toch wel wat negatieve feedback als er gekeken werd naar het stroomverbruik van de unit. Nu gaat het natuurlijk bij een NAS hoofdzakelijk om de prestatie, maar in deze tijd wordt er ook scherp gelet op het stroomverbruik. Qua inhoud van de machine is er redelijk voortgeborduurd op de voorgaande RS212, maar dat is ook niet erg want de prestaties van de RS212 waren prima in orde.

Synology DS214 2-bay NAS -03

De Synology RS214 is een 1U hoge unit voorzien van twee sloten voor harddisk (2-bay). Daarnaast is de 12 inch diepe unit ideaal om in te bouwen in 19-racks die aan de achterzijde slecht toegankelijk zijn of geheel tegen de muur staan. Nu is dit niet altijd even handig, maar helaas wijst de praktijk uit dat ruimte en gemak niet altijd aanwezig zijn in een technische ruimte bij het MKB. De sloten voor de harddisks bevinden zich, zoals verwacht aan de voorzijde van de unit evenals een tweetal USB 2.0 poorten. Aan de achterzijde van het apparaat vinden we twee keer een gigabit ethernet aansluiting, twee USB 3.0 poorten en een eSATA poort. Zowel de USB als eSATA poort is bruikbaar voor het aansluiten van een externe harddisk, waarmee extra back-ups kunnen worden gemaakt van de NAS.

Synology DS214 2-bay NAS -01

Synology heeft de RS214 uitgerust met 512MB RAM en een CPU met een floating point eenheid om het multitasken en de productiviteit op de NAS te verhogen. Nu is een NAS hoofdzakelijk bedoeld voor opslag, maar met de handige toepassingen die je in de  DiskStation Manager (DSM) software terug kunt vinden kun je het apparaat voor veel andere functies inzetten. Zo biedt DSM de mogelijkheid tot het gebruiken van CloudStation, MailStation en Antivirus software, maar ook functionaliteit als DHCP, DNS, FTP en SSH. De RS214 wordt standaard voorzien van DSM versie 4.3, die eind augustus is verschenen.

Als we kijken naar de manier waarop we de RS214 op het netwerk kunnen aansluiten dan hebben we een aantal keuzes. Door de twee gigabit Ethernet-poorten aan de achterzijde kunnen we kiezen voor het aansluiten van beide poorten individueel van elkaar, om bijvoorbeeld onderscheid te maken in functionaliteit of toegang tot een netwerk, of middels Link Aggregation, waarbij we beide poorten kunnen bundelen tot 1 poort voor verhoogde beschikbaarheid.

Synology DS214 2-bay NAS -02

Als we uit mogen gaan van de testgegevens van Synology, dan zou de RS214 een gemiddelde schrijfsnelheid van 70MB/sec halen en een leessnelheid van meer dan 100MB/sec. Voor deze test heeft Synology gebruik gemaakt van een RAID-1 configuratie en Microsoft Windows omgeving.

Op dit moment zijn er nog geen prijzen bekend voor de nieuwe RS214 en ook de leverdatum moet nog uitblijven.

Update 27-09-2013

De nieuwe Synology RS214 is per direct leverbaar en krijgt een adviesprijs mee van €345 (excl. BTW).

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen