tech365
Synology_DSM5beta_diskinfo_01

Synology DSM 5.0 bèta deel 5: Storage manager, SSD caching en memory compression

Deel 5 in de serie Synology DSM 5.0 bèta gaat wat dieper in op de wijzingen die doorgevoerd zijn in de Storage Manager, de mogelijkheid tot SSD caching en het nieuw toegevoegde memory compression. Heb je de eerdere delen nog niet gelezen, dan kun je hieronder de directe links vinden naar deze blogposts.

Voorgaande posts over DSM 5.0 bèta:

Synology DSM 5.0 bèta deel 4: Log Center, Support Center en een tekstverwerker
Synology DSM 5.0 bèta deel 3: QuickConnect en Backup & Replicatie
Synology DSM 5.0 bèta deel 2: Bestandsbeheer en het Package Center
Synology DSM 5.0 bèta deel 1: Een eerste blik op de nieuwe firmware

Storagemanager: Duidelijk overzicht en historische gegevens

De Storage Manager (Opslagebeheer) heeft in DSM 5.0 beta ook een opfrisser gehad. Synology heeft op de overzichtspagina nu ook de status van gebruikte iSCSI LUN’s meegenomen, zodat je ook hier direct ziet wat er in totaal is gebruikt van de beschikbare ruimte. Synology heeft duidelijk gekozen voor het makkelijker inzichtelijk maken van de status van verschillende componenten en de Storage Manager is er één van.

Synology_DSM5beta_storagemanager_01

Een andere nieuw optie vinden we bij het status van de aanwezige disken in de NAS. In versie 4.3 was het al mogelijk om de status (S.M.A.R.T.) van een disk te bekijken, echter heeft Synology in DSM 5.0 bèta hier nog wat extra mogelijkheden in aangebracht. Een kleine aanpassing ten opzichte van versie 4.3 is dat er nu ook direct wordt getoond wat de Power-On-tijd van een harddisk is. Voorheen werd dit alleen weergegeven in de S.M.A.R.T. informatie tabel.

Synology_DSM5beta_diskinfo_01

Wanneer we echter een harddisk hebben die wel een gerapporteerd probleem heeft dan krijgen we direct op deze pagina een toelichting van de constatering. Hiermee wil Synology het mogelijk maken om eerder pro-actief te kunnen reageren. Naast dat het handig is om deze informatie te krijgen is er vanaf dat moment ook een nieuwe knop beschikbaar die ons toegang geeft tot de geschiedenis over de gezondheid van de disk.

cSynology_DSM5beta_diskinfo_02v

De geschiedenis van een disks wordt onderverdeeld in een drietal stromen die overeenkomen met de drie tellingsvelden op het overzicht. De telling herverbinding schijf, Telling beschadigde sectoren en de Telling heridentificatie schijf worden op basis van de historie van een jaar weergegeven in de grafiek.

Door het weergeven van de informatie over een langere termijn is snel vast te stellen of de waarschuwingen onlangs zijn ontstaan of dat we te maken hebben met een langer lopend iets. Dit is voor de gebruiker een handige indicatie of het verstandig wordt om alvast een nieuwe disks voor handen te hebben liggen of dat het tot dusver toe nog wel meevalt.

 

Synology_DSM5beta_diskinfo_03

SSD Caching:  Extra prestaties voor XS en XS+ series

Voor de XS en XS+ modellen heeft Synology in DSM 5.0 bèta de mogelijkheid opgenomen tot het gebruik van read-write cache door middel van SSD’s. Door het toevoegen van twee identieke SSD’s in één van de ondersteunde modellen wordt het mogelijk op de optie voor read-write cache te activeren. De SSD’s worden in een RAID1 configuratie opgenomen om naast het verbeteren van de prestaties ook te zorgen voor gegevensbeveiliging. In geval van een defect kan een SSD worden vervangen zonder dat er sprake is van gegevensverlies.

Een uitzondering voor de toepassing van SSD Caching is een configuratie op basis van een High Availability Cluster. Deze configuratie wordt momenteel niet ondersteund in combinatie met SSD caching.

De opties voor het activeren van SSD caching vind je in de Storage Manager (Opslagbeheer), maar dit tabblad wordt alleen weergegeven op de ondersteunde modellen. In het geval dat je de SSD Caching niet meer wilt toepassen, zorg dan eerst dat je de functie uitschakelt alvorens de SSD’s in te zetten voor andere doelen of te verwijderen uit het systeem. Op deze manier wordt de actieve data in de SSD’s netjes eerst verwerkt naar het opslagvolume.

Helaas hebben we niet de beschikking over een systeem uit de ondersteunde serie om meer te laten zien van de SSD caching.  We hopen op een later moment deze mogelijkheden verder te laten zien.

Synology_DSM5beta_SSDcache_01

 

Memory compression: efficiënter gebruik van geheugen

We kunnen hier niet veel over vertellen anders dan dat deze techniek zorgt voor het efficiënter gebruiken van het geheugen in je Synology NAS. Door de minst recent gebruikte data in het geheugen te comprimeren is DSM in staat om meer geheugen vrij te maken. Dit vrijgemaakte geheugen kan uiteraard door het systeem weer worden gebruikt voor andere processen of packages.

Memory compression is niet te configureren in DSM maar is een achtergrond proces. Helaas wordt dit niet bij alle modellen toegepast en maakt DSM dus onderscheid wanneer het om een ondersteunt model gaat. De memory compression techniek wordt met DSM 5.0 bèta voorlopig toegepast op de volgende modellen:

  • RS3614xs+, RS2414+, RS2414RP+, RS814+, RS814RP+, RS10613xs+, RS3413xs+, DS2413+, DS1813+, DS1513+, DS713+, DS214play, RS3412xs, RS3412RPxs, RS812+, RS812RP+, RS2212+, RS2212RP+, DS3612xs, DS1812+, DS1512+, DS712+, DS412+,  RS3411xs, RS3411RPxs, RS2211+, RS2211RP+, DS3611xs, DS2411+, DS1511+, DS411+II, DS411+, RS810+, RS810RP+, DS1010+, DS710+

Het is niet bekend of er nog meerdere bestaande modellen worden toegevoegd aan de lijst, maar gezien de lijst verwachten we dit wel.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Reageren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Privacy opties

Wijzig je voorkeur voor het bijhouden van gegevens op tech365.

Privacybeleid | Sluiten
Instellingen