Tech

Synology DSM 5.0 bèta deel 1: Een eerste blik op de nieuwe firmware

Vandaag is het dan zo ver, de bèta release van Synology’s nieuwe DSM 5.0 firmware is vrijgegeven voor het publiek om te gaan testen. Deze nieuwe DSM release zal uiteindelijk de huidige versie 4.3 opvolgen, maar dit zal voorlopig nog even duren. OK, genoeg gepraat; we gaan aan de slag!

Installatie van DSM 5.0 bèta

De bèta firmware van DSM 5.0 is te downloaden vanaf de speciale bèta pagina op de website van Synology. Wanneer je een DiskStation of RackStation hebt vanaf modeljaar 2010 dan kom je in aanmerking voor het gebruiken van de bèta firmware. Selecteer je benodigde versie in het menu en download de firmware. In ons geval testen we de bèta firmware op een DS211+ en hebben we het daarbij behorende bestand: DSM_DS211+_4418.pat gedownload.

We selecteren de gedownloade firmware als handmatige update en starten de installatie van DSM 5.0 bèta.

Synology DSM 5.0 bèta upgrade_01

Na het installeren van de firmware zal het apparaat vanzelf opnieuw opstarten en krijgen we een nieuwe optie in de installatie in beeld. Om het gebruikers nog makkelijker te maken om op afstand verbinding te maken met de NAS is het configureren van QuickConnect nu onderdeel van de installatieprocedure. Voor gebruikers die al een account hebben is het een kwestie van aanmelden, maar ook gebruikers zonder account kunnen er hier eenvoudig één aanmaken.

Wij hebben deze stap overgeslagen, omdat Synology wat problemen had met de bereikbaarheid van MyDS tijdens de installatie van de firmware.

Synology DSM 5.0 bèta install_01

Na het instellen van QuickConnect is de installatie gereed en kunnen we door naar het aanmeldscherm om aan de slag te gaan met DSM 5.0 bèta.

Synology_DSM5beta_install_02

 

De nieuwe interface: Strak, fris en overzichtelijk

Na het installeren van de bèta firmware worden we getrakteerd op een nieuw aanmeldscherm voorzien het lokale weer en de datum. Of er in de uiteindelijke versie meerdere widgets mogelijk zijn op deze pagina is nog niet bekend en er is ook geen mogelijkheid gevonden in de bèta om hierin aanpassingen te doen.

Synology DSM 5.0 bèta login_01

Na het inloggen op DSM 5.0 beta krijgen we de vernieuwde strakkere interface voorgeschoteld voorzien van grotere iconen en nieuwe kleuren. Het geheel geeft een prettige indruk en de grotere knoppen zullen vooral op touchscreens een verademing zijn.

De iconen die worden gebruikt in deze versie zijn ook vernieuwd en hebben een wijziging in resolutie gekregen. De verhoogde resolutie van de iconen zorgt ervoor dat het geheel ook op schermen met een hoge resolutie nog goed weergegeven te word.

Synology DSM 5.0 bèta desktop_01

Het menu dat zorgt voor het weergeven van de geïnstalleerde packages op de NAS is niet veranderd, echter zien we ook hier weer een reeks met frisse strakke iconen tevoorschijn komen. Door de zwevende weergave van de iconen geeft het geheel een rustiger en duidelijk beeld.

Synology DSM 5.0 bèta apps_01

Standaard worden er in DSM 5.0 bèta geen widgets getoond, iets wat in versie 4.3 wel het geval is. Ze zijn echter niet weg, want wanneer je rechtsboven in het beeld op het “metertje” klikt krijg je een overzicht van de beschikbare widgets. Je kunt op deze manier de gewenste widgets toevoegen aan je persoonlijke bureaublad of er voor kiezen ze weg te laten.

Synology DSM 5.0 bèta widgets_01

Na het toevoegen van de gewenste widgets krijg je deze beschikbaar op de vertrouwde plaats aan de rechterzijde van het scherm.

Synology DSM 5.0 bèta widgets_02

Het Configuratiescherm in de nieuwe firmware is ook opgefrist en voorzien van enkele nieuwe iconen voor bestaande functies.

Synology DSM 5.0 bèta configuratie_01

Wat vooral een prettige vernieuwing is, is de weergave van instellingen op basis van tabbladen en een balk voor de menu opties. Zoals te zien op onderstaande afbeelding wordt er nu minder gewerkt met knoppen voor aanvullende instellingen, maar wordt dit meer onderverdeeld in tabbladen. Daarnaast kun je snel en eenvoudig naar andere opties uit het configuratiescherm navigeren door de menubalk aan de linkerzijde te gebruiken.

Synology DSM 5.0 bèta tabs_01

Meer weten over de nieuwe functies van DSM 5.0 bèta? Houdt dan onze website goed in de gaten voor volgende deel uit de serie.

 

Martijn

Martijn is naast eigenaar van tech365 ook werkzaam als IT Professional. Zijn passies zijn gadgets, fotografie en alles wat met automotive te maken heeft. Je kunt hem ook vinden als blogger op wielerblog www.lifebehindbars.nl

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button