tech365
Synology EDS14 01

Synology introduceert Embedded DataStation EDS14

Slechts anderhalve maand geleden hadden we de nieuwe EDS14 in handen op de stand van Synology tijdens de CeBIT in Hannover. Het kleine apparaatje trok direct onze aandacht en de sales medewerker van Synology vertelde de gedachtegang achter de ontwikkeling. een klein en compact apparaat dat je op bijzondere plaatsen kunt monteren en onder verschillende omstandigheden. Een andere handige eigenschap: hij kan tegen een stootje. 

Vandaag lanceert Synology officieel haar Embedded DataStation EDS14. Deze kleine NAS-server is ontwikkeld met het oog op bijzondere omgevingen en omstandigheden. Een bijzondere eigenschap van deze NAS-server is dat er geen traditionele harddisk aanwezig is en deze ook niet kan worden ingebouwd. Iets wat we niet gewend zijn van Synology.

Synology EDS14 01

Door zijn afmeting van slechts 125 x 125 x 31mm is hij bijna 70% kleiner dan een traditioneel 2-bay model en kan hij prima worden gemonteerd op moeilijk bereikbare plaatsen. Ook plaatsen waar temperatuur of vibratie een rol spelen kun je met de EDS14 uit de voeten. De unit is namelijk geschikt om gebruikt te worden bij temperaturen van min 20 ºC tot plus 50 ºC.

Chad Chiang, product manager van Synology:

De EDS14 is bestand tegen fysieke trillingen en kan omgevingstemperaturen aan van min 20 ºC tot plus 50 ºC. Daarnaast maakt het systeem geen gebruik van traditionele harde schijven, maar ondersteunt het de razendsnelle SDXC UHS-I SD-kaarten en USB 3.0. Zo kan de EDS14 in bijzondere omgevingen maximaal presteren zonder concessies in betrouwbaarheid of opslagcapaciteit.

Met het oog op de bijzondere locaties en omstandigheden waar je de EDS14 kunt gebruiken, is er gekozen voor opslag op basis van een SDXC-geheugenkaart. Het apparaat ondersteunt op dit moment maximaal 128GB aan opslag via dit medium. Indien er toch behoefte is aan meer ruimte, kan er altijd nog een externe harddisk worden aangesloten op de aanwezige USB3.0-aansluitingen. De EDS14 maakt gebruik van schatbare ingangsspanning waarmee het apparaat vanaf 7 volt  tot 24V werkzaam is. Dit maakt de EDS14 ook geschikt om in een auto of vrachtwagen te gebruiken.

 

Gelukkig is er gekozen om ook hier gebruik te maken van Synology’s DSM 5.0 en is er geen speciale andere software veriest. Je kunt de EDS14 dan ook prima gebruiken voorslaan en aanbieden van muziek, video’s, bestanden of voor FTP toegang en ander mogelijkheden van DSM. Je krijgt de beschikking over een tweetal RJ45  gigabit aansluitingen op de EDS14, waarmee het mogelijk is om verhoogde doorvoersnelheid te realiseren of een verhoogde beschikbaarheid.

Volgens Synology zou de NAS-server in een Windows omgeving moeten zorgen voor downloadsnelheden tot 111,7MB/s. Of dit ook echt haalbaar is, dat zullen we zien in onze aankomende review van de EDS14.

Prijs en beschikbaarheid

De Synology Embedded DataStation EDS14 is per direct leverbaar. De adviesprijs bedraagt €150 (excl. BTW).

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

reacties

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen