Tech

Synology DSM 5.0 bèta deel 2: Bestandsbeheer en het Package Center

In deel één van onze Synology DSM 5.0 bèta serie behandelde we de installatie en de vernieuwde interface. Mocht je deze post niet gelezen hebben, dan moet je dit zeker nog doen. Het tweede deel van deze serie bekijken we de nieuwe opties van het bestandsbeheer en Package Center.

Bestandsbeheer: Extra permissies en mogelijkheden voor delen

In DSM 4.3 was het al mogelijk om permissies uit te delen op bestanden en mappen, maar met de komst van DSM 5.0 is hier het één en ander veranderd. Je kunt desgewenst nu ook gebruik maken uitgebreide permissies zoals: verwijderen, verplaatsen, bladeren door mappen, sub mappen en bestanden verwijderen en het opeisen van het eigendom van bestanden.

Synology_DSM5beta_WindowsACL_01

Door de uitgebreide rechtenstructuur en de optie om het erven van rechten in te stellen geven je meer controle over de toegang tot bestanden. Vooral wanneer er meerdere gebruikers en groepen toegang hebben tot je NAS is deze nieuwe rechtenstructuur, gebaseerd op Windows Access Control Lists, een verademing. Er zijn echter een aantal uitzonderingen die niet voorzien kunnen worden van deze uitgebreide permissies. De mappen photo, surveillance, gedeelde mappen op externe opslag of volumes met ext3 bestandsformaat.

Voor het delen van bestanden waren we tot voor kort gebonden aan het gebruik van een wachtwoord. De ontvanger van de bestandskoppeling kreeg een link naar het bestand en was gedurende een vastgestelde tijd in staat het bestand te downloaden met het bijbehorende wachtwoord.

Synology_DSM5beta_filestation_03

Synology heeft de mogelijkheid tot bestandskoppelingen delen nu voorzien van Facebook en Google+ als toegangsbron en biedt hiermee een  alternatief voor een wachtwoord. Wanneer je een Facebook account hebt gekoppeld aan DSM dan kun je in een overzicht van je vrienden eenvoudig selecteren wie de bestandskoppeling ontvangt. De toegang tot het bestand wordt dan geregeld op basis van Facebook authenticatie. Voor Google+ geldt een zelfde constructie.

Synology_DSM5beta_filestation_04

Wanneer je de bestandkoppeling verstuurd naar een Facebook vriend, zal deze het als een bericht ontvangen. Helaas wordt hier alleen geen gebruik gemaakt van het QuickConnect adres en dien je zelf goed in de gaten te houden of de bestandskoppeling benaderbaar is voor je vrienden.

Synology_DSM5beta_filestation_05

 

Package Center: Auto updates

Het Package Center maakt het ons allemaal erg gemakkelijk om pakketten te installeren op je NAS. Daarnaast geeft het ook aan welke pakketten er in aanmerking komen voor een update. Met een druk op de knop update je het gewenste pakket en klaar is Kees. Toch vond Synology dat dit eenvoudiger kon en daarom komt DSM 5.0 bèta met een Auto-update functie voor packages.

Het is nog steeds mogelijk om er voor te kiezen om de packages handmatig te updaten. Ben je echter op zoek naar een tussen oplossing, dan kun je zelf aangeven dat sommige pakketten alleen maar automatisch bijgewerkt mogen worden.

Synology_DSM5beta_packagecenter_02

De lay-out van het Package Center is redelijk hetzelfde gebleven. We vinden nu een nieuwe optie in het menu genaamd “Aanbevolen” waar je door middel van een aantal grote iconen de belangrijkste Synology apps vind, zoals: Surveillance Station, Audio Station en PhotoStation.

Synology_DSM5beta_packagecenter_01

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button