Tech

Synology DSM 5.0 bèta deel 3: QuickConnect en Backup & Replicatie

Inmiddels zijn we beland bij deel 3 van onze Synology DSM 5.0 bèta review serie en bekijken we QuickConnect en de wijzigingen in de standaard aanwezige Backup en Replicatie software.

Voorgaande posts over DSM 5.0 bèta:

Synology DSM 5.0 bèta deel 2: Bestandsbeheer en het Package Center
Synology DSM 5.0 bèta deel 1: Een eerste blik op de nieuwe firmware

Quick Connect: Maak je DiskStation eenvoudig intern en extern bereikbaar

Synology heeft met de komst van de nieuwe DSM ervoor gekozen om het configureren van QuickConnect onderdeel te maken van de installatie procedure. Door het gebruik van een MyDS account en je eigen verzonnen QuickConnect ID kun je eenvoudig externe toegang tot je DiskStation mogelijk maken.

Het configureren van QuickConnect tijdens de installatie is niet vereist en kan prima achteraf worden uitgevoerd. Je vindt de opties voor QuickConnect in het Configuratiescherm van DSM. Na het desgewenst configureren van QuickConnect kun je hier je gegevens terugvinden en aanpassen. Wanneer je een andere QuickConnect ID wilt gebruiken is het slechts een kwestie van aanpassen en opslaan en de nieuwe koppeling is direct te gebruiken.

QuickConnect wordt ondersteunt voor: DSM, Photo Station, Audio Station, Surveillance Station, Download Station, Video Station en File Station. Het gebruik van Web Station en Mail Station is niet mogelijk via QuickConnect.

Synology_DSM5beta_quickconnect_01

De aangemaakte QuickConnect koppelingen kun je niet alleen gebruiken voor toegang via een webbrowser, maar zijn ook geschikt voor het gebruik bij de verschillende mobiele apps van Synology.

 

Backup en Replicatie: Ondersteuning voor meerdere versies van bestanden

Synology heeft de standaard Backup en Replicatie functionaliteit in DSM voorzien van een aantal handige nieuwe items. Ondanks dat de Backup en Replicatie niet heel erg uitgebreid is, werkt het naar behoren en kun je er prima mee uit de voeten.

Aan de Backup en replicatie software heeft Synology een extra tabblad toegevoegd voor eigenlijk iets heel simpels, namelijk een overzicht van de huidige back-up status. Persoonlijk zijn we dol op dit soort vensters, want het geeft je in een oogopslag weer hoe het geheel er aan toe is. Kleine moeite, groot plezier dus.

Synology_DSM5beta_backup_03

Een nieuwe mogelijkheid in de software is het gebruik van meerdere versie van een back-up. Dit houdt in dat er nu gebruik gemaakt wordt van een functie die de verschillen in een bestand los bewaard in de back-up (differential blocks).

Door het gebruik van deze nieuwe methode is het dus mogelijk om meerdere versie van een bestand in je back-up te hebben, zonder dat het nodig is om het bestand meerdere malen te bewaren. Voorheen zou een bestand van 100MB waar slechts 1 byte van wordt veranderd volledig opnieuw worden bewaard. Nu is het slechts voldoende om de enkele bit te bewaren. Dit komt op zijn beurt weer ten goede van de efficiëntie van de gebruikte opslagruimte.

Om de back-up met meerdere versies mogelijk te maken is het noodzakelijk om dit te selecteren bij het aanmaken van een back-up bestemming, zoals op de onderstaande afbeelding te zien is. Maak je echter gebruik van een gemengde omgeving met 4.3 en 5.0 houdt er dan rekening mee dat deze back-ups niet compatible zijn de verschillende versies.

Synology_DSM5beta_backup_01

Bij het herstellen van een bestand krijg je de extra mogelijkheid om een versie te selecteren die je wilt herstellen op basis van datum en tijdstip.

Synology_DSM5beta_backup_02

 

Helaas is het nog niet mogelijk om om losse bestanden op te nemen in de back-up of los te herstellen en zit je nog steed gebonden aan een volledige map. Ook is het goed om rekening te houden dat wanneer je bestanden herstelt deze worden teruggezet op de oorspronkelijke lokatie en bestaande bestanden dus worden overschreven.

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

2 reacties

  1. Beide is mogelijk, alleen bewaar ik zelf graag mijn back-up buiten mijn NAS. Het voordeel van een back-up naar externe disks is dat je deze ook buitenshuis kan bewaren. Back-up naar publieke Clouddiensten is inderdaad ook een mogelijkheid, echter als het om grote hoeveelheden data gaat is dit vaak wel kostbaar. Zijn je bestanden ge-encryped, dan komen de bestanden ook op deze manier bij de Clouddienst.

  2. Is het handig om hiervoor een extra schijf bij te plaatsen in de NAS of om er een externe disk aan te hangen? Naar de Cloud kan ook volgens mij, maar ik weet niet of het dan encrypted is. Ik neem aan dat encrypted folders naar een schijf ook encrypted worden gebackupped.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button